sâmbătă, 28 februarie 2009

Transformările în bine doar cu Partidul Comuniştilor

Cred că majoritatea ştiţi că acesta e unul din cele 2 sloganuri al Partidului Comuniştilor. Personal însă nu-i înţeleg logica.
Prima impresie cînd am auzit acest slogan la TV, într-un spot electoral prezentat la ProTv, a fost că este o replică la cel al lui PL: "Schimbarea în bine doar cu Partidul Liberal vine". Transformare, schimbare, deşi nu au sensuri identice, în situaţia actuală a RM presupun aproximativ acelaşi lucru, de aceea cred că sloganul dat a fost creat cu dorinţa de a fi un antidot sloganului PL-ului. Se observă clar că sloganul dat prin cuvântul "doar" sechestrează binele la PCRM, care numai el ar fi în stare să transforme în bine ceva în RM, astfel celelate partide, ca PL, care tot folosesc cuvântul bine, "căzând". Cine vrea bine, ar trebui să voteze PCRM - cam asta s-ar dori a fi logica sloganului.
Însă sloganul dat, în raport cu PCRM, provoacă şi anumite întrebări. Ca de exemplu, dacă tot aceştia au fost 8 ani la guvernare, de ce n-au realizat transformări în bine în această perioadă? Cine le-a încurcat oare şi cu ce ocazie s-au trezit tocmai acum că RM necesită transformări în bine? Şi dacă tot aceştia n-au realizat schimbări în bine timp de 8 ani, cum să-i mai crezi că în următorii 4 ani o vor face?
Din al punct de vedere, PIB-ul RM a crescut "oficial"cu 63% datorită guvernării comuniste, iar RM nu a făcut nimic altceva decât să crească economic şi să prospere în aceşti 8 ani. Şi atunci, de ce RM şi comuniştii ar avea nevoie de transformări? Oare logic nu ar fi fost ca comuniştii să aibă un slogan care să sugereze continuarea politicii de "succes" pe care au realizat-o în aceşti ani?
Ce se înţelege prin sloganul dat, că PCRM a dus timp de 8 ani de zile o politică greşită şi acum şi-au dat seama că aceasta necesită transformări? Doar logic dacă judecăm după faptul că ei spun că au dus o politică corectă şi eficientă RM nu ar avea nevoie de nici o schimbare sau transformare, ci de continuarea politicii date. Oare PCRM nu se contrazice prin sloganul dat singur pe dânsul?
Sincer, mă aşteptam la ceva mai bun de la PCRM. Doar pentru a contracara sloganul PL-ului nu cred că era un motiv serios pentru un asemenea slogan. Totuşi PL-ul după cum arată sondajele pe ţară nu ia nici jumate din cât ar lua PCRM, deci nu chiar este oponentul de moarte. Sau poate pentru Voronin este?
Probabil însă că există şi alte raţionamente care au dus la crearea sloganului dat, dar eu însă nu le pot descoperi/înţelege.

13 comentarii:

 1. Draga Victor,
  desi nu ma pricep la politica, in viziunea mea, cred ca Part.com-ul este constient de faptul ca are multi contestatari, care vor o schimbare. Anume pentru ei este adresat acest slogan. In timp ce pentru "eternii secera-ciocanisti" a fost facut spotul cu "Mi bandito, huligano, ta-ta-ta", care pe mine ma dezgusta pana la greatsa

  RăspundețiȘtergere
 2. Cred ca PCRM-ul n-are nevoie de foarte m ulta reclama...De ce?
  Lsa tara majoritatea ii vor vota, doar PCRM-ul figureaza pe buzele marei majoritati...dac esti contra, lumea te priveste ciudat.
  PS. Mi-am facut aceasta parere dupa o vizita in unul din satele Moldovei.

  RăspundețiȘtergere
 3. Asta pentru ca la tara oamenii nu au de platit servicii comunale, nu cumpara mancare in fiecare zi, etc. In schimb primesc salariu si pensii la timp, ceea ce nu era pana sa vina comunistii la putere. Pentru cei de la tara asta conteaza foarte mult. Eu am parinti si bunei la tara si stiu cum gandesc ei. Asta e realitatea

  RăspundețiȘtergere
 4. Sloganul comuniștilor poate să ajute Partidul Liberal. PCRM promovează astfel mesajul schimbării care se asociază cu Dorin Chirtoacă, nicidecum cu Vladimir Voronin.

  RăspundețiȘtergere
 5. Sandu, deşi zici că nu te pricepi la politică, mi-ai dat o explicaţie destul de raţională analizînd sloganul dat în raport şi cu alte spoturi ale PCRM, ceea ce eu n-am făcut-o. Se pare că te subestimezi ;)

  RăspundețiȘtergere
 6. Victor:
  de-acord. La sate manipularea este maximă, şi asta am simţit-o şi eu cîteva zile în urmă cînd bunica a fost pe la mine. Mi-a luat şi mie, şi mamei cîteva ore bune să-i explicăm şi distrugem stereotipurile şi minciunile comuniste şi să-i prezentăm o altă realitate a Rep. Moldova.

  RăspundețiȘtergere
 7. Ion:
  să sperăm. Sper din tot sufletul ca Partidul Liberal în particular, şi opoziţia la general, să obţină cît mai multe voturi şi să aibă, varianta cea mai optimistă, peste 61 de mandate parlamentare.

  RăspundețiȘtergere
 8. La sate oamenii sint manipulati asa de usor,fiindca unica sursa de informatie despre situatia din republica este televizorul si radioul.Iar la Moldova1,NIT,Euro TV sau Radio Moldova oamenilor toata ziua li se "spala creerii" cu informatii de genul-"Chit de bun este partidul de guvernamint impreuna cu PPCD si chit de rai sint acei,care-s impotriva lor,adica opozitia.Si oamenii,din pacate,cred in "povestile" acestea.

  RăspundețiȘtergere
 9. Aceias soarta o au si o parte din pensionarii de la orase:personal cunosc o batrinica pensionara din Chisinau,care la alegerile locale din 2007 stia exact ca trebue sa voteze pentru candidatul din partea PCRM,cu toate ca nici macar nu-l cunostea.Si era convinsa ca daca va vota altfel,va ramine fara apa,gaz,caldura etc.

  RăspundețiȘtergere
 10. dar,transformarea nu este atât de radicală ca schimbarea;) probabil prin transformare au în vedere europenizare, deci nu este atât de rău:) şi nici nu sună ca rima naivă a liberalilor.

  RăspundețiȘtergere
 11. Anonim:
  sunt perfect de-acord cu tine.

  RăspundețiȘtergere
 12. Vlada:
  Transformarea e bună cu 2 condiţii: dacă ai mult timp la dispoziţie şi dacă politica pe care se realizează transformarea e una reuşită - mă întreb dacă RM îndeplineşte aceste condiţii...
  Cred că nici PCRM nu are idee ce înseamnă transformarea lor... pt că nici nu cred că au de gînd să realizeze vreo-una - părere personală.
  Rima naivă sau/şi idealistă a liberalilor? Şi dacă nu-ţi place cum sună, să înţeleg că nu-ţi place graiul dulce moldovenesc? căci e-n firea noastră, a moldovenilor, de a înmuia cuvintele şi a face rime "melodioase"

  RăspundețiȘtergere
 13. FLORIAN BICHIR: Un cioroi comunist - Voronin
  Florian Bichir
  Duminică, 29 Martie 2009


  Cu ocazia manifestărilor de la Chişinau, dedicate aniversării a 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, un număr destul de mare de cetăţeni români au fost întorşi la vama Republicii Moldova de la Leuşeni, fără a le fi oferită nicio explicaţie plauzibilă.

  Cea oficială a fost că „nu puteau justifica scopul vizitei”. Unui tânăr i s-a spus chiar că „preşedintele Republicii Moldova nu doreşte să îl primescă în ţară”. O delegaţie de oameni de cultură din Alba, care transporta cărţi pentru o bibliotecă din Chişinău, nu a fost lăsată să intre în Republica Moldova, fiind întoarsă de la graniţă, joi, de vameşii basarabeni de la punctul de trecere Albiţa. Pretextul sub care au fost opriţi cei trei a fost acela că aveau asupra lor „cărţi care nu corespund conceptului de statalitate şi democraţie” din Republica Moldova. Evident tot ce ţine de românism, de limba română sau de adevărata istorie este interzis la Chişinău.

  Ministerul român de Externe a solicitat autorităţilor de la Chişinău clarificări, însă este clar ca lumina zilei că nu vor primi niciun răspuns. Isteria antiromânescă este în toi la Chişinău. De fapt, la ce te poţi aştepta de la Vladimir Voronin, un fost brutar, ajuns în 1989 general-maior de miliţie datorită slugărniciei faţă de regimul bolşevic?

  Fobia faţă de România este la paroxism şi din cauză că, pe 5 aprilie 2009, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare, în cadrul cărora urmează să fie aleasă noua componenţă a parlamentului. O sărbătoare naţională de anvergură, discuţiile cu fraţii din România puteau să-i catalizeze pe unioniştii basarabeni, ceea ce comuniştii de la Chişinău nici nu vor să audă. De aici şi ura comunistului Voronin, care în limba română înseamnă „cioroi”. De fapt, comuniştii nu au altă soluţie decât să piardă alegerile, de a intra în opoziţie pentru a nu da socoteală pentru jaful făcut de opt ani la putere. Sondajele de opinie l-au panicat şi pe cioroiul Vladimir, el gândindu-se la varianta unor alegeri prezidenţiale anticipate. În aceste condiţii, este greu de crezut că susţinătorii moldoveni ai lui Lenin ar fi încântaţi de vizitele neamurilor din România care să le vorbească de Unire, de România Mare. Analiştii politici se întreabă de ce ar mai fi în stare să provoace Voronin pentru a-şi păstra scaunul. Este, de altfel, cunoscut că, în panică fiind, Voronin face numai tâmpenii. Şi nu mi-e de el, ci de Basarabia. Cioroiul poate să emigreze în Rusia sau să-l urmeze pe Stalin...

  RăspundețiȘtergere