marți, 20 octombrie 2009

La lansarea unei cărţi


Aseară am participat, din proprie iniţiativă şi curiozitate, la lansarea cărţii "Statele Unite şi lumea moştenite de Obama" de Catherine Durandin, ce a avut loc la Librăria din Centru, Cartier. Cartea scrisă de către autoare în franceză a apărut în premieră în română, nefiind publicată nici încă în ţara de origine, Franţa, după spusele redactorului şef al Editurei Cartier Emilian Galaicu-Păun. De asemenea la lansare a participat şi autoarea cărţii, ceea ce a făcut evenimentul mai excepţional şi plăcut totodată.

Am ajuns la librărie cu vreo 2 minute înainte de 18.00, fiind prezentă destul de multă lume. Aici mă aştepta o colegă de grupă de la FRIŞPA, cu care am răsfoit cele 2 cărţi cele mai noi apărute la Cartier: cartea sus-pomenită precum şi volumul "După douăzeci de ani de la căderea zidului" de Pierre Verluise. În timp ce le răsfoiam, în librărie şi-au făcut apariţia şi Ion Bărgan împreună cu un băiat de la FRIŞPA, ambii membri PL (deci colegi mie), Ion fiind şi un bun prieten mie. Acesta surprins plăcut să mă vadă, mi-a spus că parcă se aştepta să fiu şi eu aici, deşi personal nu înţeleg de unde se aştepta, ţinînd cont că pentru I dată eu m-am aflat la o lansare de carte :) .

Cîteva minute mai tîrziu s-a început lansarea cărţii. Dintîi a vorbit, puţin emoţionat şi ruşinat, domnul Ion Varta, istoric, care a analizat din punct de vedere istoric conţinutul cărţii. A urmat (geo)politologul Oleg Serebrian, care fiind şi un om politic, a vorbit fără "nici un pic de ruşine", adică fără emoţii, ca un om deprins cu publicul. Discursul său a fost unul destul de interesant, din păcate însă nimic nou sau excepţional pentru mine (ce bine că am făcut RI :D). A urmat Igor Munteanu, de la IDIS Viitorul, în final vorbind în franceză autoarea, doamna Catherine Durandin, care totodată a făcut şi o mică prezentare a volumului lui Pierre Verluise, lansat în aceeaşi zi cu cartea ei.

Au urmat autografele. Mi-am procurat rapid cartea şi m-am aşezat în rînd după autograf (destui de mulţi cumpărau cartea în acele momente). După ce mi-a semnat cartea, Catherine Durandin m-a întrebat dacă fac studii superioare în istorie şi unde studiez. I-am spus că m-am specializat în Relaţii Internaţionale la USM, istoria fiind un "hobby" de-al meu, aceasta spunîndu-mi că anul viitor va face un program de master în Franţa la istorie, la care vor putea să aplice şi studenţii moldoveni, astfel că dacă sunt interesat să fiu la curent. I-am mulţumit frumos pentru înştiinţare, rămînînd plăcut surprins de cît de simplă şi amabilă s-a dovedit a fi dumneaei.

Pe final pot spune că, ca I dată, mi-a plăcut destul de mult să particip la un asemenea eveniment. Este de o deosebită plăcere să fii alături de o lume atît de selectă şi erudită, majoritatea intelectuali, fiind înconjurat totodată de o mulţime de cărţi. E un sentiment unic, oarecum, şi plăcut, cel mai important. Cred şi sper să mai particip pe viitor la asemenea evenimente.

În continuare vă propun cîteva poze făcute de mine la eveniment:


8 comentarii:

 1. N-am putut descifra foarte bine autograful :)
  Bravo că ţi-ai organizat un eveniment plăcut şi cu folos!
  "Dintîi a vorbit, puţin emoţionat şi ruşinat, domnul Ion Varta"
  De ce să fi fost emoţionat? Are şi el experienţă la vorbit! A fost deputat în 2005-2009 şi nu se emoţiona :)
  "mi-a spus că parcă se aştepta să fiu şi eu aici, deşi personal nu înţeleg de unde se aştepta" :)
  Există o legătură specială între prieteni şi colegi de partid! Şi ai şi link pe blog către site-ul editurii :)

  RăspundețiȘtergere
 2. aha, aşa aflu şi eu că eşti membru de partid :)
  iar dacă tot ţi-a plăcut să participi la lansare de carte şi vrei să mergi şi la altele, pune anunţ şi pe blog. am mai fost la lansări de carte. Am aceeaşi senzaţie - e deosebit de amiabilă şi plină atmosfera.
  se mai organizează la Librăria 9 lecturi din anumite cărţi, citite chiar de autor. Asta mi-ar face, de asemenea, plăcere. Trebuie să aflăm când e data viitoare :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Felicitari duble atunci, Victore!!!

  RăspundețiȘtergere
 4. e interesant sa participi la un asemenea eveniment eu unul nu am avut ocazia

  RăspundețiȘtergere
 5. Eleonora: autograful e în franceză, şi nici eu nu l-am putut descifra din păcate.

  RăspundețiȘtergere
 6. Salutare, spune-mi daca vrei sa facem un schimb de linkuri. Anunta-ma pe oigen11@gmail.com sau pe http://oigen.info printr-un comentariu ca m-ai adaugat iar in cel mai scurt timp posibil vei primi notificarea ca am facut acelasi lucru.

  Multumesc anticipat! Oigen

  RăspundețiȘtergere
 7. am fost şi eu la o lansare de carte specială. Vasile Ernu, "Ultimii eretici ai imperiului". Însăşi coperta cărţii te pune pe gânduri şi atrage: http://danutm.files.wordpress.com/2009/10/ultimii-eretici-ai-imperiuluibun.jpg

  am făcut şi câteva înregistrări video, cu mesaj interesant: http://absolubil.wordpress.com/2009/11/19/vasile-ernu-idei-si-dialog-la-o-lansare-de-carte/
  propun să citim ambii cartea şi să facem schimb de impresii :)

  RăspundețiȘtergere
 8. Absolubil:
  :)
  Nu am cum să refuz o asemenea propunere. Întrebarea e cum să fac rost de carte, căci nu am bani să-mi cumpăr o carte acum. Dacă o ai tu, după ce o citeşti, putem să ne întîlnim să mi-o împrumuţi, dacă doreşti. :)
  Mulţumesc.

  RăspundețiȘtergere