sâmbătă, 25 iulie 2009

Cu cât comuniştii au fraudat alegerile din 5 aprilie

Am citit aseară articolul "Cum au fost falsificate alegerile din 5 aprilie" din Jurnal de Chişinău, astfel încât dacă înainte mă mai îndoiam cu 1% că alegerile din 5 aprilie au fost falsificate, acum sunt convins 100% de aceasta. Vi-l recomand şi vouă ca să vă convingeţi precis de cele spuse (îl găsiţi aici). Întrebarea care mi-o pun este cu cât comuniştii au fraudat alegerile.

La alegerile parlamentare din 2001 am avut 2,38 mln (vezi aici) de alegători incluşi în listele electorale. La alegerile din 2005 au fost 2,27 mln alegători înscrişi în listele electorale de bază, şi aproximativ 160 mii în listele suplimentare (vezi aici), ceea ce înseamnă în total 2,43 mln de alegători (aici), cu 50 mii mai mulţi decât în 2001.

În 2009, stupoare, în listele electorale au fost incluşi 2,586 mln de alegători, iar dacă îi mai adăugăm pe cei 117.794 alegători înscrişi în listele suplimentare, avem în total tocmai 2,7 mln de alegători (vezi aici), cu o creştere de 270 mii de alegători (!) din anul 2005. Ceva neverosimil, pur şi simplu. Chiar şi dacă am accepta că din 2005 până în 2009 numărul alegătorilor ar fi crescut cu 50 de mii (ca din 2001 în 2005), rămân 220.000 de alegători înscrişi artificial. Situaţia devine şi mai ridicolă când observăm că din 2001 până în 2009 în Republica Moldova mortalitatea este mereu mai mare decât natalitatea (vezi pag. 87 din buletinul statistic de aici).

Ok, să trecem de asta, căci nu am de gând să demonstrez fraudarea alegerilor (ceea ce deja e demonstrat), ci să calculez proporţiile fraudei. Partidul Liberal a reuşit să verifice cam 20% din listele electorale, 10-15% dovedindu-se a fi fraude. Datele PLDM sunt de aceeaşi natură, iar în cazul AMN, ce a reuşit să verifice mai mult, circa 27% din listele electorale, frauda ar fi de cam 15%. Dintr-un număr de alegători de 2,7 mln incluşi în listele electorale la 5 aprilie, 10-15% înseamnă 270 - 405 mii de voturi fraudate.

O altă metodă ar fi să ne bazăm pe declaraţia baronesei Emma Nicholson, care a declarat că când au terminat numărarea voturilor, pe la ora 1, 6 aprilie, se părea că comuniştii vor avea 35%, iar partidele de opoziţie împreună, 40-45 la sută. Cele 3 partide de opoziţie, ce au acces în Parlament, au adunat împreună 543.147 voturi, iar PCRM, conform declaraţiei baronesei, rezultă că ar fi trebuit să adune 422 - 475 mii voturi (în 2007, la alegerile locale, comuniştii nici 400 mii de voturi nu au reuşit să strângă), cu 338 - 285 mii voturi mai puţin decât au obţinut la 5 aprilie (760.551 voturi).

După PL, PLDM, AMN: 270 - 405 mii voturi false, după baroneasa Emma Nicholson: 285 - 338 mii, după compararea listelor electorale - cel puţin 270.000 voturi fraudate. Rămâne deja la discreţia voastră să conchideţi dacă fraudele au fost "minore", "neputând influenţa rezultatele alegerilor", sau dacă comuniştii şi-au bătut complet joc de poporul Republicii Moldova, realizând o uzurpare a puterii de stat prin fraudarea alegerilor din 5 aprilie.

Update: vă recomand totodată să vizionaţi pe Unimedia "Raportul fraudării alegerilor din 5 aprilie", realizat de PLDM, în care se conţin lista fraudelor, inclusiv nume şi cifre concrete despre amploarea fraudelor comise de către Partidul Comuniştilor.

3 comentarii:

 1. La 5 aprilie 2009, potrivit estimărilor PL, PLDM şi AMN, comuniştii au furat prin falsificare vreo 15% din voturile care ar fi trebuit să le revină partidelor democratice. Numai PL a descoperit vreo 20 de mii de voturi multiple exercitate la 100 de secţii de votare.

  În plus, au existat presiuni psihologice masive: la alegerile trecute, oamenii care lucrează în structurile de stat (ministere, agenţii, întreprinderi, armată) s-au monitorizat reciproc în timpul exercitării votului. Fiecare dintre ei ştia că poate fi pârât şefilor, dacă nu-şi dă votul pentru comunişti. Ca dovadă a „votului roşu”, au fost prezentate poze făcute cu mobilul, au fost utilizate şi alte metode de demonstrare a loialităţii.
  Unii au votat pentru PCRM din oportunitate şi interes personal. Pentru această categorie, menţinerea comuniştilor la guvernare echivalează cu păstrarea locului de muncă personal. Dacă se schimbă guvernarea, mulţi funcţionari riscă să fie destituiţi din funcţie şi, cine ştie, poate chiar să fie traşi la răspundere în faţa Justiţiei. Fără îndoială, şi familiile acestor servitori care se hrănesc cu fărâmiturile căzute de pe masa liderilor comunişti au votat in-corpore pentru partidul lui Voronin.

  La o emisiune de dezbateri la “Vocea Basarabiei”, Dorin Chirtoacă (PL) a găsit necesar să sublinieze următorul fapt: odată ajunsă la guvernare, actuala Opoziţie nu se va răfui cu nimeni, ei fiindu-i străine pornirile dictatoriale. Oamenii oneşti, care şi-au exercitat cu profesionalism şi cinste atribuţiile, vor fi păstraţi în funcţii şi chemaţi să contribuie la însănătoşirea situaţiei din Republica Moldova, a anunţat Chirtoacă.

  Felicitări pentru articolul bun! Îmi place că te bazezi mereu pe fapte şi statistici.

  RăspundețiȘtergere
 2. Mulţumesc Eleonora pentru felicitări! Încerc mereu ca articolele mele să fie cât mai obiective şi cât mai argumentate, pentru că în politică oricine şi oricând poate fi acuzat de subiectivism sau părtinire.

  RăspundețiȘtergere
 3. si daca ramuri bat in geam/ si ciuma rosie votam,/ ne vom baga ceva in neam/ si
  in siberii emigram... (sms de dat mai departe in r. moldova)

  RăspundețiȘtergere