vineri, 6 noiembrie 2009

TV Publika

Cică postul de televiziune Realitatea TV se va numi la Chişinău "TV Publika". Azi, 6 noiembrie, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a acordat licenţă de transmisie acestui post.
Nu ştiu cine şi pe baza căror raţionamente s-a denumit astfel postul, dar mie nu-mi place. Nu-mi place şi gata.

Iniţial am citit ştirea pe hotnews.md, crezînd că un post local, ratat (după denumire) s-a lansat la Chişinău. Apoi mai jos citesc că postul "Realitatea TV" este partenerul strategic al "TV Publika" în ce priveşte transferul de experienţă. Şi atunci mi-a apărut bănuiala: nu cumva e vorba de proiectul Realitatea TV la Chişinău? Rapid am accesat Unimedia, unde mi s-au confirmat din păcate temerile.

Nici nu ştiu ce nu-mi place la denumire. Poate e faptul că denumirea "TV Publika" îmi produce o primă imagine, instantanee, de televiziune rusească, sau de o televiziune locală falimentară, ce nu are prea multă imaginaţie în alegerea unei denumiri. Sau poate e vorba de acel kappa (k) care putea să fie simplu "c". Dar chiar şi denumirile de TV Publica sau TV Public, ceva parcă tot nu le ajunge. Observ că şi cei care comentează pe Unimedia nu sunt prea încîntaţi de denumire - deci nu sunt unicul nemulţumit. Dar fie.

Probabil că cei care au ales această denumire au vrut să insinueze formarea unei adevărate televiziuni publice, în condiţiile în care Moldova 1 nu şi-a îndeplinit niciodată cu succes acest rol. Probabil că acel kappa (k) a fost băgat în denumire cu scopul de a-i implica şi pe ruşi (precum şi toate minorităţile etnice), care să simtă postul ca unul al său, dar nu unul românesc, deci indirect antirus (căci în RM, tot ce este românesc este perceput indirect ca şi antirusesc, şi viceversa). Probabil.

Dar în fine ceea ce contează e calitatea, şi aici după cît se pare la TV Publika vor munci peste 120 de jurnalişti, majoritatea dintre ei foarte buni în meserie, cred. Doream iniţial să scriu că prima impresie, datorită denumirii, e negativă, dar în realitate aceasta e a doua.

Prima impresie, pozitivă, mi-am format-o în momentul în care am aflat că Sandu Grecu a semnat pentru Realitatea TV. Am, deşi nu îl cunosc real, o deosebită admiraţie faţă de Sandu, articolele sale avînd ceva deosebit de special în ele: ştie să-şi expună propria opinie lăsînd impresia de obiectivitate, de imparţialitate. Deşi foloseşte argumente care pot fi atacate, practic, de cel care le percepe (căci ele sunt formulate ascuns oarecum), aceleaşi argumente au o putere de convingere enormă, care te cuceresc pur şi simplu. Şi asta îl face, în opinia mea, un jurnalist adevărat, iar Realitatea TV, prin faptul că a apelat la dînsul, mi-a cauzat o primă impresie favorabilă ei.

A doua a fost să fie negativă. Dar TV Publika e de-abia la început, iar deja pe viitor vom vedea dacă va fi o televiziune bună/de succes sau nu...

17 comentarii:

 1. Cred ca prea multe sperante si-au legat unii naivi (naive, mai ales) de Realitatea :)) E prima dezamagire, vor urma altele :))) Sandu e băiat de treabă, dar el va lucra la "sport", nu la "politica", pe care se pune miza. La una nu m-am asteptat: stiri ruseste! Avem putine canale care fac asta?

  RăspundețiȘtergere
 2. Victor, mersi pt incredere. Sunt magulit. Crezi ca daca isi pastra denumirea de Realitatea ar fi fost mai bine?

  RăspundețiȘtergere
 3. Stiri in l.rusa inseamna un auditoriu mai larg, iar asta conteaza atunci cand vrei sa mai faci niste parale din publicitate.
  In rest succese pt TV(res)Publika, sper sa nu repete soarta multregretatului Still TV.

  RăspundețiȘtergere
 4. Anonim:
  Vor urma dezamăgiri, dar şi împliniri şi satisfacţii. Tu, se pare, eşti un sceptic, dacă pui accent mai mult pe dezamăgirile viitoare...
  Ştiri ruseşti? Nu văd nimic rău în asta, din contra, numai bine. Ţinînd cont că RM este un stat slab, măcinat de crize identitare şi/sau geopolitice (70% pro UE, 30%, în special minorităţile etnice, anti UE, în privinţa NATO 20% pro, toţi acei care se consideră români, 40% indiferenţi (în special moldoveni), 40% în special minorităţile etnice împotrivă), viitoarele ştiri (calitative) în limba rusă de la TV Publika ar putea contribui la "europenizarea" minorităţilor etnice, altfel spus la aceea ca şi ruşii (minorităţile etnice) să înţeleagă şi dorească beneficiile aderării RM la UE şi NATO (asta evitent dacă TV Publika va promova aceste valori/problematici, sau măcar le va pune în dezbatere, pentru informarea complexă a populaţiei).

  RăspundețiȘtergere
 5. Sandu:
  Părerea mea, pur subiectivă, este că da. Cuvântul "realitate" inspiră de la sine obiectivitate şi imparţialitate, deci sugerează ceva ok.

  Din altă parte, Realitatea TV e un post românesc bine vestit, ce poate ar fi stîrnit antipatie la minorităţile etnice. De aici probabil şi raţionamentul denumirii alese: TV Publika. Nu ştiu, poate tu cunoşti mai bine de ce s-a decis aşa.

  RăspundețiȘtergere
 6. Cu siguranta sandule. Si eu am auzit multe barfe vizavi de nou post. Oameni avizati mi-au zis ca e implicat plohotniuc...multe ar fi de zis,,,oricum, vom vedea.Denumirea e proasta rau de tot

  RăspundețiȘtergere
 7. Realitatea TV=KGB, altfel nu se poate explica

  RăspundețiȘtergere
 8. Recomand un articol despre venirea lui "Realitatea-SOV-Invest :))) la Chisinau" (clik pe Recomand).
  Este un articol scris de Nichitus, un jurnalist originar din Romania si care, spre deosebire de altii, stie cine e Sorin Ovidiu Vantu (SOV) de pe urma scandalurilor de acolo. SOV este anti-Basescu in primul rînd si aceasta este politica lui. Mai da o cautare pe Google despre Sov-Invest si Sorin Ovidiu Vantu, Victor Ciobanu. Apoi sa astepti surprize placute.

  RăspundețiȘtergere
 9. Nu vreau sa fac niste presupuneri ... Dar mie foarte teama ca aceasta televiziune sa nu aiba ceva legatura cu PCRM...Culoarea rosie a televiziune romane Realitatea Tv nu este binevenita si la postul Tv Publika ...Toata lumea inclusiv asteptam ceva nou , ceva frumos , ceva interesant pe piata media din Rm ...Aproape toate posturile din Rm dau stiri doar din Chisinau...Eu de exemplu vreau noutati si din alte parti (Balti , Cahul , Comrat) .. Nu sunt singurul om care isi doreste acest lucru . Televiziunea Teleradio Moldova a ramas veche de pe timpurile buneilor nostri.. Chiar acelasi Design la buletinul de stiri nu sa schimbat de ceva ani buni ...Au si eii un Sait pe net vechi de vreo 5 ani ... Imi place ca Protv are sait unde daca cumva nu am avut posibilitatea sa privesc buletinul de stiri deschid Internetu intru pe Protv , si ma informez ... Majoritatea cu care vorbesc din familie din rude din prieteni isi doresc stiri nu numai din Chisinau din toata Republica , stiri nu ca la NIt sau Trm , cel mai bine e sa ea exemplu Protv-ului si Tv7-lui ... care informeaza corect lumea .. Toata lumea sa saturat de minciuni .. Eu singur mie greatza cind deschid televizorul si vad ce vorbesc la Nit sau TRM ...Tv Publika oamenii asteapta foarte mult de la voi !! Sper sa nu ne dezamagiti asteptarile ..

  RăspundețiȘtergere
 10. ba, nenicilor, da voi chiar sunteti curentati? vi se pare numele prost? ideea unui nume e de a penetra - indiferent cum, important e sa se promoveze. dar un nume e ultimul lucru care tre sa va preocupe!!!! important e modul cum vor fi date stirile!!! in rest poate sa se numeasca macar shi SICTIR TV!!! ca la tv-uri e plin de sictir shi SICTIRITI.
  apropo, in limba romana nu exista litera KAPPA (K)!!! -)))

  RăspundețiȘtergere
 11. PS. referinta la culoarea roshie a siglei e chiar rodul unei minti duse rau -)). dar roshul de pe TRICOLOR NU TE ENERVEAZA? -))

  RăspundețiȘtergere
 12. Catre atravedilun : Fiecare are dreptul la opinie , presupunere ... Bre baiete trezestete la viata deschide ochii numai traim in dictatura , dupa cite vad tu esti un Pro Comunist ... Mai repet fiecare are dreptul la opinie .. In asta si consta Democratia

  RăspundețiȘtergere
 13. Pt Radu:
  la opinie sigur ca are.
  in cazul tau se pare ca e un delir. -))
  cum e totushi cu roshul din Tricolor? -)

  RăspundețiȘtergere
 14. kujygblibik
  lkihblkbkjb
  pij ijpoijpi
  pjpijpi

  RăspundețiȘtergere
 15. Nu cred ca TV Publica va fi suta la suta impartiala si obiectiva, din cite stiu eu pe teritoriul Romaniei Realitatea TV sustine PSD-ul in actuala campanie electorala, asa ca ar fi bine sa asteptam editiile de stiri ca sa ne dam seama de corectitudinea si obiectivitatea informatiei oferite...
  ...Realitatea=PSD in Romania - Tv Publika=? (PD)?, CINE STIE...

  RăspundețiȘtergere
 16. Și-a început campania de PR Publika TV . Mai cu seamă ar trebui sa gîndească ceea ce spun înainte de a spune ce gîndesc…

  http://artificii.wordpress.com/2010/03/12/gindesc-ce-spun/

  RăspundețiȘtergere