duminică, 21 decembrie 2008

2009 & ProTV - miza alegerilor creşte

Mă gîndeam ieri cine totuşi a cîştigat din urma războiului ProTV - CCA. Conform verdictului CCA "Toţi radiodifuzorii, cărora le expiră licenţele, vor putea activa nestingherit în perioada electorală". Prima impresie este că ProTV -ul ar fi obţinut victorie şi că regimul comunist ar fi dat înapoi; eu însă cred că comuniştii au realizat o mişcare foarte ingenioasă în acest război compus din mult mai multe bătălii.
De ce? Pentru că dacă s-ar fi luat decizia acum în decembrie, cel mai probabil una negativă ProTV-ului, s-ar fi stîrnit largi proteste de mase în frunte cu partidele de opoziţie: AMN, PLDM, PL, PNL, etc, care foarte probabil în virtutea aceluiaşi ţel: apărarea ProTV-ului, ar fi realizat un front comun împotriva comuniştilor.
Astfel, o decizie anti-ProTV ar fi dus foarte probabil la o întărire a coeziunii dintre partidele de opoziţie liberale, iar protestele chiar de sărbători ar fi diminuat puternic reitingul comuniştilor. Ca rezultat şi al implicării unor ONG-uri internaţionale şi a unor oficiali europeni, comuniştii ar fi putut ceda şi ProTV-ului într-un final i s-ar fi prelungit licenţa pe 5-10 ani, cît este prevăzut în legislaţie.
În realitate, decizia a fost amânată după alegeri, comuniştii scontînd pe victoria lor în alegerile electorale. ProTV, însă, se află pe muchie de cuţit. În caz că comuniştii vor cîştiga pentru a 3 oară alegerile în RM, la sigur ProTV-ului nu i se va prelungi licenţa.
Astfel, cei de la ProTV au două opţiuni: ori se înmoaie prin reportajele lor şi se vor lăsa la mila guvernării comuniste, care dacă va cîştiga alegerile ar putea "să-i ierte", ori vor face tot posibilul ca comuniştii să nu acceadă din nou la putere, creând reportaje tot mai puţin obiective în care să critice guvernarea şi să sprijine partidele de opoziţie. Ca rezultat aceasta nu ar aduce decât mai multe argumente comuniştilor în caz că vor câştiga alegerile să nu le prelungească licenţa.
Ţinînd cont că numai nişte nebuni s-ar putea încrede în mila unor urmaşi ai criminalilor şi violatorilor din 45-50, foarte probabil că ProTV va alege opţiunea a doua, implicîndu-se mai activ în lupta pentru putere pentru alegerile din 2009. Oricum ar fi, situaţia lor nu este una prea bună. Cel puţin mie nu mi-ar plăcea să mă aflu într-o situaţie ca a lor. Urmează deja să vedem ce rezervă viitorul ProTV-ului în particular şi Republicii Moldova la general.

11 comentarii:

 1. interesant blogul...ceea ce este mai interesant este ca amandoi puttam acelasi nume.

  RăspundețiȘtergere
 2. Recenta hărțuire a Pro TV-ului întrece orice măsură. Cazul acestui post de televiziune a pronunțat frica comuniștilor, iar cetățenii și partidele de opoziție au dat dovadă de solidaritate și unitate.

  Partidul comuniștilor va pierde alegerile din 2009. Chiar și falsificările a circa 10 % din voturi le va asigura trecerea în opoziție. Vor învăța cum se face corect politică de la liberali.

  RăspundețiȘtergere
 3. si eu cred ca mai degraba PRO TV-ul o sa lupte pentru a-si redobindi imaginea, decit sa le faca jocul comunistilor; si referitor la alegerile din 2009, intuitia-mi spune ca comunistii din nou ne vor conduce, sper sa ma insel...

  RăspundețiȘtergere
 4. Merci Victore.
  Apropo, nu cred că e ceva neobişnuit în faptul că avem acelaşi nume: numai în Republica Moldova există peste 200 de Victor Ciobanu, iar în întreg spaţiul românesc trebuie să fim peste o mie.

  RăspundețiȘtergere
 5. "Chiar și falsificările a circa 10 % din voturi le va asigura trecerea în opoziție."

  Nu prea are sens propoziţia ta, dar bănuiesc ce ai vrut să-mi spui. Nu sunt chiar atât de optimist ca şi tine: dacă comuniştii falsifică circa 10% din voturi la siguri vor avea majoritatea în Parlament.
  Însă alegerile din 2009 vor fi supravegheate foarte atent de către Occident, şi nu cred deloc că vor avea loc falsificări masive.

  RăspundețiȘtergere
 6. Nadiusha: nu cred că vor lupta pentru a-şi redobândi imaginea, pentru că nu şi-au pierdut-o. Din contra, li s-a întărit ca un post obiectiv şi imparţial, deci prin definiţie anticomunist.
  Referitor la alegerile din 2009, intuiţia îmi spune că comuniştii vor câştiga alegerile, dar nu vor deţine majoritatea în Parlament: vom trăi şi vom vedea.

  RăspundețiȘtergere
 7. Da, de fapt ei nu si-au pierdut imaginea ca post TV ci imaginea de lideri ai televiziunii, cel putin asta erau in viziunea mea; sper totusi sa li se dea licenta si sa poata sa activeze in continuare, este un post intr-adevar anticomunist care spune lucrurilor pe nume; si "povestea" cu alegerile nu prea cred in dreptate, deci vom fi condusi de comunisti...pina nu stiu cind :((

  RăspundețiȘtergere
 8. "foarte probabil că ProTV va alege opţiunea a doua, implicîndu-se mai activ în lupta pentru putere pentru alegerile din 2009". Asta ce-o mai fi insemnand, Victore, ca Protv e o forta politica, un partid de opozitie care lupta pentru putere? Protv este cumva tribuna libertatii si dreptatii? E doar un post de televiziune, care are o politica redactionala si care promoveaza niste interese. Atat.

  RăspundețiȘtergere
 9. Lideri în Chişinău au fost şi vor rămâne în continuare dacă li se va permite să activeze. În întreaga ţară din păcate nu li s-a permis să activeze.
  În opinia mea ei sunt un post anticomunist nu pentru că ar face articole special contra PCRM, ci pentru că expun cît de cît adevărul şi realizează articolele cele mai obiective de pe piaţa mediatică a Rep. Moldova, iar istoria a demonstrat că adevărul, libertatea şi dreptatea sunt valori incompatibile cu comunismul.

  RăspundețiȘtergere
 10. De-acord George. Pur şi simplu tu înţelegi într-un sens mai restrîns expresia "a se implica în lupta pentru putere", pe cînd eu o folosesc într-un sens mai larg. De exemplu eu m-aş putea implica în lupta pentru putere nu pentru ca eu s-o obţin, ci anume pentru ca un anumit partid să obţină puterea (fără ca eu să fiu membru a acelui partid), sau, în sens negativ, ca un anumit partid să nu obţină puterea.
  Aşa şi ProTV, am avut în vedere că se va implica în lupta pentru putere nu cu sensul de a accede la ea, ci cu sensul că va face tot posibilul ca comuniştii să n-o obţină.
  Totuşi recunosc că e cam improprie folosită expresia dată, dar nu e o greşeală mare. Doar dacă te-a supărat articolul meu la general şi mi-ai căutat special mie nod în papură.
  Sărbători fericite şi ţie!

  RăspundețiȘtergere