vineri, 31 octombrie 2008

Barometrul de Opinie Publică: concluzii


Citind mai multe comentarii pe Unimedia şi unele articole din mai multe bloguri, am observat dezamăgirea multora faţă de rezultatele Barometrului de Opinie Publică. Majoritatea axîndu-se pe cifra 47% a comuniştilor nu atrag atenţie la celelalte date ale sondajului, nepătrunzînd în esenţa adevăratelor concluzii ale BOP, majoritatea cărora eu personal le consider pozitive. Altfel spus, rezultatele sondajului mai mult m-au bucurat decît deprimat, analizîndu-le din punct de vedere realist.
Analizînd în articolul precedent al meu şi sondajul "Vox Populi" alături de BOP, prima concluzie ce se extrage este că Partidul Comuniştilor are o bază electorală puternică, alcătuită dintr-un electorat relativ stabil: 20-23,5% din nr. total al populaţiei cu drept de vot. Deşi prima impresie este una negativă, întorcîndu-ne însă mult timp înapoi observăm că nr. simpatizanţilor PCRM este într-un proces sigur de descreştere.
În 2001, PCRM a obţinut 794808 voturi, ceea ce reprezintă 33,4% din nr. total al alegătorilor înscrişi în listele electorale din 2001. În 2005 PCRM a obţinut 716336 voturi (cu 78000 mai puţin decît în 2001), ceea ce reprezintă 29,8% din nr. total al populaţiei cu drept de vot din anul 2005. Conform BOP din aprilie 2008, pentru PCRM ar fi votat 26,7% din populaţia cu drept de vot, ca BOP cel mai recent să ne dea o cifră de 23,5% din populaţie care ar vota PCRM-ul. Sondajul "Vox Populi" este şi mai "optimist", susţinînd că doar 20% din toţi alegătorii ar vota PCRM.
Astfel, urmînd linia 2001-2005-aprilie 2008-prezent avem 33,4%-29,8%-26,7%-23,5% de persoane ce ar vota PCRM. În 8 ani comuniştii au pierdut 10% din electorat, adică 230-240000 de alegători, ceea ce reprezintă o cifră imensă (PPCD cu doar 140000 de voturi a intrat în Parlament în 2005). Iar acest proces de descreştere a electoratului PCRM va mai continua pînă în 2009, şi după 2009 de asemenea.
O a 2 concluzie este că în Parlament vor intra cel puţin 4 partide: PCRM, AMN, PL şi PLDM. Ţinînd cont că în 2005 au intrat doar 3, dintre care unul PCRM iar altul un partid "trădător", această concluzie nu are decît să ne bucure.
A 3 concluzie a BOP (şi din aprilie, şi a celui mai actual) şi a sondajului "Vox Populi" este că PPCD nu va intra în Parlament, ceea ce de asemenea pentru electoratul anticomunist nu este decît o veste îmbucurătoare.
O a 4 concluzie este că creşte constant popularitatea partidelor asociate cu Schimbarea: PL şi PLDM, aceasta observîndu-se uşor dacă comparăm BOP din aprilie cu BOP cel nou.
Comparînd sondajul "Vox Populi" cu BOP din octombrie se observă o legitate interesantă: cu cît e mai mare nr. indecişilor, cu atît e şi mai mare procentajul PCRM-ului din nr. persoanelor care şi-au exprimat opţiunea de vot. Astfel, existînd 50,2% de indecişi(sau care n-au răspuns sau nu votează), comuniştii ar obţine duminica viitoare 47% din voturi, cifră ce a şi speriat şi dezamăgit mulţi oameni. În sondajul "Vox Populi" 45% din cei intervievaţi au fost indecişi (sau nu vor vota), PCRM obţinînd 36,5% din cei care ar fi participat la alegeri.
Astfel concluzia care se extrage este că cei indecişi nu sunt indecişi din cauza că încă nu ştiu ce partid să voteze, ci din cauza că nu sunt decişi ce partid democrat să voteze. Iar judecînd că în 2001 la urne au fost prezenţi 67,5% din alegători, iar în 2005 64,8%, la sigur că la cei 49,8% care s-au decis cu cine să voteze se vor mai adăuga cel puţin 15% de alegători, care majoritatea îşi vor da votul partidelor democratice, dar nu PCRM-ului (ce-i drept, şi PCRM va fi votat de o parte din cei indecişi, dar nr. lor va fi mic).
Însumînd toate aceste concluzii, nu putem decît să sperăm în 2009 la rezultate destul de îmbucurătoare la alegerile din 2009.

6 comentarii:

 1. E încă prematur să ne lansăm în concluzii prea sigure. E bine că PPCD-ul nu va mai pupa parlamentul, cred că nici comuniștii nu vor lua mai multe de 30%. Mai departe deja vedem cum se va face redistribuirea și să sperăm că nu vor apărea noi cârtițe

  RăspundețiȘtergere
 2. Posibil, dar ţinînd cont că unele tendinţe au loc din 2005, plus că am comparat BOP-ul din octombrie şi cu cel din aprilie, cred că se poate de tras ceva concluzii sigure despre alegerile din 2009. Dar, desigur, există şi o eroare.
  În privinţa cîrtiţei, aici suntem într-un gînd. Mă tem că am putea avea noi "trădători" în 2009... dar să sperăm că nu va fi aşa.

  RăspundețiȘtergere
 3. Astfel concluzia care se extrage este că cei indecişi nu sunt indecişi din cauza că încă nu ştiu ce partid să voteze, ci din cauza că nu sunt decişi ce partid democrat să voteze.

  slaba concluzie. Si de ce anume? argumentele expuse inainte de concluzie nu o suporta totalmente, acesata ar fi una din optiuni.

  RăspundețiȘtergere
 4. Indecişii pot vota cu oricine.Ar fi bine dacă am reuşi să atragem de partea partidelor de opoziţie cît mai mulţi din aceştia,dar ei nu vor vota neapărat cu opoziţia.Din contra,poate nu s-au decis din cauza faptului că nu cunosc situaţia şi ar putea ajunge în final să voteze cu singurul partid cunoscut:PCRM.

  RăspundețiȘtergere
 5. Dumitru: judeci corect, de aceea am şi precizat mai încolo "ce-i drept, şi PCRM va fi votat de o parte din cei indecişi, dar nr. lor va fi mic".
  Deşi argumentul prezentat de mine nu acoperă sută la sută concluzia dată, în schimb el ne arată că această "opţiune" este mult mai veridică decît celelate, avînd mai multe şanse să se realizeze.
  Iar eu, sincer, pun mâina şi-n foc că aşa şi va fi: majoritatea indecişilor care vor participa la vot nu vor vota PCRM, acesta obţinînd la sigur sub 47% din voturile celor care se vor prezenta la urne.

  RăspundețiȘtergere
 6. Ursul: Sigur că indecişii pot vota cu oricine. Tot aşa şi simpatizanţii PCRM pot să se răzgîndească şi în 2009 să voteze oricare alt partid, dar nu PCRM. Şanse sunt ca majoritatea indecişilor să voteze cu PCRM, dar sunt tot aşa de mari ca şi în cazul cu simpatizanţii PCRM mai sus prezentat de mine.
  Şi nu cred că aceştia nu s-au decis din cauza că nu cunosc situaţia: cei care nu o cunosc mai degrabă nu au răspuns (7%) decît nu ştiu cu cine să voteze (38%).

  RăspundețiȘtergere