duminică, 26 iulie 2009

De ce AMN va intra precis în viitorul Parlament


Săptămâna aceasta, pe data de 20 iulie, a fost prezentat sondajul "Barometrul de Opinie Publică - iulie 2009", ce a lansat ideea că partidul "Alianţa Moldova Noastră" ar putea să nu intre în viitorul parlament. În condiţiile în care eu mă întrebam, şi încă mă mai întreb, dacă în viitorul Parlament nu vor intra 6 partide (şi PSD-ul lui Braghiş şi Tarlev), mulţi s-au grăbit să prezică, printre care şi bloggeri, că AMN nu va intra în Parlament.
O eroare mare, părerea mea, care nu face decât să joace jocul comuniştilor, care nu fac decât să şi promoveze la posturile lor de televiziune (N4, NIT, etc.) ideea că AMN nu ar avea nici o şansă să acceadă în viitorul Legislativ, sperând că o parte din alegătorii Alianţei Moldovei Noastre, ce sunt anticomunişti, să-şi schimbe raţional opţiunea votului pentru celelalte 2 partide liberale sau PDM, astfel diminuându-se electoratul AMN-ului şi şansele partidului de a intra în viitorul Legislativ.

La alegerile din 29 iulie, spre deosebire de cele din 5 aprilie, pragul de participare a fost redus de la 1/2 la 1/3 din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale. De ce oare comuniştii au procedat aşa?
Singura explicaţie pe care o am este că comuniştii şi-au dat seama că opoziţia le cunoaşte metodele lor de fraudare, astfel încât la 29 iulie s-ar putea să nu mai poată frauda, ceea ce va însemna că la 29 iulie vor avea cu minimum 270.000 de voturi mai puţin decât la 5 aprilie, prezenţa la vot urmând să se diminueze de la 1,556 mln la aproximativ 1,3 mln de alegători. Dacă mai ţinem cont că există şi alţi factori care ar putea să afecteze prezenţa electoratului la alegerile anticipate (vezi aici), s-ar putea ca pe 29 iulie să vină să voteze chiar numai 1,2 mln de alegători.

1,2 - 1,3 mln de alegători prezenţa la vot la 29 iulie. Şi clubul IDEA estimează că la alegerile anticipate rata de participare va fi de 48,6%, adică aproximativ 1,3 mln de alegători din cei 2,704 mln de moldoveni cu drept de vot. Aceasta înseamnă că un partid pentru a atinge pragul de 5% şi a intra în Parlament va trebui să strângă minimum aproximativ 60.000 - 65.000 voturi (12.000 - 13.000 însemnând un procent din 1.200.000 - 1.300.000 de alegători prezenţi la vot).

La 5 aprilie 2009 pentru Alianţa Moldova Noastră au votat 150.155 alegători. Pentru ca să acceadă în Parlament AMN are nevoie de minimum 60-65 mii de voturi. Şi atunci, îi întreb eu pe cei sceptici sau răuvoitori în privinţa şanselor AMN de a intra în Legislativ, voi chiar credeţi că un partid ce a obţinut 4 luni în urmă 150.155 voturi nu va putea să strângă la 29 iulie nici măcar 60-65 mii de voturi? Şi chiar dacă la alegerile anticipate vor vota 1,5 mln de alegători, voi chiar credeţi că AMN şi-a pierdut în 4 luni mai bine de jumătate de electorat? Şi dacă chiar e aşa, propaganda comunistă atingându-şi ţelul de a distruge AMN, cum se explică că PL chiar a crescut binişor în sondaje, iar PLDM a rămas la cam aceleaşi valori ca la 5 aprilie (vezi aici)? Doar propaganda comunistă a lucrat intensiv împotriva întregii opoziţii, nu numai a AMN-ului.

Şi apropo, dacă tot veni vorba de sondaje, conform I sondaj al Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, realizat în perioada 1-10 iulie, pentru AMN ar fi votat 7,9% din totalul alegătorilor. Dacă îi excludem pe cei indecişi şi cei care au declarat că nu ar fi votat, AMN ar fi obţinut 10,3% din voturi. Conform al II sondaj al aceleiaşi Asociaţii, realizat în perioada 11-20 iulie, reieşind din numărul alegătorilor care şi-au exprimat opţiunile politice (deci aici deja sunt excluşi indecişii şi cei care nu ar vota), pentru AMN ar fi votat 9,8% din alegători, deci aproape egal ca şi în I sondaj, în care luau 10,3%. Se confirmă ce am scris şi într-un articol mai precedent, că AMN are un electorat stabil în jurul a 10%.

În privinţa controversatului BOP din iulie, pentru AMN ar fi votat 2,6% din totalul alegătorilor, sau aproximativ 4% din numărul alegătorilor care şi-au exprimat opţiunile politice. Deci numai un procent lipsă. Reamintesc că conform BOP din martie 2009 pentru AMN ar fi votat 5,4% din totalul alegătorilor, ceea ce reprezenta 8,1% din numărul alegătorilor care şi-au exprimat opţiunile politice. În realitate la 5 aprilie pentru AMN au votat 9,77%, cu 1,67% mai mult decât a arătat BOP din martie. Iar această eroare de 1,67% ar fi de-ajuns AMN-ului ca să intre şi în următorul Parlament la 29 iulie.
Plus că şi marja de eroare a BOP din iulie e de 2,5%, ceea ce adăugat la AMN ar însemna un maxim de 5,1%, sau 7,67% din numărul alegătorilor care şi-au exprimat opţiunile electorale. Astfel spus, chiar şi conform acestui controversat BOP din iulie 2009 Alianţa Moldova Noastră ar putea obţine 7,67% din voturile alegătorilor, adică aproximativ 9 mandate.

Concluzia este evidentă: vă place sau nu vă place, Partidul Politic "Alianţa Moldova Noastră" precis va intra în viitorul Legislativ.

7 comentarii:

 1. M-am gândit şi eu şi am ajuns la aceeaşi concluzie.
  Este imposibil ca într-o perioadă atât de scurtă AMN să scadă de la vreo 10% (cât a luat la 5 aprilie, când precis că rezultatul a fost diminuat) la mai puţin de 5%.

  RăspundețiȘtergere
 2. Eleonora:
  Este şi greu să crezi că AMN, din cauza unui singur sondaj, ce contravine la alte 2, nu ar avea şanse de a intra în Parlament, mai ales după ce a câştigat peste 150 mii de voturi la 5 aprilie... o aberaţie.

  RăspundețiȘtergere
 3. Nu va uitati la sondaje, cautati sa "impingeti" la vot pe toti, daca vreti o schimbare adevarata. Noi DACII (ca si voi)va asteptam in DACIA !!!

  RăspundețiȘtergere
 4. Revin dupa ce am vazut rezultatul sondajului vostru, referitor la intentiile de vot. Trebuie sa va "aliati" inainte de alegeri, pentru a pune capat divizarii opozitiei, pentru ca altfel ii ajutati pe comunisti !

  RăspundețiȘtergere
 5. Giovanni, Opoziţia (PL, PLDM, AMN) este foarte unită în această campanie.
  Victor, poate schimbi afişul AMN - este din campania trecută şi nu-mi prea place... Când citeşti fără punct, iese "AMN nu trădează forţa care învinge". Este aiurea mesajul care intră în subconştient.

  RăspundețiȘtergere
 6. Eleonora, aceasta e cam cea mai bună imagine pe care am găsit-o pe net... plus că, nici nu am observat mesajul fără de punct, şi cred că nici ceilalţi nu-l vor observa. Poate tu eşti mai atentă decât ceilalţi :), dar majoritatea cred că nu observă chestia asta, aşa că nu e nici un pericol ;).

  RăspundețiȘtergere
 7. "si daca ramuri bat in geam/ si ciuma rosie votam,/ ne vom baga ceva in neam/ si in siberii emigram... (sms pt basarabia)"

  RăspundețiȘtergere