miercuri, 15 iulie 2009

Mai avem o şansă...

Sincer, după ce am aflat rezultatele sondajului de astăzi, m-am bucurat nespus de mult. Ţinând cont de manipularea şi dezinformarea de la posturile comuniste, intensificată după şi în baza evenimentelor din aprilie, mă aşteptam la rezultate mult mai rele pentru opoziţie şi mai mari, evident, pentru comunişti (probabil inconştient am înghiţit "găluşca" lui Voronin conform cărora ei vor lua 80 de mandate). Situaţia se pare e alta.

Dacă excludem cei 23,4% din indecişi, situaţia se prezintă în felul următor: pentru PCRM ar vota 38,8%, PL - 17,4%, PLDM - 16,7%, AMN - 10,3% şi PD - 9,3%. În comparaţie cu rezultatele de la 5 aprilie, şi PL (17,4 faţă de 13,13), şi PLDM (16,7 faţă de 12,43) şi AMN (10,3 faţă de 9,77) au crescut în procente, ceea ce este îmbucurător. Se confirmă încă odată tendinţa creşterii popularităţii partidelor PL şi PLDM, asociate ideii Schimbării (clasei politice). AMN, se pare, are un electorat stabil în jurul a 10%.
În privinţa PCRM-ului, acesta ar fi pierdut conform sondajului dat mai bine de 10%, de la acele 50% din aprilie cu care se tot fălesc la aproximativ 38,8% acum. Totuşi, ar fi bine să nu uităm că există cel puţin 23,4% de indecişi, un număr care dacă ar vota ar putea să schimbe radical balanţa din orice parte.

Din alt punct de vedere, comuniştii au fraudat alegerile din 5 aprilie cu aproximativ 200 mii de voturi (se vehiculează şi 400.000 de voturi falsificate - cifra e evident exagerată). Dacă am exclude voturile fraudate din rezultatele alegerilor din 5 aprilie, probabil că situaţia din (deja fostul) Parlament ar fi fost asemănătoare ca cea din sondaj, probabil chiar şi mai bună (să nu uităm cele declarate de baroneasa Emma Nicholson, care a spus că pe la 1 dimineaţa, 6 aprilie, comuniştii păreau că vor avea 35%, iar partidele de opoziţie împreună 40 - 45 la sută).
Din această parte, sondajul ar arăta chiar o înrăutăţire a situaţiei, ţinând cont că o parte bună din populaţie a şi crezut aberaţiile comuniştilor ( 31% cred că partidele liberale au organizat vandalizarea Parlamentului şi Preşedinţiei, iar un sfert că România ar fi implicată).

În privinţa rezultatului PDM-ului, am observat pe net că mulţi ar acuza sondajul că acesta ar favoriza acest partid şi că PD nici nu va intra în Parlament. Tot ce e posibil că ar fi fost favorizat, dar opinia mea proprie (deşi nu-mi place) este că Partidul Democrat va intra în viitorul Legislativ. Din 3 cauze:
1) pragul electoral pentru partide a fost redus de la 6% la 5%, ceea ce, credeţi-mă, înseamnă mult în creşterea şanselor unui partid de a intra în Parlament (unii zic că această masură ar fi salvat şi AMN-ul, care cică ar fi avut mai puţine şanse la anticipate să obţină cele 6%);
2) micşorarea cu mai bine de jumătate faţă de scrutinul din 5 aprilie a numărului concurenţilor electorali, ceea ce va micşora dispersarea voturilor la partide ce nu vor intra în Parlament (la 5 aprilie cel puţin 15% din voturi s-au pierdut în cei 13 concurenţi electorali ce nu au intrat în Parlament; acum se pare că vom avea doar 3 partide: PSD (+UCM), PPCD şi Alianţa Verde, ce nu vor atinge baremul de 5%).
3) venirea lui Marian Lupu în PDM, ceea ce ar fi resuscitat pur şi simplu Partidul Democrat. Lupu în opinia mea este un acelaşi Tarlev: acesta din urmă a reuşit dintr-un partid minuscul ce nu strângea nici un procent (UCM) să adune aproape 3% la alegerile din 5 aprilie. Diferenţa dintre cei 2 reprezintă faptul că între plecarea lui Tarlev de la şefia Guvernului şi până la alegerile din 5 aprilie ar fi trecut un an, ceea ce i-ar fi redus din popularitate (Tarlev azi are numai 2,2% popularitate, ceea ce certifică decăderea popularităţii sale), pe când în cazul lui Lupu e vorba doar de o lună. Ţinând cont că Lupu are acum o popularitate de 13,7%, nu este exclus ca acesta să aducă un câştig de 4-6% Partidului Democrat, astfel încât acesta să depăşească lejer baremul de 5%.

În fine, sondajul este unul care dă speranţe celor care speră într-un viitor democratic al Republicii Moldova. Confom acestuia opoziţia liberală ar obţine cu 5 mandate mai mult decât Partidul Comuniştilor, iar dacă presupunem că aceasta ar lucra mai intens până la alegeri şi ar mai câştiga câteva procente din alegători avem toate şansele ca după alegeri să avem un Legislativ condus de o coaliţie democratică PL + PLDM + AMN + PDM ce ar avea peste 61 de mandate. Asta evident că dacă Lupu/PDM nu este un partid de trădători şi dacă comuniştii nu vor falsifica din nou alegerile...

3 comentarii:

 1. Eu cred că Opoziţia va lua mai multe mandate decât comuniştii. Dar trebuie prevenite măcar fraudele de tipul celor comise în aprilie.
  Nu mai iau în serios sondajele din Republica Moldova, nu mă bazez pe ele. Dar văd că unii insistă să bage PDM în ecuaţie, de parcă nu se poate face coaliţie democratică fără pocăiţii din PDM. Văd că ideea este promovată la greu de câteva zile, nu de astăzi.

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu cred in acest sondaj...
  intra pe mess...cat de repede poti

  RăspundețiȘtergere
 3. tinere, utilizand un termen din algebra, mie mi se pare ca tu, IN MODUL, esti cam la fel cu cei pe care ii blamezi. Esti la fel de lipsit de toleranta precum comunistii - ei intr-o extrema iar tu in cealalta. KUM DRAKU SA FIE TRADATORI UNII DAKA NU SE ALATURA CELOR PE CARE II VOTEZI TU? Ei nu au dreptul sa aiba o pozitie proprie? parerea mea umila este ca cei care debiteaza idei precum alte tale sunt cel putin la fel de nocivi pt democratie cum sunt si conducatorii comunisti din RM.

  RăspundețiȘtergere