sâmbătă, 25 octombrie 2008

Eu, FRIŞPA şi teza "mea" de licenţă

Fiind în ultimul an de "studii superioare incomplete", de la începutul anului universitar eram interesat în teza de licenţă. Ţinînd cont că teză de an nu am avut, curiozitatea de a afla ce reprezintă o teză şi tema ei era destul de mare, fiind coroborată şi de frica de "necunoscutul" ce urma să îl experimentez.
Cei de la catedră ne-au anunţat că temele tezelor de licenţă vor apărea la mijlocul lunii septembrie, în data de 15, luni, că aşa este normal. Ok. În dimineaţa la 15 sunt la panoul de la catedra RI: nimic. Pe parcursul săptămînii suntem informaţi că temele tezelor vor apărea lunea viitoare: pe 22 iarăşi nimic. Ni se promite la sfîrşitul săptămînii: joi, vineri nimic nu apare. Timp de 2 săptămîni la fiecare repaus am vizitat panoul de la catedră, aşteptînd ca cei de conducerea catedrei să-şi îndeplinească datoria: rezultatul zero, bătaie de joc pe seama nervilor studenţilor.
Luni însă (29 septembrie) temele tezelor au apărut. La panou îmbulzeală, dar eu permiţîndu-mi să-mi iau ceva timp din I lecţie am analizat mai liber temele. Astfel mi-am ales o anumită temă (şi profesorul intrinsec), pentru ca la repausul dintre I şi a II lecţie să o marchez ca fiind ocupată (urmînd tendinţa celorlalţi studenţi). Profesorul dat, domnul Căldare, a propus 12 teme, toate pînă la a 3 lecţie fiind "ocupate".
La aceeaşi a 3 lecţie, o "colegă" îmi spune că ea a ales aceeaşi temă încă de la I lecţie, şi că degeaba eu aş fi notat-o. Ducă-se naibii de ticăloasă! (nu ne agreem reciproc), am ignorat-o, pentru ca la catedră să aflu cînd are ore profesorul dat ca ziua următoare la 2.20, împreună cu 3 colegi, să-l aştept la catedră.
Aici însă profesorul a fost nevoit să mă refuze, el avînd dreptul la numai 2 studenţi (10 studenţi au rămas imediat pe "dinafară"!) pentru teza de licenţă, aleşii fiind 2 colege de-ale mele (2 fete destul de deştepte pe care le apreciez, aşa că nu mi-a fost ciudă). Eu însă eram I din listă de dinafară, iar pentru ca să mă ia sub "protecţia sa" trebuia să obţin acceptul şefei catedrei RI doamna Teosa care urma să fie spre seară la catedră. Avînd în aceeaşi zi şi catedra militară, la 5 am revenit la catedră, doamna Teosa spulberîndu-mi însă speranţele.
Rapid m-am reprofilat la o profesoară, destul de bună, la care luni deja 2 colegi de-ai mei (destul de puternici) au şi scris cerere şi au primit acceptul. Am aşteptat miercuri pîna la 2 ca să apară (la catedră a fost şedinţă, ea trebuind să vină), pentru ca joi să aflu uimit că ea deloc nu are teze (conform şedinţei de ieri). Cei 2 colegi ai mei - şi mai indignaţi! Eu însă iarăşi aleg 2 profesori, unul avind un singur loc liber (din 3) iar celălalt chiar toate ale sale 5 (secretara de la catedră nota imediat temele tezelor de licenţă pe care au fost scrise cerere).
Ca rezultat, iarăşi la 5 am fost nevoit să fiu la universitate (deja catedra militară n-am avut în acea zi), I profesor avînd ore joi numai seara. Acesta însă deja îi promisese unei persoane pe lunea viitoare că îi va semna cererea, şi eu iarăşi "am căzut".
Vineri însă înainte de I lecţie îl găsesc pe al 4 profesor, acesta semnîndu-mi cererea, eu fiind al 3 student care scrise cerere la el, după 2 colege ale mele.
După o săptămînă de adevărat calvar, în care nervii mi-au fost întinşi la maxim, am putut cît de cît să răsuflu şi eu normal, fiind nervos inconştient şi în week-end (nu mă puteam încă linişti după aceste evenimente). Toată săptămîna dată mi-a demonstrat proasta administrare a catedrei RI de către conducerea ei, în frunte cu d-na Teosa, o săptămînă de batjocură totală din partea lor faţă de studenţi.
Săptămîna care a urmat de asemenea a fost una fierbinte pentru studenţi, mulţi dintre ei căutîndu-şi încă "coordonatorul" de teză. Eu însă am încercat să uit de teză şi nici să nu mă pornesc în a o face (şi bine am făcut), avînd o anumită repulsie faţă de ea după "neagra săptămînă".
Vinerea aceasta, 24 octombrie, coordonatorul "meu" ştiinţific ne-a chemat la catedră pentru a ne da ceva instrucţiuni. Aici, stupoare! cineva scrise cerere la el pe aceeaşi temă pe care eu scrisesem! Iar cererea lui era acceptată de profesor pe data de 29 septembrie, adică luni, adică în chiar I zi în care au apărut temele tezelor de licenţă!
Mai jos însă, era scrisă (de mîna studentului dat) data 21. 10. 2008 (nu prea inteligenţi moşul şi studentul). Şi astfel mi se răspunse la toate întrebările (numai la cît? nu). Deşi am încercat să-i sugerez că ar fi fost "înşelat" şi că eu am fost primul la tema dată (la mine era semnată pe vineri, 3 octombrie), el s-a gîndit ceva şi mi-a găsit ceva argumente că nu e aşa, sugerîndu-mi să-mi aleg altă temă la dînsul. Dîndu-mi seama că nu am cu cine vorbi, am plecat.
Şi asfel la momentul în care scriu acest articol nu am teză de licenţă... Nice, ce să-i spui...

Concluzia ce am tras-o este că Vlada Ciobanu (nu suntem rude) a fost extrem de dreaptă în partea finală a unui articol scris de ea, articol care la vremea dată nu mi-a plăcut (în parte datorită respectului pe care îl am faţă de decanul Cujbă) dar care astăzi îmi pare destul de corect şi exemplificator despre situaţia de la FRIŞPA. Se pare că în acest ultim an de studii încep să cunosc şi faţa "necunoscută" a FRIŞPEI.

12 comentarii:

 1. Ştiam eu că cei de la RI nu prea agreează restul academiei, dar ca pe ai săi să nu îi „ia sub aripi” — chiar e straniu.
  Eu am terminat ASEM-ul anul trecut. Eram la EGD şi vreau să spun că la noi s-a hotărît problema cu tezele de licenţă mult mai repede.
  Anterior, la proiectul economic am rezolvat problema în aşa fel: pe aproape 60 de hîrtiuţe a fost scris cîte un număr al proiectului economic şi ele au fost puse într-o căciulă. Fiecare, pe rînd, a tras cîte un bileţel. Numai aflai numărul şi repede la lista cu denumirile tezei.
  Cînd a venit timpul să ne alegem tema tezei de licenţe, am fost repartizaţi (3 grupe) la anumite ore ca să ne putem alege tema şi să scriem cerere la secretariatul catedrei. Am nimerit în prima grupă, printre primii (am noroc că numele de familie mi se începe cu C). Ne alegeam din timp cîte 10-15 teme, căci cei dinaintea noastră puteau liber „să ne fure” temele. He-hei, mai erau de aceia care spunea că „Uite, îmi aleg tema asta pentru că am să găsesc informaţie la dînsa”. Cineva ciulea urechile şi intra înaintea celui ce se lăuda şi poftim — îi lua tema.
  Profesorii ne-au fost repartizaţi de la catedră conform temelor — nimeni nu şi-a ales profesorul.
  Antidemocratic şi multe de anti-, dar toţi au avut teme şi profesori.

  RăspundețiȘtergere
 2. daca as tine cont de cele scrise de tine, ar trebui inca de pe acum, cind sunt abia anul I sa ma "dau bine" pe linga profesori sa-mi rezerve si mie o tema de licenta, in caz contrar ramin si eu "cu buza umflata" ...:)

  RăspundețiȘtergere
 3. Well, eu din anul 2 mi'am ales conducator stiintific si el practic tot timpul ma intreaba cand e gata planul, care este tema etc. :)cei de la stiinte politice in anul 2 au scris teza de an (desi eu nu - pentru ca luasem loc la conferinta stiintifica)
  In plus, am ales tema personalizata, pe care nu cred ca cineva o sa o mai ia;-) Nu stiu care este situatia la catedra RI, dar la politologie studentii sunt foarte relaxatsi si deshi nici nu stim cum arata sheful nostru de catedra - Moshneaga, totusi este putina ordine.

  P.S. am vazut'o pe Teosa pe la conferinte la facultate si nu mi'a facut o impresie prea buna, mai ales mi s'a intiparit vizita lui Petrenco si discursul ei de la sfarsit, care mi se paruse cel putin patetic;-)

  RăspundețiȘtergere
 4. DC: ai făcut o eroare - studiez la USM, Facultatea de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative... dar n-are importanţă, chiar îţi mulţumesc că mi-ai împărtăşit din propria experienţă de la ASEM.
  La noi situaţia a fost puţin diferită: profesorii şi-au expus temele tezelor lor, iar noi alegînd tema alegeam momentan şi profesorul... în cazul descris de mine se primeşte invers, că profesorul şi-a ales studentul.
  În privinţa mea, la sigur că voi avea şi eu teză de licenţă. Ceea ce nu sunt sigur este dacă îmi va convine tema pe care voi scrie teza dată.

  RăspundețiȘtergere
 5. Oxana, nu ai de ce te teme: la sigur va exista o teză de licenţă şi pt tine, căci la catedră sunt aprobate atîtea teze cîţi şi studenţi sunt. Însă, ca în cazul meu, nu se ştie dacă vei scrie teza pe o temă care să-ţi convină, din cauza concurenţei neloiale ce poate surveni de la unii studenţi coroborată de mediocritatea morală unor profesori.

  RăspundețiȘtergere
 6. Vlada: Deci aţi avut teză de an? Ciudat, studiem în aceeaşi facultate, acelaşi an şi parcă învăţăm în universităţi diferite.
  Chiar nu mai înţeleg după ce curriculum universitar învăţăm la RI: sunteţi norocoşi în comparaţie cu noi.
  Mă bucur că la voi e mai ok, sau cel puţin îţi pare că e mai bine în comparaţie cu ceea ce cred eu despre catedra RI. Cu Teosa şi la început de anul II am avut o situaţie-conflict care mi-a lăsat impresie rea despre ea: acuma cam mi s-a umplut paharul :(.
  Şi bravo că ţi-ai ales conducătorul ştiinţific din anul II :)... eu atunci mă "fugăream" pe Dinamo, fiind cam uşuratic în primii 2 ani de studii.

  RăspundețiȘtergere
 7. Ciudat, foarte ciudat e modul acesta de a alege temele de licenţă.Acum nu ştiu ce să spun, cred că am făcut bine că am lăsat FRIŞPA şi am venit în Bucureşti la ASE.Aici totul e foarte simplu.Profesorii îşi expun listele cu teme - 10 - 40 de teme, iar fiecare student îşi selectează la doi profesori diferiţi temele dorite.Primul profesor ales are prioritate, al doilea profesor se alege pentru cazul în care există posibilitatea ca să nu te accepte primul profesor (dar asta se întâmplă extrem de rar).La începutul primului semestru din anul III de studii se anunţă un curs/seminar special destinat pentru întâlnirile cu profesorul coordonator, astfel ai siguranţa că ai posibilitatea să îţi analizezi tema şi să îţi expui părerile şi nelămuririle în fiecare săptămână, cu toate că nu e obligatoriu să mergi în fiecare săptămână.Nu contează dacă sunt 2 sau 10 colegi cu aceeaşi temă, profesorul coordonator te poate îndruma să studiezi tema din diferite puncte de vedere.E simplu şi eficient.Fără căciuli şi fără bătăi de cap, doar să îţi faci treaba ca lumea.

  RăspundețiȘtergere
 8. Ciudat şi foarte urît e acest mod.
  Deşi nu regret că am ales să studiez la FRIŞPA, cred că ai făcut o alegere bună să studiezi în România, căci chiar şi după exemplul tău atîrnarea faţă de studenţi este mai serioasă şi respectabilă acolo.

  RăspundețiȘtergere
 9. Staţi liniştiţi, că nici ăştia de aici nu sunt chiar atât de sfinţi.
  Are şi sistemul românesc nişte lagune, că de începi să te cruceşti.
  Ideea era că dacă tot se mai întâmplă că facultăţile, universităţile colaborează între ele, de ce nu preiau şi ceva practici de conducere şi de administrare.Şi până la urmă pentru ce mai există Senat şi Asociaţii Studenţeşti? Dacă există problema asta cu temele de licenţă, atunci de ce nu de încercat de găsit o soluţie decât să te loveşti de ea în fiecare an?

  RăspundețiȘtergere
 10. Unu: de-acord cu tine că sistemul românesc de învăţămînt nu e perfect (dovadă numeroasele scandaluri şi reportaje la ProTv, etc.), dar totuşi sunt convins că e mult superior celui al nostru.
  În privinţa la Senat, Asociaţii Studenţeşti, etc, nu pot spune decît un singur lucru: nu le pasă. Indiferenţa domină peste tot, iar dacă e să fiu sincer foarte mult s-a stricat şi grupa mea în acest ultim an, ca de-asemenea şi alte grupe aflate în ultimul an.

  RăspundețiȘtergere
 11. Welcome to the real world :))la fel am patit-o si eu, mi-am ales o tema la o profa (nu-i zic numele) eu fiind foarte entuziasmata la gindul ca tema aleasa e super-tare si am s-o scriu bine de tot, insa n-a fost chiar asa (profa ma refuzat, zicind ca are deja studenti); apoi mi-am ales la un alt prof care la fel, m-o refuzat, zicind ca are ffffffffffffoarte multi studenti si deci, in cele din urma mi-am ales alt profesor care m-o acceptat.
  Happy end :))

  RăspundețiȘtergere
 12. Nadiusha: lumea reală pentru ei, nu şi pentru mine. Asta nu înseamnă că trebuie să joc după regulile lor sau să accept sistemul aşa incorect cum este.

  RăspundețiȘtergere