marți, 11 noiembrie 2008

Vanga despre Statele Unite: dispariţie sau ... Imperiu?

Am citit un articol pe blogul lui Mihai Cerga care m-a incitat oarecum, ţinînd cont de tematica ce o aborda. De fapt, mereu orice informaţie despre prezicerea viitorului îmi provoacă enorm interesul.
În articolul dat, se spune că prezicătoarea bulgară Vanga a prezis că Barack Obama "va fi primul preşedinte de culoare şi ultimul preşedinte în genere pentru SUA". Ca urmare, primul gînd ce mi-a venit în minte a fost că...
Dar m-am gîndit să întreb şi alţi colegi, prieteni ce părere au despre afirmaţia dată. Primul lor gînd a fost că SUA va dispărea de pe harta-politică a lumii ca urmare a cataclismelor naturale prezise de Vanga. Numai că mi-au mai precizat că nu cred în prezicerile Vangăi.
Eu însă i-am întrebat: oare faptul că Obama va fi ultimul preşedinte al Americii asta înseamnă intrinsec că SUA va şi dispărea?
Norocul face că actualmente (de o săptămână) citesc o carte: "Imperiul în oglindă. Strategii de mare putere în Statele Unite şi în Rusia". În ea se analizează politica imperială dusă de SUA şi Rusia, rolul neoconservatorilor (SUA) şi neoeurasiştilor (Rusia) în politica externă a acestor 2 state. Cartea dată demonstrează rolul crescînd al intelectualilor ce susţin o idee imperială în statele lor naţionale. Rezultatele influenţei neoconservatorilor reprezintă Invaziile din Irak şi Afghanistan, a neoeurasiştilor: Georgia 2008.
Astfel, primul gînd ce mi-a venit în minte după citirea articolului dat este că Statele Unite s-ar putea transforma dintr-o democraţie într-un imperiu. Probabilitatea ca SUA, vrem noi sau nu vrem cel mai puternic şi dezvoltat stat din lume, să dispară după chiar şi grave cataclisme naturale, este aproape nulă. Probabilitatea însă ca SUA, în urma unor crize şi cataclisme care să determine necesitatea unui centru de decizie mai rapid, puternic şi eficient, să se transforme într-un imperiu, este în opinia mea mult mai reală. Exemplu în istorie poate fi Roma, care dintr-o republică prosperă s-a transformat pe timpul lui Cezar (dacă nu greşesc) în imperiu. Poate drept a spus cine a spus că "cu cît mai mult te uiţi în trecut, cu atît mai mult vezi în viitor".
Dar oricum ar fi, victoria lui Obama în alegerile din SUA a demonstrat că Statele Unite reprezintă cea mai democratică ţară din lume. Sau poate special s-a dorit ca asta să se demonstreze, realitatea fiind o alta. Dar nu prea cunosc politica americană, aşa că nu intru în speculaţii.
Plus că nici eu nu cred în prezicerele Vangăi :D.

4 comentarii:

 1. "Sau poate special s-a dorit ca asta să se demonstreze, realitatea fiind o alta."

  Victor, priveste atent: presedinte american de culoare nu a devenit nicidecum un american de culoare provenit din africanii adusi de colonizatori acolo, ci a devenit presedinte un pseudo-american pentru ca tatal lui este din Kenia. Primul lucru pe care vrea sa-l demonstreze acest lucru este ca America este tara tuturor posibilitatilor, insa asta este un mit. Pentru ca nicidecum nu putea deveni presedinte un american de culoare care inca prin anii 60 isi mai cerseau dreptul de a fi considerati cetateni cu drepturi depline. Iar cind aud expresii ca America este tara cu o democatie de peste 200 ani ma gindesc oare sunt ei constienti de ineptiile pe care le spun? Deci nu este intimplator faptul ca acum Obama a devenit presedinte, pentru ca uite inca o nuanta: acum avem o criza economica care nu a mai fost cunoscuta de prin anii '30 a marii depresii. Momentul ales pentru ca un american de culoare sa devina presedinte este anume aceasta criza cu care Obama probabil nu se va descurca si astfel presedinti de culoare degraba nu vor mai fi. Gindeste-te si la campania asta cum a decurs, ce fonduri a folosit Obama si ce fonduri McCain, de citeva ori mai mari a folosit Obama. Deci i-au organizat cistigarea Casei Albe dupa care ii vor organiza decaderea. Pina la urma asta este un exercitiu, nimic mai mult. Ca sa nu mai existe voci care sa spuna de ce un american de culoare nu poate deveni presedinte. Toti isi vor aminti de Obama si subiectul va fi inchis.

  RăspundețiȘtergere
 2. Socolenco: posibil, este foarte probabilă şi o asemenea variantă, nu spun nu.
  Se spune şi despre Dorin Chirtoacă că special a fost lăsat şi făcut primar de comunişti, că ar fi fost mai uşor de manipulat şi că se va putea denigra opoziţia şi PL-ul. Nu cred însă deloc în această variantă, căci ea afirmă că votul meu (şi a 120000 oameni) ar fi valorat zero.
  Iar dacă analizezi aceste 2 situaţii, se observă uşor că ele se aseamănă... s-ar putea să fie bîrfe şi minciuni ambele cazuri.

  RăspundețiȘtergere
 3. "Se spune şi despre Dorin Chirtoacă că special a fost lăsat şi făcut primar de comunişti.."

  Victor, primaria a fost cistigata detasat de Dorin Chirtoaca si nu aici a fost cimpul de lupta a comunistilor ci in CMC. Aminteste-ti cum s-au adunat Ghimpu, Urechean, Rosca si Diacov dupa alegerile din capitala pentru a se intelege cum sa faca o majoritate democratica in CMC, pentru ca doar se putea. Iata priveste aici cite mandate au acumulat fiecare: PL-11, PNL-1, PD-4, PPCD-4 si AMN-7 deci in total 27 de mandate din 51. Deci majoritate aveau, dupa care ce se intimpla? Rosca nu a mai semnat pentru formarea acelei coalitii in CMC pentru ca nu-l dorea pe Ghimpu presedinte in CMC, dar intrucit acest partid a acumulat cele mai multe mandate din toate cred ca era justificat ca PL sa pretinda la asa functie. Poate ca nu s-a procedat cel mai corect inaintindu-l pe dl Ghimpu, pentru ca doi lideri de partid detineau puterea total in Primarie. Dar nu aici vroiam sa ma opresc ci la faptul ca Rosca nu a mai acceptat sa faca acea coalitie in CMC si pe neprins de veste apare PSD care s-a oferit sa faca aceasta coalitie impreuna cu celelalte partide. Probabil a fost o provocare, au vrut sa testeze daca cei de PL sunt gata sa mearga la compromis si sa coalizeze si cu cei de stinga numai pentru a pastra coalitia democrata si toti s-au convins ca se poate. Deci nu mai sunt cei de la PL atit de infumurati si care nu accepta compromisuri cum spun altii. Mai apoi s-a inceput teatrul pe care-l stii deja cred eu prea bine: bruierea sedintelor din CMC de PSD, incercari de a demite pe Ghimpu incercind sa demonstreze ca a fost ales ilegal si alte presiuni. Dupa care prin forta PPCD impreuna cu comunistii si PSD au inscaunat pe Musuc in fruntea CMC si de atunci se trag multe probleme, intriga intre puterea executiva si cea legislativa (daca pot sa-i spun asa) din CMC. Iata prin astfel de pasi urmaresc ei sa-l compromita pe Dorin, pentru ca orice insucces din Primarie ii este atribuit primarului, iar presedintele actual CMC se eschiveaza mereu de la raspundere si in fine face jocul comunistilor ce sa mai inconjuram. Iar ceea ce trebuie sa accentuiez aici este ca acest jos este facut acum inainte de campania electorala special pentru ca PL in alegeri sa nu ia pre multe voturi astfel ca sa devina o formatiune prea importanta fara de care sa nu poate fi votat presedintele, deci se incearca sa-l Probabil ca scenariul din CMC se aseamana intr-o oarecare cu cel spus mai sus despre Obama. Deja in ce masura se va realiza vom vedea cu totii peste citiva anisori.

  RăspundețiȘtergere
 4. Vom trăi şi vom vedea: dar cred că comuniştii mai degrabă singuri sie-şi îşi fac rău. Lumea cît de cît îşi dă seama de faptul că Voronin special îi pune beţe-n roate lui Chirtoacă.

  RăspundețiȘtergere