sâmbătă, 24 ianuarie 2009

Cu o mână ni se dă (oare?), cu mai multe ni se ia

Transportul public
Cred că toată lumea ştie de ieftinirea pâinii. De la TV, bloguri şi până pe stradă, mai peste tot s-a scris şi vorbit despre aceasta. Puţin însă s-a discutat sau/şi criticat viitoarele consecinţe al noilor prevederi ale Codului contravenţional.
2 zile în urmă am folosit troleibuzul pentru 2 staţii. Odată cu mine s-a urcat şi un controlor. Acesta a început să controleze de la 2 fete, studente probabil, şi cum a observat că biletele erau rupte a şi început să ţipe la ele agresiv. Doar după ce bătrînelele pensionare şi lumea de împrejur l-au calmat şi i-au spus că fix înaintea lui a mai fost un controlor, acesta s-a liniştit şi le-a lăsat în pace. Ce s-ar putea de concluzionat din aceasta?
În primul rând, merită a fi repetat de menţionat că amenda pentru călătoria fără tichet s-a majorat până la 200 lei. Mai înainte era 6 lei, dacă nu mă greşesc. Ce părere aveţi despre aceasta?
Personal consider că pedeapsa pentru o asemenea infracţiune este una excepţional de mare, abuzivă chiar. De ce nu s-a majorat la 20 lei (căci aşa mi se pare echitabil în raport cu infracţiunea de a nu cumpăra un tichet de 1 leu)? De ce nu la 40, 50, deşi şi această sumă mi se pare prea mare în raport cu gravitatea infracţiunii?
Şi apropo, cât reprezintă 200 lei din salariul mediu al unor oameni, de obicei cu venituri mici şi mijlocii, care folosesc transportul public? De exemplu cei de la ţară: ţinând cont că ei au în medie un salariu de aproximativ 800-1000 lei, pentru o asemenea încălcare ei trebuie să plătească o pătrime din salariul lor? Dar o vor face ei oare?
Din întîmplarea mea de mai sus un lucru îmi este clar: nu va reuşi bine să iasă un controlor din troleibuz că altul va intra la loc. Comuniştii au pornit o adevărată vânătoare de oameni în masă, având o experienta după vânarea tinerilor forumişti. Iar populaţia simplă nu va face decât să umple buzunarele acestor "câini de pază", controlorii, cu 50-100lei (mită) decât să plătească amendă 200 lei. Nu degeaba aceştia din urmă şi-au activizat activitatea.
Oricum ar fi, această nouă prevedere a Codului contravenţional este în realitate una antipopulară (împotriva poporului), antisocială (împotriva sărăcimii) şi procorupţie (va creşte frecvenţa mitei). Atît: mai mult nu am ce spune la acest subiect.
Pâinea
Totuşi comuniştii fac şi lucruri bune - ieftinesc pâinea. Cu o mână ne iau, cu o alta ne dau. Oare? Îşi mai aminteşte cineva perioada de 1-2 ani în urmă, de după secetă, când comuniştii se lăudau că ei menţin preţurile la pâine, dar în realitate nu găseai deloc acea pâine prin magazine?
Cel puţin eu şi familia mea, deşi mereu căutam pâinea de 1,75 lei, 2,40 sau 2,90, eram obligaţi să ne întoarcem acasă cu pâine fabricată de firme private ce costau între 5 şi 10 lei. Astfel comuniştii înţelegeau menţinerea preţului pâinii, adică prin nefabricarea ei în cantităţi suficiente populaţiei?
Dar chiar şi astăzi se menţine problema deficitului pâinei sociale, nu rareori fiind nevoiţi să cumpărăm pâine "privată" mai scumpă. Despre aceasta a scris şi Moldova Azi, care a şi cerut o explicaţie de la combinatul Franzeluţa în legătură cu deficitul de pâine.
Aşa şi cu ieftinirea pâinii - sunt sigur că ea va avea loc. Însă sunt curios dacă acea pâine va exista pe rafturile magazinelor sau comuniştii o vor fabrica atât numai cât ei să se sature.
Bursele
Unii poate vă întrebaţi de ce sunt atât de sceptic în legătură cu ieftinirea pâinii. Simplu. Poate din cauza că am simţit pe pielea mea promisiunile lor, ca student. Aceştia, comuniştii, ne-au promis marirea burselor.
Aşa au şi făcut. De la aproximativ 300 lei cât era la începutul semestrului I anul trecut acum bursa este deja în medie 500 lei. Numai că dacă semestrul trecut se dădea bursă de la nota 9,00 anul acesta se dă de la 9,33. Astfel din 7-8 studenţi din grupa mea de 30 oameni am ajuns ca numai 3 oameni să primească bursă. Astfel deşi există tineri cu note peste 9 şi fără de nici un 8 aceştia nu primesc burse.
Şi, de parcă nu ar fi destul, mai suntem nevoiţi să plătim şi taxele de studii care cu ocazia Anului Tineretului ne-au şi fost şi mărite. Fantastic. Iată aşa comuniştii stiu să ajute tineretul şi să-şi îndeplinească promisiunile. Şi cine cîştigă apropo din situaţie? Dacă mai înainte studenţii primeau 2100-2400 lei (de ex. grupa mea) în total acum primesc doar 1500. În schimb la TV, radio comuniştii au mărit bursele şi lumea, proastă (mă scuzaţi de insultă), îi crede. Bravissimo!
Final
Pentru mine un lucru este cert: comuniştii nimic şi niciodată nu vor face ceva pentru popor. Totul este doar o minciună, o minciună mare în care trăim zi de zi, începînd de la denumirea lor de comunişti care ascunde cei mai cruzi exploatatori de capitalişti. Nu degeaba în cei 8 ani de conducere comunistă Rep. Moldova a ajuns cea mai săracă ţară din Europa (adică noi, cetăţenii ei), pe când fiul lui Voronin a adunat o avere de peste un miliard de dolari. Mai mult nici nu am ce scrie.

7 comentarii:

 1. Sunt de-acord cu tine Victor comunistii niciodata nu vor face bine pentru popor; lumea ii naiva crede ca daca Voronin ieftineste painea este bun/ajuta poporul, se gindeste la binele fiecaruia...(povesti cu zmei)Eu una, n-am simtit c-a fost "Anul tineretului", niciun privilegiu, nu s-a facut nimic p/u tineri.

  RăspundețiȘtergere
 2. Desi eu sint unul din bursieri, sincer imi pare intr-adevar foarte rau pentru colegii mei. Stiu ca au muncit mult pentru asta si-i voi sustine mereu!
  Victore, eu cred ca vom invinge!
  Capu sus! Si mergem inainte! Sa fim noi stapini pe vietile noastre, nu unii ca pseudocomunistii- "slugi in folosul poporului"- prostii.
  Am o certitudine- totul are inceput si totul are un sfirsit in viata asta! Chiar si prostia omeneasca!
  Bravo pentru articol! sunt si eu de acord ca amenda nu e reala pentru neachitarea tichetului in troleu, e un alt moft al comunistilor!
  Succes!

  RăspundețiȘtergere
 3. Nadiusha: Anul Tineretul a fost doar o propagandă pe hârtie şi la televizor, şi nici o acţiune reală de susţinere a tinerilor. La această opinie a ajuns şi un grup de experţi, din care făcea parte şi Tudor Darie.

  RăspundețiȘtergere
 4. Nadea (anonim): mulţumesc de susţinere.

  RăspundețiȘtergere
 5. semestrul trecut bursa de gradul I era cam 630 de lei, acum este 606 lei. Iar eu avand media 10 la examene, am bursa de gradul 2, pentru ca ei au hotarat ca la practica se pune nota (ceea ce am aflat abia dupa ce s'a pus nota) si ca aceasta nota contribuie la medie (ceea ce am aflat abia dupa ce s'au afisat fisele cu numele bursierilor). Eeeeh, iaca asa... desi asta nu tsine de comunisti, ci de'ai nostri, da' oricum ma plang si eu:)

  RăspundețiȘtergere
 6. Vlada:
  Am şi eu un coleg de grupă, care la ultimul examen a primit 9 poate doar din simplul motiv pentru a nu avea 10 curat media. Ce să-i faci...

  RăspundețiȘtergere
 7. Da Victor, e adevărat ce spui, totul este numai o campanie electorală la moment, prin ”totul”, am în vedere și chiar viața. Unele precizări, amenda de 200 de lei, conform noului Cod Contravențional va intra în vigoare de la 1 mai, + nu e infracțiune că nu achiți un leu la troleibuz, ci e o contravenție administrativă (așa, ca să știi pe viitor ;) )

  RăspundețiȘtergere