miercuri, 12 noiembrie 2008

Retragerea armatei ruse din RM - moft al PL-ului sau necesitate a RM?

Mâine, 13 noiembrie, Partidul Liberal va organiza o acţiune de protest împotriva prezenţei forţelor armate ruse pe teritoriul Republicii Moldova, în momentul cînd se vor deschide la Chişinău lucrările summit-ului CSI, eveniment la care va participa şi premierul rus Vladimir Putin.
Este evident că chiar dacă PL va protesta, armata rusă nu va pleca din RM. Astfel, o mare parte a populaţiei, în frunte cu unii lideri de partid, unii chiar democraţi, afirmă că PL face doar simple acţiuni de populism prin care încearcă să-şi facă PR.
Şi astfel apare logic întrebarea: ce reprezintă acţiunea "Retragerea armatei ruse din RM"? un "moft" al PL-ului sau o necesitate a RM?

Fiind student la FRIŞPA, am discutat deseori pe seama diferendului transnistrean. Conform majorităţii specialiştilor în Politologie şi RI conflictul transnistrean reprezintă cea mai gravă problemă pe care a avut-o, o are şi o va avea încă pe viitor RM. Ce-i drept părerea mea e alta, că problema RM o reprezentăm noi înşine, moldovenii, care suntem nişte blegi în realitate... dar asta este părerea mea personală :D.
Ţin minte că am discutat mai multe strategii de soluţionare a conflictului, iar personal eu, plus şi alţi colegi, am ajuns la concluzia că cea mai reuşită strategie de rezolvare a conflictului transnistrean este strategia 3D:
1) demilitarizare;
2) decriminalizare;
3) democratizare.
Astfel, analizînd acţiunea PL-ului, putem observa că ea reprezintă în esenţă primul pilon al strategiei 3D, sau altfel spus primul pas adevărat în rezolvarea reală şi eficientă a conflictului transnistrean: demilitarizarea.
Sigur că există şi alte strategii în rezolvarea conflictului, mai întîi la nivel politic şi apoi social, economic, cultural, etc. Numai că în cazul celorlalte strategii contraargumentele sunt fatale: dacă se rezolvă dintîi la nivel politic există şanse reale de conflicte sociale, etnice, culturale între grupuri de persoane şi chiar societăţi la general, ţinînd cont de faptul că în teritoriul din stînga Nistrului există o societate aparte, diferită enorm de cea din Basarabia. De aceasta mă conving datorită concepţiilor pe care le au studenţii din stînga Nistrului la noi la FRIŞPA, în ciuda faptului că aici li se mai deschid şi luminează un pic ochii (unii dintre ei încă mai cred că RM este agresorul în războiul din 1992 şi că şi românii cu armate întregi au luptat acolo).
De asemenea există posibilitatea ca în cazul soluţionării conflictului dar fără dezarmarea teritoriului din stînga Nistrului să ajungem la aceea ca copii de 10-12 ani să se joace în "Star wars" pe străzile Chişinăului cu gloanţe adevărate. Plus să li se deschidă uşa criminalilor, pardon soldaţilor ruşi, să intre în partea basarabeană a RM, şi la o simplă replică adresată lor să fii împuşcat pe loc.
În eventualitatea unor asemenea posibilităţi, mai bine conflictul transnistrean nu se rezolvă deloc, decît să trăiesc cu aşa o frică în sîn în RM. Astfel, cea mai reală şi bună soluţionare a conflictului transnistrean rămîne în opinia mea, şi a multor experţi, strategia 3D, iar acţiunea desfăşurată de PL nu se înscrie decît în chiar realizarea acestei strategii.
Deci, acţiunea "Retragerea armatei ruse din RM" nu reprezintă un moft al PL-ului, sau o ambiţie personală şi neraţională a lui Mihai Ghimpu. Acest protest al PL-ului reprezintă o acţiune bine calculată şi raţională, care vine în ajutorul realizării unei necesităţi stringente a RM: soluţionarea reală a conflictului transnistrean. De aceea această acţiune merită a fi susţinută şi de alte partide politice, şi de întreaga populaţie a RM, căci soluţionarea diferendului transnistrean reprezintă o condiţie esenţială a obţinerii independenţii reale a RM, a aderării noastre la Uniunea Europeană, plus rezolvarea multor probleme economice primordiale ale ţării noastre.
De fapt, cred şi sunt convins că demilitarizarea şi dezarmarea teritoriului din stînga Nistrului ar trebui să fie puncte importante în programele partidelor politice pentru alegerile din 2009, pentru că numai aşa din punct de vedere realistic poate fi rezolvat real şi eficient conflictul transnistrean.

Un comentariu:

  1. Retragerea armatei ruse este obiectivul central al Partidului Liberal, care vede aderarea la UE doar in momentul demilitarizarii. In 2004, pe cand exista Partidul Reformei, o parte din actualii lideri ai formatiunii organizau Caravana Retragerii armatei ruse. Dupa reorganizare, PL ramane consecvent si promoveaza retragerea fortelor armate din Republica Moldova.

    RăspundețiȘtergere