sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Pavel Turcu: înţeleg, dar nu înţeleg

Înţeleg că Pavel Turcu este un nimeni, un artist necunoscut în lumea muzicală de la noi, dar nu credeam şi nu cred că vedetele se nasc din start vedete. Plus nu credeam că numele ar trebui să conteze în selecţia pieselor ce ar putea să reprezinte Moldova la Eurovision, ţinînd cont că toate "vedetele" noastre sunt necunoscute publicului european.

Înţeleg că Pavel Turcu este un amator, fără experienţă de scenă, dar nu credeam că "profesionalismul interpretului" poate fi un criteriu pentru selecţia pieselor, odată ce anul acesta s-a permis şi amatorilor să participe. Stupid, dar această situaţie îmi aminteşte de Uniunea Sovietică: toţi cetăţenii au drept de vot, cică e democraţie, dar la urne este de ales doar un singur candidat. Aşa şi în lumea muzicală de la noi: amatorii au dreptul să participe (să voteze), dar în nici un caz să cîştige (sunt aleşi doar numai "profesioniştii"). Pur şi simplu ridicol.

Înţeleg că Pavel Turcu nu are şcoală muzicală, dar credeam că "talentele adevărate pot apărea nu doar între pereţii unei instituţii de învăţământ specializate, or poporul nostru a fost permanent recunoscut drept unul cu bogate tradiţii muzicale". Se pare însă că nici cei care organizează concursul nu cred în aşa ceva, Eurovisionul moldovenesc fiind doar o mascaradă, cum i se şi reproşa anii precedenţi. Iar poporul nostru nu este recunoscut drept unul cu bogate tradiţii muzicale de însăşi clasa muzicală de la noi, care crede că doar ei "pot face muzică", poporul fiind prost.

Înţeleg că Pavel Turcu nu este un intelectual, neavând norocul ca majoritatea din noi să-şi facă studii superioare, dar nu credeam că "pregătirea intelectuală" ar putea avea o influenţă la a cînta frumos sau nu. Tot aşa mă şi îndoiesc că majoritatea "elitei" muzicale de la noi au un IQ mediu spre ridicat, avînd o pregătire intelectuală, precum şi spirituală, la nivelul la care ei pretind a fi.

Înţeleg că piesa lui Pavel Turcu a costat doar 200 euro, în comparaţie cu piesele concurenţilor săi ce au costat mii de euro în sus, dar nu credeam că "preţul" pieselor poate conta în selecţia lor pentru finală. Se pare însă că banii fac peste tot diferenţa...

Înţeleg că, conform unuia din membrii juriului, Anatol Chiriac, principalele criterii de apreciere au fost "profesionalismul interpretului, pregătirea intelectuală a acestuia şi capacitatea de a cânta live", dar nu înţeleg cum 2 din ele au putut fi în genere criterii, darmite de bază. Plus că, cum oare au putut ei lucra cu aceste criterii audiind doar înregistrările? Le-au făcut teste IQ tuturor celor 82 de candidaţi, toţi 82 au cîntat live în faţa juriului? Mă îndoiesc de-aceasta...

Şi cel mai mult nu înţeleg cum juriul a putut respinge cea mai mediatizată şi populară piesă din cele 82 ce au participat la selecţie. Pe youtube piesa lui Turcu are aproape 200 de mii de vizualizări, enorm de mult peste foştii concurenţi ai săi. Despre piesa lui Turcu s-a scris nu numai în RM, dar şi în alte ţări din Europa, unde s-a scris mai mult serios decît ca glumă, ca la noi, cum zic unii.

Apoi numai pe facebook acesta adunase peste 1100 de fani, în care majoritatea într-adevăr îl susţineau sincer pe "ohranik", cum îl rîd unii. Deşi piesa sa a stîrnit şi un puternic val de contestatari, ea era de departe cea mai populară din cele 82 piese înscrise la concurs, având mai mulţi fani şi susţinători decît oricare piesă din cele 82 înscrise la concurs.

Nu înţeleg cum de juriul nu a înţeles că respingîndu-l pe dînsul a respins şi o bună parte a opiniei publice, care a susţinut sincer piesa lui Pavel Turcu pentru Eurovision. Nu înţeleg cum de aceştia nu au înţeles că de-acum înainte îi vom respinge şi noi pe dânşii...

4 comentarii:

 1. salut, ma simt onorat sa aduc primul comentariu la acest post.
  Victore, esecul lui turcu era inevitabil fiindca nu se putea merge mai departe decit a mers el.Intradevar tot taraboiul asta pe net a produs furori.
  Ei si- a fost doat publicitate si anti-publicitate.Si la ce bun , iti spun eu la nici un bun a fost doar distractie pentru bloggeri.Si te rog sa nu lasi impresia ca tie mila de el.
  Am auzit ca vrea sa scoata un album, daca o sa aiba succes poate doar prin mediul rural , si bloggeri care nu au ce face il vor media.
  Sfatul meu, uita de orheian si scrie despre altceva.

  RăspundețiȘtergere
 2. Bine Domnule înţelept, facem cum ziceţi dvs.
  Orheian. Nu chiar, orheian? Poate te informezi oleacă?

  RăspundețiȘtergere
 3. Vlad:

  Scuze că ţi-o spun, dar ai fost şi eşti complet în afara fenomenului. El nu şi-a făcut publicitate, ci doar bloggerii l-au creat drept de vedetă. Şi deşi poate pentru unii a fost motiv de distracţie, pentru alţii, inclusiv eu, l-am susţinut sincer cu dorinţa ca acesta să ajungă la Oslo.

  Şi drept, nu mi-e milă de el, ci mi-e milă de juriu, care a demonstrat că îi este frică de Turcu, şi cel mai rău, că sunt nişte complexati şi mai inferiori decît Turcu.

  Şi nu în ultimul rînd, crede-mă că a meritat să scriu şi să mă preocup de subiectul Turcu - cel puţin pentru mine a fost o lecţie extraordinară, şi extrem de utilă pentru viitorul meu. Just it.

  RăspundețiȘtergere
 4. Da chiar crezi ca Turcu e demn sa ne reprezinte la Oslo? Intr-atit de mult ne-am obisnuit cu indivizi alde ex-presedintele tarii Moldovei?

  RăspundețiȘtergere