miercuri, 29 octombrie 2008

Barometrul de Opinie Publică şi sondajul "Vox Populi" - analiză comparativă

Probabil cel mai important eveniment din acest început de săptămînă care a stîrnit un interes deosebit celor preocupaţi de politică reprezintă Barometrul de Opinie Publică, făcut public la 28 octombrie 2008. Deşi acest sondaj contribuie la întărirea tendinţelor evidenţiate şi în sondajul din luna precedentă, Vox Populi, mulţi însă comparînd eronat sau neînţelegînd esenţa sondajului ultim menţionat contribuie la dezinformarea şi manipularea opiniei publice.
Se pare că rezultatele sondajului Vox Populi nu au fost bine înţelese, sau au fost special interpretate diferit în interesul unor anumite partide, sau nu au existat suficiente informaţii pentru a putea fi înţeles adecvat.
Astfel, Unimedia, la 22 septembrie ne anunţă că "PCRM, AMN şi PLDM ajung în Parlament, iar restul partidelor politice nu trec pragul electoral", ceea ce reprezintă o dezinformare. Ei justifică aceasta prin faptul că PCRM ar acumula 20% din voturile alegătorilor, AMN 8,5% şi PLDM 7,1%, iar celelate partide nu ar atinge baremul de 6%: PL - 4,3%, PDM - 3,7%, PSD - 3,2% şi PPCD 2,7%. Aceeaşi dezinformare au realizat-o din păcate şi alte instituţii media, ca Ziarul de Gardă, Timpul, etc.
Ceea ce ei însă nu au luat în vedere este că aceste 20%, 8,5%, 7,1%, etc. reprezintă procente din întreg nr. de oameni intervievaţi (1586 persoane), opţiunea de vot însă declarînd-o doar 55% din intervievaţi, 41% nefiind încă decişi iar 4% nedorind să răspundă.
Ca rezultat, dacă îi excludem pe indecişi şi considerăm că doar cei 55% de persoane care şi-au exprimat opţiunea de vot vor participa la alegeri (adică 55% de populaţie), atunci PCRM ar obţine aproximativ 36,5% din voturile celor care s-ar fi prezentat la urne, AMN - 15,5%, PLDM - 12,9% şi PL - 7,81% şi PDM - 6,73%. Astfel, în Parlament ar fi intrat 5 partide, restul netrecînd bariera de 6% (PSD - 5,8%, PPCD - 4,9%, etc.).
Trebuie de asemenea să reţinem că marja de eroare a sondajului dat este de 2,6%, ceea ce în cazul PL-ului şi PDM-ului arată că au şanse şi să nu intre în Parlament.
Dacă e să comparăm sondajul Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din RM cu Barometrul de Opinie din octombrie, vom observa cîteva similititudini. Merită însă să ţinem cont că eroarea maximă a BOP este de 3%, fiind realizat pe un eşantion de persoane mai mic ca precedentul sondaj (1100).
În cazul BOP, 50,2% din cei intervievaţi nu au exprimat o opţiune de vot. În cazul sondajului Vox Populi - 45%, deci nu o diferenţă mare, ambele sondaje demonstrînd că aproape jumătate din populaţia RM nu are încă o opţiune de vot, fiind cei pe care îi numim "indecişii".
Conform BOP, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri PCRM ar acumula 23,5% (20% Vox Populi) total din respondenţi, AMN - 5,5% (8,5% Vox Populi), PL - 5,1% (4,3%), PLDM - 4,5% (7,1%), PDM - 2,9% (3,7%), PPCD - 2,4% (2,7%) şi PSD - 2,3% (3,2%).
Dacă cineva ar obiecta că diferenţele sunt prea mari, aş sugera ca la AMN să adăugaţi cele 3% marja de eroare a BOP şi veţi obţine exact rezultatul de la Vox Populi, în cazul celorlalte partide fiind la fel.
Astfel, conform BOP, 4 partide vor accede în Parlament, acestea acumulînd din procentul celor care vor participa la vot: 47% - PCRM, 11,1% - AMN, 10,2% - PL şi 9% - PLDM. PDM - 5,9% şi PPCD - 4,9% se află foarte aproape de barem, cu şanse reale (mai ales PDM) de a accede în Parlament. Aceasta din totalul de 49,8% care şi-au exprimat opţiunea de vot, cealată jumătate reprezentînd indecişii (45%) sau care nu vor vota de loc (5%). Iar dacă măcar jumătate din cei indecişi vor participa şi ei la alegerile din 2009, cu certitudine rezultatele Alegerilor din 2009 vor fi mult diferite de cele prezentate de aceste 2 sondaje. Nu ne rămîne decît să sperăm.
Oricum ar fi, aceste 2 sondaje demonstrează destul de clar că în 2009 vom avea cel puţin 4 partide în Parlament: PCRM, AMN, PL şi PLDM.
În privinţa la opinia mea despre cum va arăta Parlamentul în 2009 voi scrie însă într-un alt articol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu