sâmbătă, 28 martie 2009

Piţurcă: demisia

La prima vedere s-ar părea că românii au fos nenorocoşi astăzi. Un gol primit de la ricoşeul de la bară, un autogol, un gol din ofside, un penalti (cel puţin 60%) neacordat - destule motive. Personal nici arbitrajul nu mi-a plăcut. Nu că ar fi fost neimparţial, dar parcă mai lejer se acorda faulturi şi galbenuri la români, decât la sîrbi. Totuşi vina nu e a arbitrului.
A fost ceva în tactica jocului. Era clar că sîrbii sunt mai înalţi şi mai masivi: de ce oare tricolorii aruncau atât de des mingile în sus, când pe jos, în viteză şi tehnică puteau să-i "măcelărească" pe sîrbi? Înseamnă că antrenorul a greşit...
Să analizezi meciul dat în singular cred că ar fi o greşeală. Înfrângerea acasă cu Croaţia (ce-i drept amical), egalul stupid cu Franţa, victoria chinuită cu Feroe, înfrângerea umilitoare cu Lituania - toate sunt întîmplări oare? Dar Euro vi-l mai amintiţi? Mai ales meciul ăl de rahat cu Olanda? Încă de la bătaia aia de joc de meci am înţeles că Piţurcă trebuia să fie dat afară - aşa însă a fost păstrat, iar rezultatele le cunoaştem prea bine.
Mă întreb ce urmează: înfrângeri cu Franţa şi Serbia în deplasare sunt certitudini, cu Austria miercuri şi un egal ar fi satisfăcător, deşi pariez pe înfrângere, Lituania în deplasare dacă facem egal iar e bine... în concluzie numai pe Feroe o batem, şi cine ştie, poate şi pe Austria acasă. Şi câte puncte vom strânge? 9? 10? asta cam ce loc ar însemna în grupă? Penultimul sau penpenultimul?
Poate o să spuneţi că sunt pesimist; eu spun că sunt un realist. După EURO 2008 România a decăzut ca joc şi ca valoare enorm, şi pentru asta cred că în primul rând trebuie să-i mulţumim lui Piţurcă. Felicitări lui. Se spune că un lider bun ştie nu numai să conducă, dar simte şi se retrage atunci când e nevoie. Iar Piţurcă ar cam fi trebuit să-şi dea demisia de după EURO. Nici acum nu e târziu, asta dacă el nu doreşte să o aducă pe România pe locul II de la coadă.

P.S. A, da, să nu uit. Totuşi românii au jucat frumos astăzi. În comparaţie cu golurile de ca în curtea şcolii ale sîrbilor, ale românilor au fost frumoase. A lui Marica chiar a fost fantastic. Dar totuşi e prea puţin pentru consolare...

9 comentarii:

 1. Interesant, Serbia, ca teritoriu, este mai mare decat Moldova?

  Piturca isi face si el interesele personale, la fel ca si Dobrovolski. Banii conteaza. Cocis, Codrea, Tamas - jucatori depasiti de realitate

  RăspundețiȘtergere
 2. Victore, ești un pic precipitat. Asta e ce avem, nu cred că plecarea lui Pițurcă ar aduce prea multe lucruri noi.
  Aseara cu putin noroc România putea depăși Serbia și atunci tu avea să vii cu un articol plin de osanale la jocul tricolorilor.
  Dacă ar fi să-l schimbăm pe Pițurcă, un singur antrenor român ar fi eligibil, și acela e Dan Petrescu. Mai sunt buni Oli și Lucescu junior, dar acești doi nu cred că încă nu sunt pregătiți să țină în frâu o națională...
  Zi-mi tu un prim 11 care putea să facă altceva aseară.
  PS: Tamaș și Contra jucătorii meciului!

  RăspundețiȘtergere
 3. Eu cred ca nationala are nevoie de un suflu nou... oricine ar fi acela...Ma asteptam sa piarda, dar cred ca bat in Austria...O sa rateze calificAREA, dar vor lupta, sunt sigur...cu sau fara piturca...

  RăspundețiȘtergere
 4. Suflu nou? Cine naiba sa joace?
  Ori radem tot, si ii aducem pe Herea, Lazar, Torje, Mardare,Bogdan Stancu, Curtean, Lazar(poate), Mitea(poate) Cristi Tanase, Andrei Cristea, Zicu (poate) si alte mari sperante care sunt pe moarte, ori jucam in continuare cu astia. cum n-ai da e rau, daca-i aducem pe cei mentionati mai sus vreo 2 ani vom fi ciuca batailor, daca-i lasam pe ceilalti vor mai face cate un joc bun si 3 proaste si tot e rau.
  Nu stiu ce se poate schimba, dar nu e Piturca vinovat. vinovat e sistemul, tre sa scapam de oameni alde Sandu si Dragomir si poate-poate s-o schimba ceva...

  RăspundețiȘtergere
 5. Sandu:
  Serbia e de 3 ori mai mare şi ca teritoriu, şi ca populaţie decât republica Moldova.

  În privinţa la Piţurcă, într-adevăr, sunt mari semne de întrebare la cum face el lotul...

  RăspundețiȘtergere
 6. Alexandru, îmi creezi impresia că nu ai citit întreg articolul. Nu înfrângerea în meciul dat e problema, ci distrugerea tuturor şanselor de calificare la Mondialele din Africa, asta în condiţiile în care România a jucat numai 1/3 din meciurile sale. Am analiat meciul de aseară împreună cu toate din campania de calificare, plus încă şi meciul de la EURO cu Olanda l-am subinclus.
  Nu cred că dacă România bătea aseară scriam un meci de laudă pentru ei. Dacă bătea şi obţinea şi calificarea - da.
  În privinţa la alţi antrenori, nu m-am gândit la ei. Dar ştiu precis că Oli e de kkt şi niciodată nu l-aş vrea la Steaua, darmite la naţionala României.
  în privinţa la jucători, am menţionat că nu mi-a plăcut tactica lui Piţurcă la meci, dar nu jucătorii. Deşi am obiecţii şi aici... De fapt, şi strategia de calificare la Mondiale a fost una tîmpită, aşa că nu e de mirare înfrângerea de ieri.

  RăspundețiȘtergere
 7. Victor:
  Eu cred că naţionala are nevoie în primul rând de un antrenor nou... şi cum a zis şi Alexandru, şi de noi conducători.

  RăspundețiȘtergere
 8. Victor, am citit, te asigur. Tu ce crezi ca Piturca nu i-a zis lui Rat sa nu mai centreze si inca si sa mai loveasca primul sarb din fata? Sau crezi ca nu i-a spus lui Stoica, Dorele fii atent la Vidic, ca un super jucator la cap.
  Le-a zis Victore!
  Problema e ca unora nu le-a placut jocul ermetic pe care l-a propus Romania in preliminariile trecute. Sa nu uitam ca la Rotterdam, Olanda a avut un singur sut pe poarta lui Lobont.
  Problema mai e ca unii jucatori nu asculta indicatiile lui Piti, altii n-au valoare.
  Te asigur ca aseara imi venea sa stric totul, nici acum nu mi-am revenit. Da ce naiba sa-i faci? Sa te lasi de fotbal nu poti, ca odata ce ti-a intrat microbul, nu mai scapi de el...
  Sa speram ca batem Austria, dupa fie ce-o fi, da eu cred ca putem bate in Serbia si mai putem face un egal cu Franta. Deci daca sarbii pierd cu Franta si cu noi, iar noi batem tot si facem egal cu Franta, suntem pe locul 2. Iar la baraj cu doamne-ajuta...
  Stiu ca pare SF, dar suntem microbisti si pt noi speranta este ceva caracteristic.

  RăspundețiȘtergere
 9. Alexandru:
  Păi tocmai, dacă Piţurcă nu poate să-i facă pe jucători să-l asculte, lasă să îşi deie demisia. Plus sunt întrebări la cum face el şi echipa: de ce pune în teren să joace jucători fără valoare?
  Uf! Sunt multe întrebări legate de Piţurcă. Cred totuşi că după meciul cu Austria vom cunoaşte mai bine dacă merită sau nu să rămână la naţională. Totuşi, sper să învingem, deşi deja îmi displace de Piţi.

  RăspundețiȘtergere