sâmbătă, 27 septembrie 2008

Despre librăriile din Chişinău

Motto: "Cărţile sunt cei mai tăcuţi şi constanţi prieteni; sunt cei mai accesibili şi înţelepţi consilieri şi cei mai răbdători profesori"
Charles W. Eliot
Săptămîna aceasta din viaţa mea poate fi clasificată ca "săptămîna plimbatului prin librării". Începînd de luni, continuînd joi şi finalizînd vineri, am vizitat cel puţin 11 librării (Făt-Frumos, Aurora, Ştiinţa, Eminescu, Libris, Librăria din Hol şi Librăria din Centru (ambele Cartier), Pro-Noi, Polirom, cea de lîngă primărie plus şi cea de la intersecţia bulevardului Ştefan cel Mare cu strada Mitropolit Bănulescu-Bodoni) în căutarea mai multor cărţi recomandate de profesori la disciplinele lor.
Vizitînd unele librării chiar de mai multe ori şi analizînd preţurile la aceleaşi cărţi, mi-am putut forma anumite concluzii despre politica de preţ a acestor librării, concluzii pe care aşi vrea să le transcriu aici în speranţa că ar putea fi de folos cuiva cîndva.
În primul rînd, cea mai scumpă librărie mi-a părut cea de lîngă biblioteca Bogdan Petriceicu-Haşdeu (de la intersecţia bd. Ştefan cel Mare cu Bănulescu-Bodoni). Deşi au unele exemplare de cărţi destul de interesante, v-aş recomanda-o s-o vizitaţi numai în calitate de spectatori, dar nu şi de cumpărători. La preţul de 137 lei al cărţii "Manual de Relaţii internaţionale" la Polirom aici se mai adaugă pe deasupra 40-50 lei, ceea ce e neruşinat de mult în opinia mea.
Librăriile Făt-Frumos, Mihai Eminescu, Libris au preţurile la cărţi destul de asemănătoare, creîndu-mi impresia că ar fi din aceeaşi reţea. De exemplu, în toate aceste librării cartea "Relaţii internaţionale" (RI) editată de editura Polirom costă 338 lei, iar "Securitatea şi RI" în jurul la 180 lei. Din nefericire, aceste librării adaugă procente destul de înalte la cărţile lor.
De exemplu, librăriile Cartier adaugă şi ele procente (ceea ce e şi normal) la cărţile ce nu sunt produse de editura proprie (Cartier) , dar nu chiar atît de mult. Aceeaşi carte "RI" la Cartier costă 325 lei, iar "Securitatea şi RI" costă în jurul la 170 lei. În schimb cărţile lor proprii, editate de Cartier, aici se află la preţul lor "curat", ceea ce este extrem de plăcut.
Din spusele vînzătoarei de la "Ştiinţa" am înţeles că librăria lor este din aceeaşi reţea cu "Aurora". În ambele librării poţi găsi nenumărate modele de cărţi la preţuri destul de rezonabile. Nu mi-au părut scumpe preţurile la cărţi, dar ce-i drept nici ieftine.
Surpriza cea mai mare, plăcută însă, a reprezentat-o vizitarea în ultima zi, vineri, a librăriei "Polirom" din incinta Universitaţii Ion Creangă. Aici "RI" costă cu 50 lei mai puţin decît în Făt-Frumos, Libris, Eminescu şi cu 37 lei decît în librăriile "Cartier" - costă doar 288 lei. În genere, toate cărţile editate de editura Polirom (care e din România) le veţi găsi în această librărie la preţul cel mai ieftin posibil de pe piaţa RM. Cartea "Secretele negocierii" ce costă 150 lei la Pro-Noi costă doar 115 lei aici, manualul de Ştiinţă Politică doar 228 lei în comparaţie cu 270-280 prin librăriile mai sus-menţionate.
Astfel, concluziile de bază sunt următoarele:
1) Dacă ai de gînd să-ţi cumperi o carte editată de editura Polirom, fă-o numai din librăria autorizată a lor, cea din sediul Universităţii Ion Creangă. Deşi vei pierde ceva mai mult timp în comparaţie cu librării mai apropiate de tine plus vreo 2 -6 lei pe troleibuz/rutieră, vei cîştiga între 30-50 lei pe o carte procurată de aici.
2) Dacă intenţionezi să-ţi procuri cărţi Cartier, cumpără-le numai din librăriile Cartier, căci numai aici le găseşti la preţul lor iniţial. Poţi chiar vizita site-ul www.cartier.md pentru a afla ce cărţi au în vînzare.
3) Dacă cărţile dorite sunt editate de alte edituri, vizitează în primul rînd librăriile Cartier şi "Aurora" plus "Ştiinţa". Aici procentele adăugate la cărţi sunt mai mici decît în alte librării.
În rest, nu-mi rămîne decît să vă urez să vă procuraţi cărţile dorite şi lectură plăcută!

9 comentarii:

 1. Dacă că... Dacă că...

  RăspundețiȘtergere
 2. Ms mult pt informațții, chiar îmi vor fi utile. Săptămîna viitoare la sigur să trec și eu pe la POLIROM. E chiar în incinta la Creangă?

  RăspundețiȘtergere
 3. am trecut la linkul cartier.md şi m-am uitat la preţuri. Mare mi-a fost mirarea să descopăr o carte "Portretul lui Dorian Grey" care costă la ei 65lei, însă în altă librărie o văzusem cu 160lei! Tocmai cu 100 lei mai mult! neruşinare! :(

  RăspundețiȘtergere
 4. Anonim: vezi că în viaţa asta există atîtea incertitudini încît cuvîntul "dacă" devine unul de rutină în viaţa multor oameni. Totuşi nu prea înţeleg de ce ai inventat acel "că", căci de cîte ori mi-am recitit articolul nu am observat deloc să fi folosit sintagma "dacă că". Sau poate mesajul comentariului tău este un altul...

  RăspundețiȘtergere
 5. Alexandru: Da. Cum ai intrat în universitatea Ion Creangă, faci 7 metri la dreapta şi ai dat de librărie.

  RăspundețiȘtergere
 6. ceziceu: probabil cartea de 160 lei era editată de o altă editură. Ţinînd cont că editura Cartier este o editură basarabeană, era şi normal ca cărţile ei să fie la preţuri "moldoveneşti", adică mai ieftine.

  RăspundețiȘtergere
 7. Victor, ai facut o cacofonie, daca cartile. La asta s-a referit anonim

  RăspundețiȘtergere
 8. Bună logică Alex. Dar vezi că cacofonia dată am făcut-o doar o singură dată, ceea ce face inutilă repetarea de 2 ori de către Anonim a sintagmei "Dacă că...". Deci varianta ta decade... sau poate e corectă, dar în acest caz Anonim nu este o persoană prea inteligentă în a transmite un mesaj... dar deja pt mine comentariul dat nu mai contează.

  RăspundețiȘtergere
 9. Va multumesc, e foarte utila informatia :)

  RăspundețiȘtergere