luni, 13 iulie 2009

Republica Moldova în 2009: maturizarea clasei politice?

După cum majoritatea cred că cunoaşteţi, pentru scrutinul din 29 iulie avem înregistraţi 10 concurenţi electorali, ceea ce reprezintă cel mai mic număr de concurenţi electorali înscrişi vreodată pentru alegeri parlamentare în Republica Moldova. La un scurt bilanţ istoric se observă că la alegerile parlamentare din 1994 au fost peste 14 concurenţi, la cele din 1998 peste 20 de concurenţi, în 2001 27 concurenţi electorali (recordul de cei mai mulţi), în 2005 23 concurenţi, iar la alegerile din 5 aprilie anul curent 17 concurenţi electorali (iniţial au fost 21: patru s-au retras mai târziu).

Se constată un fenomen interesant: din 1994 până-n 2001, odată cu dezvoltarea (haotică) "democraţiei" noastre numărul concurenţilor electorali care participă la alegerile parlamentare creşte, pentru ca din 2001 să se observe tendinţa inversă - tot mai puţini concurenţi se înscriu la alegeri, ajungându-se ca la scrutinul din 29 iulie 2009 (la aproape 18 ani de independenţă a RM) să se consemneze recordul minim de concurenţi electorali (10) înscrişi vreodată în alegerile parlamentare din RM. Concluzia mea este că aceasta denotă o maturizare a clasei politice de la noi, maturizare forţată şi grăbită şi de monopolul Partidului Comuniştilor care din 2001 îşi extinde tentaculele peste societate instaurând un regim dictatorial.

Totodată Oleg Serebrian menţiona în 2001, în "Politosfera", că în RM un partid politic înseamnă în cele mai dese cazuri o relaţie "oficializată" între un "solist" şi "admiratorii" acestuia (vezi "echipa Snegur", "susţinătorii lui Lucinschi", "Alianţa Braghiş", "blocul Urechean" etc.). În 2009 (nici la alegerile din 5 aprilie) nu se observă nici un partid "coadă de cometă" ce s-ar ţine de spatele liderului, toate partidele având denumiri ce ar sugera o doctrină sau idee, mai puţin coagularea în jurul unui individ. Deci, o altă dovadă a maturizării clasei politice de la noi, care a înţeles probabil că în final contează mesajul, ideea, doctrina sau ideologia partidului, şi mai puţin liderul în sine.

În fine, nu-mi rămâne să mă întreb decât dacă această maturizare este venită la timp, sau poate prea târzie. După cât se pare şi cei de la PNL şi MAE se vor retrage din cursă, special pentru a spori şansele celor 3 partide mari liberale împotriva comuniştilor. Vom avea probabil 8 concurenţi electorali în alegeri, ceea ce va micşora dispersarea voturilor la partidele care nu vor trece de barem, şi deci, totodată va creşte şansele opoziţiei (PL, PLDM, AMN) să câştige cât mai multe voturi. Ceea ce nu se cunoaşte ţine de care este impactul manipulării şi dezinformării comuniste la Moldova 1, NIT, EuTv, N4 , în legătură cu evenimentele din 7 aprilie, asupra populaţiei (rurale îndeosebi). Vom vedea deja aceasta la 29 iulie...

4 comentarii:

 1. Salut, Victor! Cred că se va retrage şi Partidul Ecologist "Alianţa Verde", cum a făcut-o în campania din primăvară. Iar MAE a declarat ferm astăzi că se va retrage "în favoarea PL, PLDM şi AMN". Să vedem ce va face PNL.

  RăspundețiȘtergere
 2. Salut, Eleonora! Se va retrage şi PNL - cel puţin aşa a declarat azi la dezbateri la ProTv Vitalia Pavlicenco. De Partidul Ecologist nimic nu ştiu, dar va fi super dacă vor fi 7.

  RăspundețiȘtergere
 3. Vor fi 7....
  Interesanta analiza, dar nu cred ca anume maturizarea politica este cauza acestui numar mic de partide care participa la alegeri, ci criza,rezultatele din 5 aprilie etc...Sper ca toate sa fie in favoarea opozitiei, desi, odata cu sosirea lui lupu in PD, tarlev in PSD, situatia s-a complicat mult...

  RăspundețiȘtergere
 4. citeste si da mai departe,
  si fa-le copiilor parte:
  sa daramam anticristii
  sa nu votam comunistii!!!
  ................................

  voronin, sluga la rusi,
  moscovei iar ne vandusi!
  pentru prunci - batai si chin...
  tu te inchini la Kremlin...
  .................

  refuz, rezist,
  sunt anticomunist!
  votez, gandesc,
  am suflet romanesc!

  http://vinca-vestea-neamt.blogspot.com/

  RăspundețiȘtergere