joi, 23 aprilie 2009

Minciunile şi falsurile - o normalitate la Moldova Suverană

Ieri, printr-o referinţă de la hotnews.md am ajuns la moldova-suverană.md, site-ziar pe care nu-l vizitez mai deloc datorită dezinformării pe care o practică. Astfel am dat de articolul "Un înger exilat" al lui Ion Berlinski, unde datorită unei vizualizări sumare am dat de sintagma "Imperiul în oglindă" (nici nu avea cum să n-o observ, că era cu Bold) ce m-a intrigat să citesc întreg articolul.
Mai jos voi reproduce un fragment, ce mă interesează în special:


"Tineretul nostru obosit prin baruri si sigur ca trebuie sa traiasca bine fara sa merite sau sa munceasca e in stare sa devasteze cladirile statului, dar n-am auzit sa asalteze vreo librarie pentru ca acolo s-ar vinde o carte la moda sau celebra. In afara de biblioteci, numai cele citeva librarii ale editurii „Cartier” sint niste tezaure de umanitate, cunoastere, iluminare. De-ar fi existat in anii 70, nu-mi mai facea dosar securitatea lui Ivan Ivanivici!
N-am vazut, de cite ori am fost pe acolo sa mor un pic admirind sutele de titluri in stare sa faca om din orice animal, nici un tinar. Patru sticle de bere costa cam 80 de lei. Cartea „Imperiul in oglinda”, ultima oferta a „Librariei din Hol”, costa 73 de lei. Ingerul dat cu fard de la televizor isi anunta poporul ca pe piata au iesit sa protesteze 15.000 de tineri. Cartea de care v-am pomenit, scoasa din tipar acum doua luni, s-a vindut in 3 exemplare!"

Începutul fragmentului e ca o copie a stilului lui Voronin, de a acuza şi jigni tineretul protestatar ca fiind nişte beţivi şi leneşi... nimic nou sub soare. Miră însă faptul că un (ne)intelectual ca dânsul recunoaşte că cele câteva librării ale Editurii Cartier sunt chiar într-adevăr nişte tezaure de umanitate, cunoaştere, iluminare.
Cică cartea "Imperiul în oglindă" s-ar fi vândut în 3 exemplare (sic!). Sincer, în primul moment m-am simţit flatat: şi eu sunt unul din cei 3 care ar fi procurat-o. Numai că autorul articolului precizează că cartea e ieşită de sub tipar 2 luni în urmă, adică prin februarie. Atunci cum de cartea "Imperiul în oglindă" pe care o ţin eu în braţe e editată în 2008, iar eu mi-am procurat-o încă din noiembrie 2008? Adică am eu halucinaţii sau el este un mincinos? :))
Mai scrie Ion Berlinski că cartea costă 73 lei - fals, costă 77. Nici măcar preţul corect nu îl ştie. Bine măcar că el recunoaşte că numai vizitează librăriile Cartier pentru a admira sutele de titluri "în stare să facă om din orice animal", dar nu procură nimic de-acolo, darmite să citească.
Pentru că dacă el ar fi citit într-adevăr această carte, Imperiul în oglindă, ar fi înţeles că duşmanul de moarte al Republicii Moldova nu este România, Serbia, Europa sau nu ştiu cine altcineva, ci Federaţia Rusă, sau altfel spus anume Rusia este principalul stat care ameninţă suveranitatea, independenţa şi integritatea Republicii Moldova, aderarea RM la NATO fiind obligatorie şi necesară pentru garantarea acestor valori, precum şi a securităţii ţării noastre.
Dar el, Ion Berlinski, n-a citit această carte, pentru că altfel nu ar fi folosit ca argument în inepţiile sale o carte ce atentează la convingerile diaboleşti ale stăpânului său. În schimb, neavând idee despre ce scrie în ea, îşi permite să se folosească de numele ei, alături de câteva falsuri, pentru a ironiza tineretul, unii dintre care au şi citit această carte.
În rest, cred că nu mai are sensul să-mi "fărâm" capul cu Moldova "Subterană" - toţi internauţii şi-aşa ştiu de "corectitudinea şi imparţialitatea" acestui ziar, ce constă în minciuni, falsuri, dezinformare şi manipulare.

PS. Am mai aflat din articol că 4 sticle de bere costă cam 80 de lei, ceea ce nu ştiam. Se pare că autorul articolului dat este mult mai versat în arta băutului decât mine... :D

12 comentarii:

 1. oare cum reiese, pina acuma toti stiu ce fel de tineret este la noi, si tot nu au facut nimic, acuma pe ei ii doare asa de tare ce e cu tineretul nostru, ca ma rog, stau prin baruri, etc... dar ma rog, stind prin baruri este ceva ce inseamna comunicare (nu ca sunt de acord cu bautul, ci procesul de intrunire), iar aceasta comunicare uneori poate fi mult mai roditoare decit articole de 2 bani dezinformatoare, oare cum asa oameni pot exista? sa fii o sluga, sa nu poti face ce vrei, scrii ce vrei, o sa ramina singuri sa se manince intre ei... daca nu s-ar concentra asa mult pe ce "prosti" sunt tinerii, dar ar face cevam ar fi mult mai productiv, spune unui de 100 ori ca este prost, si el va incepe sa se indoiasca de calitatile sale, se pare ca autorul de la m-suverana a citit mai mult psihologie decit ceva util pt sine, pt viitorul copiilor sai

  RăspundețiȘtergere
 2. Lasa Victore...recunoaste ca tu ai alta carte, nu cea pe care o detine Ion ....:)))
  Oricum, cu berea m-a dat gata...Nu e patriot totusi, nu bea bere Chisinau....care a mai ieftina decat cea pe care o expune el in articol....:)

  RăspundețiȘtergere
 3. BAC2009:
  Nu, că ei au făcut totuşi ceva, şi anume Anul Tineretului în 2008: ne-au mărit taxele la studii, ne-au tăiat din burse într-atât încât nici unii eminenţii să nu aibă, au distrus Stadionul Republican, etc... Ca merit al "muncii" lor au primit în 2009 de la tineri proteste :)) Paradox, nu-i aşa? Aceasta a demonstrat că tinerii, în comparaţie cu generaţia părinţilor şi buneilor lor, nu poate fi manipulată!

  RăspundețiȘtergere
 4. Victor:
  Păi recunosc că eu deţin o carte, pe care Berlinski nici n-o are :))
  Incredibil, şi la cele mai mici detalii denaturează adevărul: anul apariţiei cărţii, preţul, nr. de cumpărători, preţul berii... sau poate el crede că tinerii beau numai bere germană, şi că sunt aristocraţi?
  Bătaie de joc şi ziarul dat, şi oamenii care lucrează acolo.

  RăspundețiȘtergere
 5. Nicolae:
  Poate că şi merită bătuţi, dar nu trebuie să fim nişte canalii ca comuniştii. Demiterea lor ar fi suficientă.

  RăspundețiȘtergere
 6. Mi-a plăcut mult articolul, merci pentru secvenţa din Moldova Suverană, foarte instructiv de altfel. Da, e plin de minciuni, distorsionări, dar e pâinea şi sarea unei categorii de concetăţeni de-ai noştri. Nu ţi se pare interesant că ştiind ce scrie Moldova Suverană poţi înţelege modul de gândire a cititorilor acetei publicaţii? Ştii ce înţeleg din faptul că informaţia din articol conţine erori? Că informaţia nu este importantă. Textul, de fapt, trebuia să transmită o atitudine, nu o informaţie care să provoace atitudine. Cred că ai remarcat că în timp ce dreapta politică de la noi insistă să aducă la cunoştinţa electoratului nişte adevăruri (absolut inutile gloatei), comuniştii se focusează mereu pe sentimente şi atitudini (care sunt intrinsece şi absolut necesare fiecărui individ).
  Pentru tine, student la FRISPA, ar putea fi nişte observaţii interesante.

  RăspundețiȘtergere
 7. Ana Maria: ai făcut o constatare foarte corectă. Nu m-am gândit la aceasta, dar într-adevăr, cei de la Moldova Suverană în majoritatea cazurilor nu transmit o informaţie, sau redau un fapt, dar realizează articole descriptive şi irelevante prin care transmit atitudinea, ura şi xenofobia comuniştilor direct populaţiei. Iar gloata într-adevăr nu preferă informaţia, căci aceasta necesită a fi "digerată", iar moldoveanul preferă să capete o opinie pe loc, fără a face "eforturi intelectuale" pentru a ajunge undeva, într-un punct mai aproape de realitate decât "adevărul" comuniştilor.

  Un alt aspect derivă din societatea noastră, care este una clar bolnavă, demoralizată, precum şi dezbinată de numeroase clivaje, şi care reprezintă un cerc vicios ce îl trage pe oricare dintre noi în jos, şi ne sorteşte, practic, la eşecuri. Fiecare din noi suntem afectaţi, mai mult sau mai puţin, de mediul social în care trăim, şi avem anumite complexe, frustrări şi ratări ce ne apasă. Un om liber însă este acela care nu învinuieşte pe nimeni, dar îşi asumă responsabilitatea,dar prea puţini oameni avem în societatea noastră care şi-ar asuma responsabilitatea pentru eşecurile lor. De aici şi nevoia majorităţii din noi, a mulţimii, de a învinui pe cineva de toate relele din jurul lor, comuniştii oferindu-le gloatei ceea ce vor: un duşman extern: România; interni: opoziţia, tinerii obosiţi de baruri şi vandalizatori de clădiri ale statului, ceea ce a dus la cheltuieli suplimentare, şi etc. Astfel, aceste atitudini şi sentimente, sunt îndeosebi necesare moldovenilor, un popor aflat în derivă şi la nivel de indivizi, dar şi de societate...

  RăspundețiȘtergere
 8. Societatea noastră, sunt de acord, este una împovărată de păcatele fiecăruia din noi şi de cele ale liderilor pe care îi alegem, îi tolerăm, uităm să îi urmărim. E vădită şi preferinţa multor moldoveni de a fi scutiţi de eforturi intelectuale, şi asta pentru că nu le-a fost cultivată obişnuinţa.
  Vorbind despre clivaje, nu cred că sunt multe. Unicul pe care îl percep este diviziunea dintre pro-ruşi şi pro-români/pro-europeni. Ai putea să îmi vorbeşti de alte clivaje, pe care le-ai remarcat? În mare, sunt de părerea că partidele noastre sunt toate de tipul catch-all.
  p.s.: Ana-Maria??

  RăspundețiȘtergere
 9. Ana-Maria:
  clivaje: comunişti/opoziţie, tineret/restul societăţii - acestea 2 explodând mai ales după 7 aprilie (personal am denumit evenimentele din 7 aprilie Revolta tinerilor).
  Cel mai important clivaj rămâne a fi cel dintre bogaţi şi săraci, bogaţii (aşa numiţii VIP-urile autohtone) fiind complet indiferenţi restului societăţii( de ex: Îţi cumperi VipMagazin? Eu nu, şi nici nu mă interesează despre ce e acolo). Iată aşa în RM coexistă mai multe grupuri, unele aproape antagoniste între ele.

  P.S. Nu te numeşti Ana-Maria? :)

  RăspundețiȘtergere
 10. Victore, există divergenţe dintre anumite categorii sociale, şi în acest sens le accept pe deplin pe cele enumerate de tine. Dar permite-mi să nu le consider clivaje. Asta pentru că clivajele pot fi definite
  a) la nivel empiric, în termeni de structură socială,
  b)la nivel normativ, ca sistem de valori care dau sens identităţii de grup a unei colectivităţi
  c)la nivel comportamental, manifestarea în interacţiunile politice (e definiţia lui Bartolini şi Mair)
  Şi atunci, dacă vorbim de partide politice, nu există la noi partide care să reprezinte tinerii şi altele care să reprezinte vârstnicii, cu atât mai puţin un partid care să-i reprezinte pe bogaţi, şi altul - pe săraci. Niciun partid de la noi nu reprezintă un grup social anume. M-am gândit că ar fi o soluţie pentru candidaţii independenţi să aleagă să reprezinte un singur grup social, să zicem, bisericile baptiste. Numai specializându-se ar avea şansa să treacă pragul de 3%. Tu ce crezi?
  p.s.: Nu, eu sunt absolubil, pe net. Ştii tu, riscurile lunii aprilie.

  RăspundețiȘtergere
 11. Absolubil:
  Sincer, nu cunoşteam definiţia lui Bartolini şi Mair, şi recunosc că operam cu o accepţiune mult mai simplistă a termenului "clivaj". Însă curiozitatea m-a făcut să găsesc acest link:
  http://www.ceeol.com/aspx/getdocument.aspx?logid=5&id=7A6A314B-1A3A-403E-B863-DC431CEF3DBB ,
  în care, la pag 3 (din 8) sunt redate 2 fenomene care sugerează că definiţia lui Bartolini şi Mair nu poate fi aplicată integral în spaţiul statelor fost-comuniste, altfel spus e posibilă existenţa unor clivaje şi fără ca acestea să genereze partide (sau sindicate).
  Astfel îmi permit să cred că în RM există, mai ales acum, un clivaj intergeneraţional.
  De asemenea clivajul comunişti/opoziţie, ce l-aş putea rectifica ca fiind mai corect un clivaj ideologic.
  În privinţa la bogaţi/săraci, într-adevăr, e discutabil, şi pot fi de-acord că, ştiinţific, într-adevăr nu reprezintă un clivaj. În schimb există o separare puternică dintre aceste 2 grupuri, ce de asemenea acutizează relaţiile sociale şi politice din ţară.
  Aş mai adăuga un clivaj: identitar, miezul căruia ar constitui-o "moldoveni/români", dar nu e de neglijat şi faptul că numeroşi alţi cetăţeni moldoveni (ruşi, găgăuzi, etc.) nu se resimt deloc ca fiind moldoveni, şi deci, implicit, legaţi direct de R. Moldova. Clivajul dat este coroborat şi de diviziunea precizată de tine, în punctul a fi sau nu european. Moldovenii/românii se consideră a fi europeni, ruşii (prin abordarea neoeurasistă) nu.

  P.S. Cer scuze că ţi-am răspuns aşa târziu... mi se apropie examenele de stat, şi blogul mi-a cam trecut într-un plan secund.

  RăspundețiȘtergere