vineri, 3 iulie 2009

Licenţiat în ştiinţe politice

Titlul de Licenţiat în ştiinţe politice, domeniul general de studii Ştiinţe politice, domeniul de formare profesională Relaţii internaţionale, specialitatea Relaţii internaţionale - aşa scrie în Diploma de Licenţă pe care am primit-o astăzi. Prea multe cuvinte, unele care se repetă, fără a fi clar ce profesie am. Cică principala ar fi diplomat (ambasador) - statul moldovenesc e deja gata să ne trimită prin Burkina Faso sau Barbados ca să contribuim la dezvoltarea relaţiilor prieteneşti dintre ţările noastre :D, şi cel mai important, la recunoaşterea internaţională şi dezvoltarea statalităţii Republicii Moldova.

Dacă e să fim serioşi, ciclul I licenţă învăţământ superior e un fel de colegiu, şi încă mai rău, căci nu obţii nici o profesie. Pentru aceasta e nevoie să faci masteratul de profesionalizare, şi numai astfel vei avea şi studii superioare complete. Iar masteratul înseamnă în fine 2 ani de contract mai scump - procesul Bologna în RM a însemnat în esenţă mărirea taxei de studiu pentru anul al IV-lea prin transferarea acestuia de la licenţă la masterat. La locuri bugetare nici nu ai ce spera: cum a zis Voronin, de politologi, specialişti în RI şi jurişti comuniştii nu au nevoie. Plus că pentru admiterea în masterat se susţin examene, dar nu după media celor 3 ani de studiu: gurile rele (sau poate corecte) zic deja că locurile la buget vor fi împărţite pentru "ai lor".

Dar totuşi, important e că azi am terminat 3 ani de studii şi că sunt "liber de contract". Diploma de licenţă reprezintă în esenţă o recunoaştere a celor 3 ani, în nici un caz pierduţi, de universitate, în care tind să cred că am căpătat numeroase cunoştinţe ce îmi vor putea fi de folos în viaţă. Nu ştiu care-mi va fi viitorul şi în ce domeniu voi activa, dar nu regret deloc alegerea făcută 3 ani în urmă, deşi la momentul respectiv nu aveam idee ce reprezintă şi ce se studiază la relaţii internaţionale, precum şi deşi mulţi zic că cei de la RI nu prea au multe perspective în domeniul muncii la noi în RM. Voi trăi şi voi vedea - merg înainte.

20 de comentarii:

 1. Felicitări, Victor! Să-ţi găseşti un serviciu bun!
  Dar ai primit e-mail-ul de la mine, cu poze de la BlogMeet?

  RăspundețiȘtergere
 2. ma uit peste articolul tau Victor, si ce poti sa-ti zic? felicitari, frate,asta pentru ca azi la facultate nu am reusit. am analizat minutios diploma acasa, am rasucit-o pe toate partile- o simpla foaie cartonata cu 3 ani de facultate (de viata ) in ea. stii, pe langa toata euforia de azi si discursurile lacrimogene, mi-am zis sa nu ma mai mint si sa-mi urez mie insami un "bun venit"in randul somerilor cu diploma. acum nu stau sa ma mai gandesc daca am facut alegerea corecta sau nu, una stiu insa, ca nu ma vad altundeva in alta parte decat la FRISPA, si asta cu tot dezacordul tatalui meu de a urma aceasta facultate, cu toata rusinea mea din ultimul timp de a raspunde celor din jur ca voi fi ambasador sau diplomat, cu toata staruinta mea asupra prietenilor de a-i convinge sa se duca oriunde in alta parte numai nu la FRISPA.
  asa ca punct si de la capat, da?
  doar masteratul reprezinta imaginea ta pe viitor, sau cum suna motto-ul acela? foarte ademenitor de altfel...

  RăspundețiȘtergere
 3. HA-HA, felicitari fratioare! Da eu as vrea sa merg ambassador in Hawaii spre exemplu.

  RăspundețiȘtergere
 4. Eleonora:
  Da, am primit e-mailul tău cu poze de la Blogmeet. Mulţumesc frumos.

  RăspundețiȘtergere
 5. Ivan Goncearuc:
  Mulţumesc mult.
  Apropo, şi eu aş vrea dintr-o parte să merg ca ambasador în orice ţară, oriunde, dar pentru aceasta trebuie încă multă muncă şi învăţătură, şi cel mai important la noi în RM, să ai pile la conducere, precum şi să fii loial sau linguşitor comuniştilor. Dar în fine, visul meu nu a fost niciodată de a fi diplomat, deşi profesia principală a specialităţii terminate de mine e aceasta.

  RăspundețiȘtergere
 6. Romina:
  Şomeri cu diplomă? Prea pesimistă eşti: eu cred că ne putem găsi de lucru, pur şi simplu în domeniul nostru ne este mai mult imposibil.
  Şi dc te ruşinezi să le spui celor din jur că vei fi diplomat? Este un vis frumos, şi mult mai înalt decât a fi o proastă pe lângă un "mujic" cu bani (ceea ce îşi doresc multe fete).
  În privinţa masteratului, nu îl percep în felul lui Cujbă, de imagine a viitorului meu. Nu exclud să tind să fac 2 masterate - deci 2 viitoruri să am? :)

  RăspundețiȘtergere
 7. Felicitari!!!

  Orice persoana plecata in strainatate devine automat ambasador al tarii sale! ;) Politicienii nostri ne-au facut, din pacate, pe toti "ambasadori" - cu, sau fara voia noastra!

  Nici nu stiu ce sa te sfatui - sa faci masteratul, sau sa te faci imediat "ambasador"... ;).

  RăspundețiȘtergere
 8. Da, Victore, felicitari inca o data!!!
  Bun articol. Mi-a placut mult! Imi place uneori luciditatea ta, dar ai lovit prea dur in fete in unul din comentariile tale... mai atent!!!
  Cit d/e comment-ul lui Sergiu il sustin in totalitate.
  Oricum sa mergem cu capul sus mai departe!!!

  RăspundețiȘtergere
 9. Sergiu:
  Mulţumesc!

  Foarte frumos scris: cel puţin la 2 foste colege le-a plăcut comentariul tău. Sunt de-acord şi eu cu cele scrise de tine.
  În privinţa politicienilor noştri, avem a doua şansă pe 29 iulie să-i schimbăm... Poporul îşi merită conducătorii, deci merităm să fim o adunătură de hoinari.

  În privinţa problemei de a face masteratul, aceasta deja este decisă.

  RăspundețiȘtergere
 10. Nadea:
  Merci!
  Am lovit dur doar în acele fete care şi au asemenea "idealuri" ca banii, obiectele materiale, etc. Cele cu ţeluri înalte, ce au anumit valori, ca Romina, nu au fost vizate.

  RăspundețiȘtergere
 11. Victor, ma flatezi, pe bune.si imi spui asta acum, dupa 3 ani in care am fost "frati de suferinta"? :)(a se citi viata studenteasca). De fapt, telurile si valorile inalte la care faci referire sunt pana la urma idealuri realizabile, lucruri firesti pe care fiecare individ, in orice societate normala trebuie sa si le doreasca.Dar cum la noi totul e anapoda, ele au capatat pentru mine o conotatie de valoare.
  p.s. si nu imi mai spune pesimista.
  lasa-ma sa cred ca sunt mai degraba prea realista.
  sa stii ca am uneori momente de exces de veselie, incat par un pic dusa si viata imi pare mai roza ca niciodata.

  RăspundețiȘtergere
 12. In primul rand felicitari
  Cu siguranta ca vei lucra intr-o buna zi, pentru ca tara are nevoie de oameni care doresc si sunt gata sa constribuie la dezvoltarea ei...fie ca vor fi sau nu comunistii la putere....
  Dupa cum te vad, vei reusi...iar diploma te va ajuta, mai devreme sau mai tarziu...

  RăspundețiȘtergere
 13. Romina:
  Realistă? Realitatea fiecare om şi-o construieşte, şi dacă vei crede în tine şi vei lupta, sunt sigur că peste 20-30 ani, când şi societatea noastră va fi schimbată, tu vei avea toate şansele să fii ambasador. Pentru aceasta trebuie să te perfecţionezi pe tine însuţi, şi totodată să perfecţionăm (schimbăm) sistemul în care trăim.

  În privinţa idealurilor, foarte corect ai spus. Trăim într-o societate deplorabilă, depravată şi josnică, în care lucrurile anormale sunt considerate normale şi cele normale ca fiind anormale. Dar totuşi, aceasta nu ne face idealurile mai nerealizabile, ci pur şi simplu ne va face mai interesant şi activ drumul spre succes, evident dacă vom fi drepţi în ceea ce facem.

  RăspundețiȘtergere
 14. Victor:
  Mulţumesc frumos pentru urări!

  RăspundețiȘtergere
 15. http://www.youtube.com/watch?v=6IrLvY_Wxos - Adevar

  RăspundețiȘtergere
 16. Victor,nu pot decat sa ma bucur ca gandesti pozitiv,desi, tre sa recunosti ca nu de putine ori te-am vazut demoralizat, debusolat si dezgustat de toata aceasta realitate-bufonada de la noi. si-o fi construind omul propria realitate, dar crede-ma ca eu vreau s-o iau asa cum e si sa nu ma imbat cu apa rece.In plus, nu cred ca sunt dispusa sa astept vre-o 20-30 de ani ca in societate la noi sa se schimbe ceva, nu stiu macar daca mai vreau sa contribui la aceasta schimbare. nu traiesc 10 vieti ca sa-mi permit sa experimentez cu una in scopuri idealiste, iar 30 de ani pentru o viata de om e prea mult, nu crezi? de la un timp asist neputincioasa cum entuziasmul meu ma paraseste, incet, dar sigur si ca orice n-as face lupt parca cu morile de vant.
  dar asta nu inseamna, ca nu raman pe pozitii si ca nu las problemele sa ma loveasca din plin, pentru a ma face mai puternica de fapt, asta pentru ca vreau sa ajung sa spun candva ca sunt un om fericit la mine acasa, nu undeva aiurea...

  RăspundețiȘtergere
 17. Cred ca am cam intarziat cu felicitarile mele... Pana sa ajung si eu la marea sarbatoare a absolvirii licentei, vad ca aici s-a incins o discutie aprinsa!

  In primul rand, sincerele si caldele mele felictari! Este un pisc escaladat, este o bariera trecuta, este o incercare a vietii de care ai trecut cu succes! Bravo! La mai mult si la mai mare!

  In rest, cred ca ar trebui sa ergi la master. Acolo ajung doar adevaratii studenti, doar cei care merita, doar cei capabili. Pacat ca acest fapt ar trebui sa se intample la licenta, loc unde ajunhg si cei care merita si cei care nu merita. Anume din cauza acestora din urma apare somajul! Sunt o multime de locuri in economie unde nu exista specialisti, locuri care trebuie ocupate de ei, cei care pierd vremea pe bancile facultatii! Dar asta e, traim in Molodva!

  Bafta si numai bine!

  RăspundețiȘtergere
 18. make love not war:
  Mulţumesc de link.

  RăspundețiȘtergere
 19. Romina:
  Fiecare om are depresii, nu-i aşa? :D
  De aia şi m-ai văzut uneori dezgustat de societatea noastră...

  Cam asta e şi problema: ori rămânem aici, în RM, încercând să schimbăm lucrurile spre mai bine, proces ce va dura extrem de mult, sau emigrăm peste hotare, unde ne vom putea realiza mai uşor ca persoane individuale, departe însă de casă.

  RăspundețiȘtergere
 20. Ion Gnatiuc:
  Nu ai întîrziat, pentru că nici nu am scris acest articol pentru a primi felicitări.
  Îţi mulţumesc frumos pentru ele!

  Şi eu cred că e nevoie să fac masterul. Din păcate în RM depinde de bugetul financiar pe care îl ai, dar nu de cunoştinţele şi notele obţinute. Ce să-i faci, trăim în Rep. Moldova, din păcate.

  Baftă şi numai bine şi ţie!

  RăspundețiȘtergere