duminică, 11 octombrie 2009

Lucescule, poate pleci?

Aseară Lucescu a strălucit. A strălucit în mediocritatea valorii sale. Rezultatul de ieri seară nu este unul deloc accidental, care ar rupe şirul "succeselor" lui Lucescu, cum aţi zice unii din voi. Este o urmare logică a jocului dezastruos practicat de echipa naţională a României în mandatul lui Răzvan, precum şi înaintea acestuia, de asemenea...

Începînd cu debutul său "victorios", care ar fi servit de un nou început pentru unii, în care eu mi-am permis totuşi să-l critic sfîrşind prin a fi criticat, urmând cu "spectaculoasa" (datorită golului lui Ghioane) victorie din Ungaria, în care România, în special în repriza a 2, nu a avut nici o fază de atac, urmând cu o remiză în deplasare cu "marea forţă - vicecampioană a lumii" (ce ne mai place să ne ascundem în spatele unor asemenea sintagme) Franţa, în care noi avînd nevoie de victorie ne-am baricadat în propriul teren, apoi nereuşind să batem acasă Austria, o Austrie care, diferenţă de mentalitate, au avut şi ei nevoie de victorie, dar care nu s-a baricadat în jumătatea lor de teren şi obţinînd un punct cu desăvîrşire meritat (nu ca noi la Paris), şi culminînd cu meciul de aseară, în care am încasat 5 boabe (aceasta poate e un accident), nereuşind să marcăm măcar un gol (iată asta nu e accident), România a practicat constant un joc dezastruos sub conducerea lui Răzvan Lucescu.

Şi ce e mai rău, pentru cine are logică, se observă clar o traiectorie descendentă în parcursul echipei naţionale sub cîrma lui Răzvan. Începînd cu meciul cu Lituania, pe care îl puteam termina şi cu 5 la 0 (de nu ar fi fost Marica un egoist cu fiţe), dar şi prost, continuînd la cel cu Ungaria unde am jucat execrabil, salvîndu-ne (mai degrabă pe el, pe Lucescu) rezultatul, apoi cu Franţa unde rezultatul cît de cît e acceptabil, apoi urmând eşecul (nu semieşec) cu Austria, pentru ca să ajungem să "strălucim" în meciul cu Serbia, se observă, că la şi nivel de joc, dar şi rezultate, România joacă pe o linie descendentă, mai prost şi tot mai prost... La moment, practic Lucescu, după înfrîngerea umilitoare de ieri, se află în aceeaşi situaţie cu a lui Piţurcă din aprilie acest an.

A, da, ştiu ce îmi veţi replica pe moment, că calificarea, adică şansele la locul 1 şi 2 le-am pierdut sub Piţurcă. Foarte corect. Dar tot atît de corect e că şi şansa de a ocupa locul 3, şi chiar şi 4, am pierdut-o sub comanda lui Răzvan Lucescu. Şi atunci, cu ce e mai bun Lucescu decît Piţurcă? Cu nimic. Din contra, părerea mea este că Piţurcă, cu experienţa şi rezultatele sale, este un antrenor mult mai bun decît Răzvan. Pur şi simplu acesta deja pierduse controlul asupra echipei, atunci cînd pierduse cele 2 meciuri în primăvară. Ceea ce de fapt o păţeşte şi Răzvan, care, în opinia mea, se află în aceeaşi situaţie acum ca şi Piţurcă în primăvară. Şi, dacă Piţurcă a fost demis, de ce nu este demis şi acesta? Pentru că are un alt obiectiv, acela de a ne prăvăli şi în campania de calificare la Euro 2012?

Să fim serioşi, nu am nimic împotriva lui Lucescu. Nici nu zic că e un antrenor slab, prost, etc. Este un antrenor bun, pentru a antrena Rapidul, Braşovul, dar în nici un caz naţionala României. Este prea mic pentru o sarcină aşa de mare. Plus că s-a demonstrat destul de bine că nu este nici pe aproape salvatorul unei Românii în dezorientare după perioada Piţurcă, ci din contra, o parte a problemei, dacă a ajuns să fie contestat şi de oameni serioşi în fotbal, nu numai de zerouri ca Borcea, Becali.

Eu speram, şi încă mai sper, ca Lucescu să înţeleagă că nu e salvatorul României şi îşi va da desinestătător demisia. Nu are el experienţa, calităţile, puterea, şi cel mai important valoarea de a schimba faţa României, ţinînd cont că el însuşi face parte din această faţă deplorabilă a fotbalului românesc. Avem nevoie de cineva din afara sistemului. Avem nevoie de un străin. Care să fie diferit, şi să ne ofere o alternativă, o alternativă la ceea ce suntem.

Şi totuşi, nu va fi de-ajuns. Pentru că va mai fi nevoie şi de o decapitare, o decapitare a himerelor din fotbalul românesc: Mircea Sandu, Dragomir, clanul Becali, Borcea, etc...

P.S. Să nu credeţi că am scris acest articol sub impresia meciului de ieri, orbit de furie, frustrare, umilinţă şi lipsit de raţionalitate. Nici pe aproape. Pentru că nici nu am urmărit meciul, ci, în locul acestuia, o comedie bună cu David Duchovny la canalul 2 Plus. Vă întrebaţi cum s-a întîmplat asta? Simplu. Mi-a fost de-ajuns să citesc afirmaţiile lui Răzvan Lucescu înainte de meci pe Gazeta Sporturilor, pentru ca să-mi dau seama că va fi o bătaie de joc. Am anticipat faptul că România va pierde (nu am anticipat însă şi că va pierde luînd tocmai 5 goluri). Şi dacă ştiam că România nu va juca mai nimic, ce rost mai avea să privesc meciul?

22 de comentarii:

 1. Total de acord. Numirea lui Razvan a fost o improvizatie total nereusita. Razvan a fost bun sa conduca o echipa de anonimi carora le-a impus respect, dar trebuia sa fii foarte naiv sa crezi ca el poate impune respect lui Mutu, Chivu si compania. In perioada de glorie a nationalei Romaniei din deceniul trecut, antrenor era generalul Iordanescu, jucatorii sai nu prea au indraznit sa cracneasca in fata lui pana acesta nu a mai imbatranit. Din pacate in Romania la ora actuala nu prea mai exista o asemenea personalitate. Unica solutie este un antrenor strain, de dorit olandez sau italian.

  RăspundețiȘtergere
 2. Alexandru:
  Personal aş prefera un antrenor ori olandez, ori neamţ ori englez. Italian nu prea, numai dacă ar fi de o valoare extremă, nu de genul la Bonetti, Bergodi, Zenga. De fapt, chiar să fie neamţ, englez sau olandez, oricum trebuie să fie adus unul foarte valoros şi experimentat, sper.

  RăspundețiȘtergere
 3. nu-ti arogi cam multe drepturi, tinere? -)
  auzi, dne' - "mediocritatea valorii sale". s-a mai gasit un specialist in fotbal pe intinsul carpato-ponto-danubian? ai cumva si un midiocritatometru? omul are doar cateva meciuri la activ la nationala, a preluat o echipa blazata alcatuita din nesimtiti notorii, este la prima experienta profesionala majora si pe deasupra meciurile nu mai au aproape nici o importantza. lasa-l domne' sa-si faca treaba macar un ciclu calificativ si critica-l dupa aia. tie, ca tanar ziarist, cum ti s-ar parea daca la primul articol mai prost te-ar desfiinta, nici macar nu niste profesionisti, ci niste pitzifelnici. ar trebui sa te lasi de scris atunci?

  RăspundețiȘtergere
 4. apropo de adversarele romaniei:spuneai de meciurile cu Franta(echipa naţională a României rămâne fără victorie în meciurile directe cu selecţionata franceză de peste 36 de ani. Ultimul succes al tricolorilor în faţa Franţei datează de pe 8.04.1972, de la Bucureşti, când România a învins cu 2-0, datorită golurilor marcate de Cornel Dinu şi Anghel Iordănescu)cu Serbia(acestia sunt superiori in ceea ce priveste duelurile directe - din 39 de jocuri cu nationala Romaniei, s-au impus in 18, au fost invinsi in 16, doar meciuri incheindu-se la egalitate)nu departe se inscriu si istoricul jocurilor cu Austria si Lituania..si apare intrebarea daca toti antrenorii care antrenau atunci Nationala ar trebui da-ti afara?

  RăspundețiȘtergere
 5. Atravedilun:
  Sincer, mă aşteptam şi la asemenea comentarii (în care să fiu criticat), dar nu chiar atît de nostim :)
  Te-ai pripit în concluzii. De unde ai luat că sunt un tînăr ziarist? Nu sunt şi nici nu mi-am pus ca scop să devin jurnalist. Sunt pur şi simplu un simplu blogger, care scriu din hobby pe acest blog, tot ce fiind scris aici reprezentînd propriile mele opinii, deci fiind din start pur subiective (vezi şi descrierea de la denumirea blogului meu - Viaţa aşa cum o văd şi înţeleg eu), astfel încît atîta timp cît nimeni nu mă insultă şi nu mă jigneşte poate să mă critice cît vrea el.
  În privinţa cuvântului "mediocru", se pare că îl percepi diferit faţă de mine. Apropo, dacă mi-ai citit tot articolul (să presupun), nu te-a pus pe gînduri faptul că nu am zis că Lucescu e un antrenor slab, prost?
  Mediocru, conform Dex-ului înseamnă mijlociu, banal, modest. Deci nu e ceva negativ (precum nici pozitiv). Şi atunci te întreb: este Lucescu un antrenor excepţional, extraordinar, foarte valoros? Şi ce a făcut/are el în palmaressul său de ceva extraordinar? Un sfert de finală în Cupa UEFA cu Rapid? Şi asta e de-ajuns ca să-l recomande să fie antrenorul României, şi totodată salvatorul ei, ţinînd cont de situaţia în care a lăsat-o Piţurcă? Nu îl consider deloc pe Răzvan un antrenor slab sau prost, dar în nici un caz nu cred că e extraordinar sau puternic. Iar faptul că încă a mai plîns după înfrîngerea cu Serbia, Sandu fiind cel care l-a consolat (cînd paradox, antrenorul ar trebui să fie cel puternic, care să-şi intărească şi să ridice moralul zdruncinat al jucătorilor săi), demonstrează elocvent ceea ce ţi-am scris eu mai sus.

  RăspundețiȘtergere
 6. Ma uimeste cum unii trec atat de usor peste asemenea umilinte si gasesc si scuze pe deasupra!

  " omul are doar cateva meciuri la activ la nationala, a preluat o echipa blazata alcatuita din nesimtiti notorii"

  O echipa nationala are mai mult sau mai putin doar "cateva" meciuri timp de un an intreg, si asta ce-ar insemna ca trebuie sa asteptam cel putin un an pentru fiecare antrenor sa apara rezultatele?

  Daca stia ca sunt nesimtiti nu trebuia sa-i selectioneze! Sau trebuia sa le scoata nesimtirea din ei, dar problema adevarata este ca este incapabil de asta.

  Orice antrenor cu demnitate si-ar da demisia dupa un rezultat atat de dezastruos.

  RăspundețiȘtergere
 7. Intradevar...Lucescu a facut selectia prost, insa hai sa recunoastem ca Romania nu are valoare. Trebuie sa inceapa un meci nu cu gandul ca vor bate, ci cu gandul ca pleaca cu a doua sansa,,,dupa mine, Serbia are poate cea mai valoroasa echipa din europa...

  RăspundețiȘtergere
 8. Lucescu trebuie sa ramana...obiectivul este calificarea la european...Trebuie insa sa-l pastreze pe mutu...fara el sunt varza

  RăspundețiȘtergere
 9. Anonim:
  Ce ai vrut să-mi spui? Lipseşte o coerenţă logică în ceea ce mi-ai scris...
  Sperînd însă că te-am subînţeles corect ce ai vrut să întrebi, voi încerca să-ţi răspund.

  Cum am scris şi în articol, cred că Răzvan se află acum într-o situaţie similară cu cea a lui Piţurcă după cele 2 înfrîngeri din primăvară. Şi dacă pe Piţurcă s-a putut de demite, de ce nu ar fi demis şi Lucescu?

  Vreau însă să-ţi adresez o întrebare: crezi că Lucescu poate califica naţionala la EURO 2012? Dacă da, atunci ferice de tine că mai porţi în inimă un sîmbure de speranţă. Eu însă nu cred, şi anume din acest şi motiv vreau demisia lui Răzvan Lucescu. Pentru că dacă aş crede, nici prin cap nu aş îndrăzni să cer demisia lui, cunoscînd experienţa Stelei.

  RăspundețiȘtergere
 10. Alexandru:
  Într-adevăr, cînd se acuză jucătorii, se uită că anume antrenorul şi este cel care face selecţia.

  Totuşi, umilinţă sau neumilinţă, înfrîngerea drastică cu Serbia mă lasă rece. Nu din acest motiv eu personal vreau demisia lui Lucescu, ci din aceea că nu cred că el are puterea de a ne califica la europenele din 2012. Iar a trăi fără speranţă este chiar groaznic şi umilitor.

  RăspundețiȘtergere
 11. catre Autor.

  daca vei apela la un profesor de limba romana, atunci te va lamuri ca ultima mea fraza nu reprezinta o afirmatie ci o forma a prezentului probabil - de genul "daca ai fi, atunci ...".
  cat priveste cv-ul slabut pentru nationala, e un argument lamentabil din partea unei persoane care se pretinde de o mentalitate diferita decat cea sovietica. vrei o lista a antrenorilor carora li s-a dat o sansa fara a avea macar jumatate din meritele lui Lucescu? ce spui de Rijkaard? dar Van Basten? cum a fost cu Mourinho la inceput? dar de Pepp Guardiola ca antrenor a auzit cineva inainte de a i se da Barca pe mana? Uite asta e mentalitate europeana. sa dai o sansa si sa ai incredere. nu e necesar sa te conving - in scurt timp, dupa facultate, ai sa ceri si tu sansa asta si cand nu se va gasi nimeni ai sa-i injuri in draci cu mentalitatea lor imbatranita.

  RăspundețiȘtergere
 12. Victor:
  Exagerezi: Spania, Olanda - iată 2 echipe realmente fantastice, mult peste valoarea Serbiei. De asemenea Anglia şi Germania tot sunt peste. Serbia e clar în primele 10, dar nici pe-aproape cea mai valoroasă. Totuşi nu asta e problema principală care merită a fi discutată...

  Lucescu - mi-e greu şi mie să-i cer demisia, cunoscînd "experienţa" Stelei şi a lui Dinamo în materia schimbatului de antrenori. Dar pur şi simplu nu cred că el are valoarea de a putea califica România la Euro 2012, şi nu mai vreau să suport o nouă decepţie peste 2 ani. Şi, ce e mai grav, chiar dacă pleacă, problema nici pe-aproape nu se rezolvă, căci dacă el e principalul vinovat pentru eşecul naţionalei în partea a 2 a calificărilor, pentru dezastrul fotbalului românesc principalii vinovaţi sunt şefii FRF şi LPF, precum şi unii conducători de cluburi (Becali, Borcea, etc).
  În privinţa lui Mutu, România din păcate şi cu el e varză :(

  RăspundețiȘtergere
 13. Către atravedilun:
  Jos pălăria!
  Cu un început brutal, argumentat însă ştiinţific, continuînd cu o jignire bine voalată, şi terminînd cu implicarea emotivă a propriului meu eu (interesantă metodă, şi la I comentariu tot ai utilizat-o, nu însă atît de eficient ca aici), profitînd de tinereţea mea şi de situaţia în care se află mai fiecare tînăr în RM astăzi, trebuie să recunosc că m-ai lăsat fără de replică după ce am citit prima dată comentariul tău. Este de departe cel mai bun comentariu-critică primit de mine pe acest blog vreodată, şi de-aici ai întreaga mea consideraţiune pentru personalitatea dumitale.

  Totuşi, după o analiză puţin mai minuţioasă se observă careva minusuri, pe care nu pot să nu ţi le menţionez în speranţa că vei urma să te perfecţionezi şi tu pe sine, aşa cum eu am făcut-o în urma criticii tale (pe care o percep drept constructivă).

  Şi fără a apela la un profesor de limba română, îţi pot spune că acel "ca" din faţa la "tînăr ziarist" este folosit în limba română şi ca accentuare a ceva (a profesiei, în cazul dat), plus contextul în care l-ai folosit, adică fraza, sugerează în I instanţă că mă apreciezi de ziarist, dar nu o formă a "prezentului probabil". Şi chiar dacă m-am greşit, subevaluînd a 2 variantă, tu porţi cel puţin măcar o jumătate de vină pentru faptul că nu ai putut să găseşti o formulă corectă de transmitere a mesajului dorit iniţial de tine.

  Trecem de jignirea ta care mă lasă rece, la argumentul tău cu mentalitatea, care pică tot atît de uşor precît de lamentabil este argumentul meu cu "CV-ul" (frumoasă sintagmă, în care nici unul nu pierde, dar nici nu poate cîştiga, dar în care te-am pus pe tine totuşi să alegi :) )

  De ce? Simplu. Pentru că acolo unde este valoare, se poate investi în ceva nou, putîndu-se acoperi eventualele pierderi, dar putîndu-se şi cîştiga nişte tinere valori extraordinare. Dacă e să vorbim concret de firme şi angajare în economie, o firmă care are profit poate angaja tineri, chiar în posturi extrem de importante, căci are de unde acoperi avînd posibilitatea să cîştige un angajat extraordinar. În cazul firmelor aflate în faliment, acestea la sigur vor fi obligate să angajeze conducători cu experienţă, care să scoată firma din impas, aceasta neţinînd deloc de o mentalitate veche, ci de un pur pragmatism, de liberalismul utilitarist.

  Aşa şi în fotbal. În ce măsură putem compara echipa Barcelonei, unde i s-a dat o şansă lui Guardiola, de ex, care e formată din jucători extraordinari şi foarte valoroşi, cu cea a României (care îi are doar pe Mutu, Chivu şi Lobonţ de valori, restul n-am să-i ţin minte peste vreo 20 de ani), aflată tocmai după demiterea lui Piţurcă într-un adevărat colaps, practic? Oare nu era mai raţional de dat naţionala în mânile cuiva extrem de experientat şi valoros, care să poată să scoată naţionala din glod, dar nu să o bage mai adînc ca Răzvan (suntem pe punctul de a sări din urna a II-a), căruia "ar trebui" să-i dăm o şansă şi să avem încredere, el însuşi reprezentînd un experiment la naţională?
  Dar în ce măsură, te-aş întreba, Lucescu ne acordă nouă o şansă să vedem naţionala la Euro 2012, a??

  Totuşi, recunosc că argumentul tău cu tinereţea şi şansa m-a înduioşat, şi mi-a atins puternic eul propriu, ţinînd cont că, chiar acum sau în curînd, voi fi şi eu în căutare de lucru. De aceea sunt de-acord şi eu să-i oferim o şansă lui Răzvan Lucescu, cu îndeplinirea numai a 2 condiţii:
  1) Să reuşească să menţină România în urna a 2 valorică, căci, Lucescu, ce a avut şi are, de-acord, obiectivul final să califice echipa la Euro 2012, îi va fi imposibil să o califice cu 2 echipe peste România ca valoare, menţinerea în urna a II-a reprezentînd în opinia mea cel puţin un sfert din drumul României la Euro, drum pe care Răzvan nu are voie să-l rateze, zic eu (el deja joacă acum pentru calificarea la EURO 2012, dacă îţi dai seama); şi
  2) să reuşească să bată Feroe cu cel puţin 2 la 0, căci dacă ajungem acasă şi cu această echipă să apărăm pe final un avantaj de un gol, atunci Lucescu nu este mediocru, dar chiar mic, mic de tot!

  RăspundețiȘtergere
 14. P.S. Nu numai strategia contează (cîştigarea războiului), dar şi tactica (cîştigarea bătăliilor). De aceea nu e nevoie să aştept falimentul strategiei (necalificarea la Euro) pentru al critica pe Lucescu... şi tacticile se discută. Astfel că argumentul cu ciclul calificativ (I comentariu) decade, precum şi cu faptul că meciurile n-ar avea importanţă (au - rămînerea în urna a II, ceea ce influenţează major posibilitatea de calificare la Euro).

  RăspundețiȘtergere
 15. Greu de spus cine bate intr-un meci serbia germania...Sarbii au un mare potential. Cred ca lucescu merita o sansa...daca nu califica echipa la euro 2012, atunci, da, poti sa-l critici...insa pana acum el incearca( fara succes) sa indrepte unele lucruri demult stricate ...Cum a inceput, este adevarat ca nu prea are sanse sa le rezolve, dar orice om invata din greseli...Ce era daca batea tot acum, si nu se califica ulterior la european?
  Lucescu e antrenor, urmeaza insa sa vedem cat de bun...Timpul o va demonstra

  RăspundețiȘtergere
 16. Victor salut. Foarte bun articolul si corect spus. Razvan este un antrenor mediocru. In limba rusa este un cuvant: slaboharakternyi. Razvan este un antrenor de club, nicidecum de nationala. Eu il cunosc personal, nu din presa sau din auzite. Cumatrismul nu aduce niciodata la ceva bun, iar Razvan asta face la nationala.

  RăspundețiȘtergere
 17. 1. de obicei, bloggerii din md, pana in acest moment doar ei m-au interesat in mod special, s-au dovedit a fi persoane exageraaaaat de orgolioase, cu atat mai apreciabil fiind comentariul ref la un argument potrivnic tie.
  2. am totala dreptate cand atentionez asupra interpretarii gresite a cuvintelor mele, atat timp cat expresia mea PERMITE un alt subinteles, chiar daca este mai greu de perceput, iar eu am proprietatea verbului, chiar daca nu am o pregatire filologica. (modestia nu-mi este caracteristica, deoarece o consider apanajul mediocritatilor -D, apropo de mediocritate)
  3. asi fi recunoscator daca ai tine cont de cei doar 32 de ani ai mei si nu mi te vei mai adresa la persoana a III-a.
  4. cat priveste fotbalul, e important de inteles ca nu calificarile pe banda sunt o normalitate pt fotbalul romanesc ci exact invers-ul, generatia lui Hagi, fiind mai degraba o exceptie, mai ales prin prisma infrastructurii sublime, dar total inexistente. Asa ca antrenorul e chiar ultimul vinovat. Si daca tot spui ca din primele meciuri, Lucescu s-a dovedit a fi prea mic pt Nationala pt a i se acorda incredere in continuare, iti aduc aminte de un anume antrenor, care la prima lui experienta la o echipa mare a fost gratulat drept "agentul 007". 007 se trage de la 7 meciuri pierdute consecutiv!!!!. anul urmator a luat titlu si am impresia ca si cupa.

  RăspundețiȘtergere
 18. cu lucescu pe banca sa ne luam gandul de la europene

  RăspundețiȘtergere
 19. Victor:
  Să rămână, să plece - se poate de polemizat la nesfîrşit pe-această temă, argumente fiind destule de-o parte şi de-alta. Dumnezeu cu dînsul!

  RăspundețiȘtergere
 20. Sandu:
  Mă bucur că ai aceeaşi părere ca şi mine. Este un antrenor mediocru, dar poate, va da Dumnezeu, va creşte şi va ajunge mai experimentat şi mai bun. Din păcate, e foarte posibil să pierdem şi calificarea la EURO... Dar cine ştie, poate mă înşel, sper.

  RăspundețiȘtergere
 21. Atravedilun:
  Interesant punct de vedere, pe care nu l-am luat niciodată în calcul... Personal am devenit suporter al României în perioada 1998-2000, astfel încît mi s-a înmagazinat în subconştient că naţionala României este, în mod normal, una puternică şi valoroasă. Tu însă eşti cu 10 ani mai mare decît mine, şi înclin să cred că ai dreptate cînd afirmi că calificările pe bandă nu sunt o normalitate pentru fotbalul românesc - chiar nu m-am la aceasta niciodată. Posibil eşti crect, deşi aş spera să nu fie aşa.

  În privinţa dezastrului fotbalului românesc, lipsei infrastructurei, într-adevăr Lucescu este ultimul vinovat, principalii fiind şefii corupţi de la FRF şi LPF, precum şi unii şefi de cluburi (Becali, Borcea, etc.). Totuşi pentru dezastrul campaniei de calificări ce numai ce s-a încheiat (locul 5 în grupă), Lucescu poartă o treime din vină alături de Piţurcă şi de şefii FRF.

  RăspundețiȘtergere
 22. Curier:
  Eşti pesimist ca şi mine... există totuşi o posibilitate - se vorbea de organizarea EURO 2012 cu 24 echipe. Dacă e adevărat, România are şanse bune de a ajunge la europene.

  RăspundețiȘtergere