duminică, 13 decembrie 2009

Statele Unite şi lumea moştenite de Obama


"Statele Unite şi lumea moştenite de Obama" reprezintă cea mai recentă lucrare a scriitoarei franceze Catherine Durandin. Volumul a fost lansat în toamna această la Chişinău, eu scriind mai înainte despre aceasta (vezi aici), ca urmare a faptului că am participat la lansare. Cartea a apărut în limba română încă înainte de a fi fost publicată în limba originală în ţara sa de origine, ceea ce este o premieră şi un lucru extraordinar pentru ţara noastră, şi ceea ce sugerează şi demonstrează totodată relaţiile foarte bune şi apropiate dintre scriitoare şi Editura Cartier.

Cartea este structurată în 8 capitole, urmată de cîteva articole de concluzii/constatări la sfârşit. Lucrarea începe cu un prim capitol în care este descrisă starea de lucruri conflictuală dintre Statele Unite şi Federaţia Rusă la etapa actuală (2007-2008 în lucrare). Pentru a înţelege starea recentă de lucruri, autoarea ne propune să ne întoarcem încă la perioada Războiului Rece, capitolele 2-8 reprezentînd analiza Statelor Unite şi în special a politicii lor externe în diferite perioade, structurate cronologic: perioada Războiului Rece, a destrămării lanţului socialist şi Războiului din Golf (1990-1991), a relansării rolului şi locului NATO în Europa (şi lume), venirii lui Bush junior la putere, Războaielor din Afghanistan şi Irak şi stării actuale de lucruri din SUA şi din lume.

Urmează 2 articole în care autoarea nu scapă anumite legături şi interese meschine ale administraţiei Bush în aşa numitul "război contra terorismului", precum şi lipsa perspectivelor cîştigării unui asemenea război, în care nu-i este cunoscut scopul. La final avem discursul inaugural al lui Barack Obama, precum şi o scurtă analiză a acestuia, ce ar avea mai mult rolul de a ne produce noi reflecţii decît a ne clarifica ceva.

Merită a fi menţionat că Republica Moldova este menţionată de 2 ori în lucrare, a 2 oară Moldovei fiindu-i dedicată tocmai 3 pagini! În aceste pagini scriitoarea franceză descrie destul de detaliat conflictul militar din Transnistria, precum şi (ne)importanţa acestuia, şi a altor conflicte îngheţate din spaţiul post-sovietic pentru Statele Unite la acea perioadă. Un moment interesant, care demonstrează, probabil, cum datorită relaţiilor bune a scriitoarei cu Editura Cartier, şi a atenţiei pe care editura i-o acordă (Cartier a mai publicat încă 2 lucrări a Catherine Durandin înainte), scriitoarea îşi îndreaptă tot mai mult atenţia şi asupra spaţiului dintre Prut şi Nistru, ceea ce e bine. Chiar foarte bine.

Cartea se citeşte extrem de uşor, avînd un stil fluent de exprimare. Nu mi-a luat, practic, nici o zi să o citesc. Pentru cei atraşi de istorie şi relaţii internaţionale, volumul îi va captiva extrem de uşor în citire. Dar chiar şi pentru ceilalţi, volumul ar putea prezenta, cred, o lectură destul de plăcută.

În privinţa cui i se adresează această lucrare, publicul-ţintă este de departe mult mai limitat decît, ca de exemplu în cazul "Despre geopoliticii" lui Serebrian. Dacă în cazul cărţii lui Serebrian ar fi preferabil ca câţi mai mulţi moldoveni să o citească, pentru a înţelege care e situaţia RM pe plan internaţional şi unde ar trebui să ne îndreptăm (UE, NATO), cartea doamnei Catherine Durandin, fiind centrată clar pe Statele Unite, se adresează şi poate fi recomandată doar unei nişe înguste de populaţie, care este interesată sau învaţă/lucrează în domeniul RI sau istoriei.

Astfel, personal aş recomanda, în mod special, această carte studenţilor şi masteranzilor de la Relaţii Internaţionale, pentru că le va aduce multă lumină în privinţa esenţei şi cauzelor politicii externe a Statelor Unite de la începutul secolului XXI. Şi nu numai lor, dar şi profesorilor care predau la RI, căci există încă unii, care deşi ne aflăm în secolul XXI, cu un deceniu trecut deja din acesta, continuă să analizeze şi descifreze politica externă şi acţiunile SUA în baza aceloraşi principii şi abordări neştiinţifice din timpul Uniunii Sovietice!!!
În al II rînd, cartea se adresează celor ce studiază istoria sau lucrează în acest domeniu, în special celor legaţi de istoria epocii contemporană. Şi în rest, o poate citi oricine care este interesat ca hobby de relaţiile internaţionale, politica internaţională, geopolitică şi istorie contemporană.

8 comentarii:

 1. Salut Victor,

  Fratele meu ma intraba ce cadou imi doresc de Craciun... M-ai ajutat sa ma decid! :)

  Multumesc frumos!

  Sarbatori fericite!

  Angy

  RăspundețiȘtergere
 2. Victor, spune-mi şi mie de ce scrie o franţuzoaică 3 cărţi despre SUA?
  înţeleg că în carte se analizează istoric politica SUA, şi asta mă atrage.
  Durandin e imparţială? îl demonizează pe Bush jr.?Are şi anumite rezerve faţă de Obama?
  face anumite previziuni?

  RăspundețiȘtergere
 3. Salut Angy,

  şi eu îţi mulţumesc pentru cele scrise :)

  Sărbători fericite şi ţie!

  RăspundețiȘtergere
 4. Absolubil:

  Din cîte cunosc, C. Durandin e istoric, probabil specializată sau interesată în special pe Statele Unite.

  În privinţa la dacă e imparţială, e greu de răspuns (eu aş tinde să cred că da). Dar crede-mă că e mult mai imparţială în comparaţie de dacă această carte ar fi fost scrisă de un autor anglo-saxon sau rus. De fapt, aceasta şi apreciez la autorii francezi, că analizează şi critică Statele Unite şi Federaţia Rusă fără a da preferinţă unei anumite părţi, ceea ce şi dă impresia puternică a unui aer de imparţialitate.

  Îl demonizează pe Bush jr.? Nu. Şi nici pe Statele Unite.

  În privinţa lui Obama, în afară de discursul inaugural al acestuia lucrarea nu conţine nimic direct legat de el. De fapt, el nu are nici un rol în lucrare, şi se putea chiar, şi poate ar fi fost bine, ca acesta să fi fost omis din titlu.

  Previziuni? Nu face. Pur şi simplu ne demonstrează că astăzi SUA se află la un moment de cotitură, de creare a unei noi viziuni asupra lumii, o viziune radical diferită de cea a neoconservatorilor ce au dominat în perioada administraţiei lui Bush.
  Iar în scurta analiză a discursului inaugural al lui Obama autoarea nu face decît să ne arate că aceşti germeni noi, ai unei noi politici externe, există în viziunea noului preşedinte. Dar cît va fi schimbat şi transpus în practică, urmează ca noi singuri să analizăm şi urmărim în perioada administraţiei lui Obama.

  Atît. Sper că ţi-am răspuns şi satisfăcut curiozitatea prin răspunsurile mele :). Numai bine!

  RăspundețiȘtergere
 5. Victore eu spun ca oricine ar trebui sa citeasca o carte. Si precum cartile sunt citite doar asa de amorul artei sau din obligatie atunci merge si cea prezentata de tine.

  RăspundețiȘtergere