luni, 13 aprilie 2009

Şi totuşi, câte mandate de deputat au obţinut comuniştii? 60 sau 59?

Această întrebare mi-am pus-o după ce am citit acest articol din Jurnal de Chişinău, şi cred că merită o atenţie mai mare din partea societăţii civile. Voi realiza nişte calcule mai simple aici, pentru ca mai mulţi să înţeleagă de ce apare o asemenea întrebare.
Adunăm procentajele obţinute de către cele patru partide care au intrat în Parlament:
PCRM + PL + PLDM + AMN = 49,48% + 13,14% + 12,43% + 9,77% = 84,82% = Suma.
Deci, cele patru partide care au intrat în Parlament (PCRM, PL, PLDM, AMN) au obţinut împreună o sumă de 84,82% din voturile alegătorilor care s-au prezentat la urne, 15,18% necontând în împărţirea mandatelor.
Împărţim apoi procentajul comuniştilor la suma de 84,82%:
PCRM : Suma = 49,48% : 84,82% = 0,583.
Deci comuniştii au obţinut 0,583 din totalul sumei, sau altfel spus 58,3% din totalul voturilor de 84,82% care contează în împărţirea mandatelor. Astfel, dacă Parlamentul Republicii Moldova ar fi avut 100 de deputaţi, comuniştii ar fi obţinut 58 de mandate de deputat, dar ţinând cont că în Parlament avem 101 de deputaţi, trebuie să înmulţim partea comuniştilor de 0,581 cu 101:
0,581 * 101 = 58,92, adică 59 mandate de deputaţi.
Şi atunci, cum de comuniştii au câştigat 60 de mandate, dacă ei nici 59 fix nu au obţinute?
Pentru a afla de la cine s-a luat acel mandat, calculăm şi mandatele PL, PLDM şi AMN:
PL : Suma * 101 = 13,14% : 84,82% * 101 = 0,1549 *101 = 15,6465 = 16 mandate.
PLDM : Suma * 101 = 12,43% : 84,82% * 101 = 0,1465 * 101 = 14,8 = 15 mandate.
AMN : Suma * 101 = 9,77% : 84,82% * 101 = 0,1152 * 101 = 11,6337 (11 mandate).
Rotunjit, AMN ar trebui să aibă 12 mandate, numai că ţinând cont de faptul că Parlamentul Republicii Moldova are 101 deputaţi, nu 102 (59 + 16 +15 + 12 = 102), rezultatul lor se compară cu a PL-ului (11,6337 cu 15,6465), observându-se că PL este mai aproape de al 16 mandat de deputat decât AMN de al 12 mandat de deputat.
Dar oricum ar fi, aceasta nici nu contează, căci problema principală constă în faptul că PCRM a obţinut 59 mandate de deputat, iar opoziţia în total 42, al 60 mandat aparţinând opoziţiei. Şi atunci de ce CEC-ul, presa, etc. afirmă cifra de 60 mandate pentru PCRM?
Eu înţeleg că cei de la CEC au cel mai probabil o altă metodă de calcul, dar oare rezultatele nu ar trebui să fie identice? Cum de oare acel mandat disputat între PL şi AMN (15,6465 şi 11,6337) a ajuns să fie redistribuit comuniştilor (58,92), care nu au nici un drept la a pretinde la al 60-lea mandat? Se încearcă oare prostirea tuturor?
Este clar că opoziţia şi societatea civilă este acum preocupată de scandalul fraudării alegerilor, precum şi de protestele violente şi valul de arestări ce a urmat după acestea. Dar cred că şi chestiunea dată este una destul de importantă, pentru că dacă alegerile şi rezultatele acestora nu se schimbă, atunci acest mandat-lipsă al opoziţiei ar putea să valoreze destul de mult în jocurile politice din Parlament, de exemplu alegerea Preşedintelui. Este mult mai uşor să corupi un om decât doi oameni, şi cred că m-aţi înţeles deja.

14 comentarii:

 1. Pentru ca moldovenii de cand sunt ei au fost prostiti de toti. Pentru ca Stirbu se pricepe la toate (de altfel a candidat in 1996 si functia de presedinte FMF).
  Pentru ca au incercat sa vada daca va trece intamplator...
  Chiar si cu 59 de mandate, comunistii vor gasi 2 clienti pe care sa-i atraga prin metode specifice de partea lor...

  RăspundețiȘtergere
 2. Super...
  M-ai cam nenorocit cu atatea calcule, dar ai dreptate. Pacat ca nu mai conteaza...ori 59 ori 60 cam aia e...

  RăspundețiȘtergere
 3. interviul unui sobolan bolsevic - acuzatii demente la adresa serbiei !!!!Profesorii formează urmaşi ai mareşalului Antonescu

  Cristina Botezatu
  Luni, 13 Aprilie 2009

  Noi declaraţii virulente din partea preşedintelui moldovean cu destinaţia România. Vladimir Voronin a apreciat, într-un interviu acordat cotidianului “El Pais”, că intrarea României în Uniunea Europeană a complicat relaţiile cu Republica Moldova şi că România nu a renunţat la dorinţele expansioniste. “Le-a intrat în cap că Partidul Comunist nu este capabil să integreze ţara în Europa, să respecte principiile democratice si să asigure libertatea de informare”, a apreciat Voronin, referindu-se la cele “2-3 procente” din populaţie care a manifestat, săptămâna trecută la Chişinău, împotriva regimului comunist.

  În viziunea sa, profesorii tinerilor şi-au asumat “un rol distructiv”, formând urmaşi ai mareşalului Antonescu.
  Voronin a avertizat, după protestele de la Chişinău, că studenţii care au participat la proteste vor fi interogaţi în legătură cu universităţile la care învaţă şi cu persoanele care i-au trimis în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Profesorii care i-ar fi încurajat să participe la manifestaţii vor trebui să răspundă în faţa autorităţilor la fel ca cei care au organizat protestele de la Chişinău.

  “România nu poate renunţa la dorinţele expansioniste”

  Voronin a mai spus că, odată cu integrarea României în UE, era necesară eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni, care “nu mai erau obligaţi, astfel, să îşi procure paşapoarte româneşti”.

  “Oamenii au nevoie de acest paşaport pentru a călători. Dar cei de la Bruxelles sunt încăpăţânaţi”, a apreciat Voronin.

  Întrebat la ce se aşteaptă cerând Uniunii Europene să pună valorile democratice înaintea solidarităţii cu România, preşedintele moldovean a afirmat că “nimic bun”.

  “România nu a conştientizat că este în Uniunea Europeană şi că trebuie să respecte câteva reguli. România nu poate renunţa la dorinţele sale expansioniste şi refuză să semneze Tratatul de Frontieră şi pe cel privind relaţiile interstatale”, a reluat Voronin atacurile la adresa României.

  Serbia, “implicată în proteste”

  După ce, zilele trecute, Voronin atribuia României sprijinirea revoltelor de la Chişinău, preşedintele moldovean acuză şi Serbia de implicare. Potrivit acestuia, nouă sârbi au condus, alături de agenţi români, acţiunile de stradă.

  “Pe 7 aprilie, nouă persoane din Serbia au dirijat, împreună cu agenţi români, mişcările de stradă. Avem totul filmat şi îi putem identifica pe toţi cei care au agresat poliţia”, a subliniat Voronin.

  Rusia împiedică rezolvarea conflictului transnistrean

  Vladimir Voronin a vorbit şi despre diferendul transnistrean care nu se rezolvă, în opinia sa, deoarece Rusia îi menţine la conducere pe Igor Smirnov şi pe miniştrii săi, oficiali activi ai serviciului de securitate rus.

  Voronin crede că ţara sa este prinsă în lupta pentru influenţă dintre Statele Unite, care susţin integrarea Ucrainei în NATO şi care au deschis două baze militare în România, şi Rusia, care se opune vehement.

  LA SPITALUL DE NEBUNI , TOVARASE !

  RăspundețiȘtergere
 4. esti bravo!
  te rog sa ne spui ce formula e asta dupa care se calculeaza distribuirea mandatele.

  RăspundețiȘtergere
 5. Sandu:
  Posibil. Dar cred că cei de la CEC au o altă metodă, pe care eu însă nu o cunosc, şi totodată, nici nu o înţeleg momentan, ţinând cont de felul în care a fost distribuite mandatele.
  Cred însă că acel mandat al opoziţiei chiar contează, căci probabilitatea de a alege preşedintele se micşorează semnificativ pentru comunişti când au de corupt 2 oameni, dar nu unul.

  RăspundețiȘtergere
 6. Victor:
  nu cred că nu contează... Cum i-am răspuns şi lui Sandu, este mult mai greu să găseşti 2 trădători decât unul, dintr-un număr limitat de deputaţi de 41-42.

  RăspundețiȘtergere
 7. Anonim:
  Mulţumesc frumos pentru informaţie ;)

  RăspundețiȘtergere
 8. Natuzzy:
  Nu e o formulă specială, ci pur şi simplu ţine de logică. Cei de la CEC trebuie să aibă o formulă, una care mi se pare că tinde să favorizeze partidul care câştigă alegerile...

  RăspundețiȘtergere
 9. Moldtelecom mi-a barat ieri toata ziua accesul la site-urile straine. Inclusiv la blogspot.com.

  RăspundețiȘtergere
 10. va propun o lectie de imaginatie.
  daca ipotetic vorbind cei 41 de alesi ai poporului din partea opozitiei nu merg sa-si ridice mandatele atunci cred ca se intra intr-o procedura care ulterior duce la alegeri anticipate (ar fi logic insa nu stiu exact care sunt prevederile legale) si atunci li se intinde o capcana - acest mandat este atribuit comunistilor si in cazul in care opozitia ridica problema lui - se rezolva prin atribuirea lui opozitiei dar atunci acest lucru automat ar insemna recunosterea rezultatului votului si abea atunci se poate purcede cu cutezanta la cautarea celor doua voturi lipsa.
  Ei cum? Il banuiti pe vre-un comunist sa fi citit vre-o carte de-a lui Nicola? -)

  RăspundețiȘtergere
 11. Sandu:
  Dacă într-adevăr au făcut şi asta, înseamnă că Moldtelecom, via comuniştii, înnebunesc de-a binelea. Practic internet fără site-uri străine nici nu are sens să ai...

  RăspundețiȘtergere
 12. Radu:
  Din câte cunosc, conform prevederilor legale dacă opoziţia nu ridică mandatele acestea sunt distribuite celorlalte partide, ce nu au atins baremul de 6%. Nu sunt sigur că e adevărată această informaţie, dar ideea e că opoziţia din câte cunosc este cam obligată să ridice mandatele, altfel le pierde - în schimb ea poate refuza să participe la alegerea preşedintelui, ceea ce va duce la alegeri anticipate.

  RăspundețiȘtergere
 13. Metoda folosita mai sus este intr-adevar cea mai simpla, dar impartirea voturilor se face dupa algoritmul D'Hondt, care are tendinta de a avantaja putin partidele mari. Aici e un simulator care arata numarul de mandate:
  http://clubulidea.wordpress.com/2009/04/06/simulator-privind-repartizarea-mandatelor/

  Da 60 de mandate pt comunisti.

  La drept vorbind, nu cred ca in acest caz conteaza prea mult daca sunt 59 sau 60. Oricum, comunistii vor obtine cele 1 sau 2 voturi necesare daca alegerile o sa fie validate. Daca nu prin cumparare, atunci prin intimidare si santaj. Metodele lor sunt bine cunoscute.

  RăspundețiȘtergere
 14. Lucian:
  Mulţumesc pentru link. Intuiam eu că e vorba de altă metodă, iar tu mi-ai confirmat. Mă întreb însă cât e de corectă această metodă a lui D'Hondt.

  RăspundețiȘtergere