duminică, 10 ianuarie 2010

Piesa lui Pavel Turcu, chiar e o prostie?

Piesa lui Pavel Turcu are o mulţime de contestatari. În principiu aceştia pot fi împărţiţi în două grupe. Prima grupă de contestatari, care este şi cea mai numeroasă, de 70-80% din toţi, sunt cei care îşi revarsă atenţia în special asupra interpretului, făcîndu-l în tot felul. E de-ajuns să citeşti cîteva comentarii pe youtube ca să te cruceşti de "minunăţia" şi diversitatea cuvintelor obscene cu care este "îmbogăţit" omul Pavel Turcu. Nu am de gînd să le repet aici, nu are sensul. Însă pot menţiona că majoritatea insultelor se centrează pe ideea că omul ar fi un prost, un ţăran. Iar celor care cred asta, nu-mi rămâne decît să le recomand articolul lui Ion Tcaci, "Originea ţăranofobiei". Atît.

În privinţa celei de-a 2 grupă, aceştia sunt oameni mai ridicaţi intelectual şi spiritual, care îşi concentrează atenţia în special asupra piesei. Aceştia consideră piesa "Imn Eurovision" proastă şi ruşinoasă pentru Republica Moldova, şi se poate considera ca fiind reprezentaţi în special de către grupul "Anti Pavel Turcu" din facebook. După cum declară membrii acestuia, ei nu ar lupta împotriva lui Turcu, ci ar fi împotriva piesei acestuia. Din păcate, şi acolo se scapă insulte la adresa lui Pavel Turcu (ceea ce demonstrează că nu există o graniţă definită dintre cele 2 grupe de contestatari), precum şi scopul lor declarat de a opri promovarea prostiei loveşte indirect în oamenii care îl susţin pe Turcu, precum că ar fi proşti (ceea ce poate fi iertat, căci nu cred că au avut chiar intenţia de a-i jigni pe susţinătorii lui Turcu).

În fine, ceea ce îi uneşte clar pe cele 2 grupe este faptul că toţi contestatarii consideră piesa o prostie, fără nici o excepţie. Şi altceva, anume că majoritatea celora care contestă piesa ori sunt copii şi tineri, ori/şi sunt de la oraş, avînd toţi acces la internet.

Întrebarea mea este dacă în momentul etichetării piesei ca fiind proaste, aceşti oameni s-au gîndit oare la faptul că gusturile la oameni diferă? De exemplu, am un unchi care obişnuieşte să asculte o muzică rusească, pe care mie îmi este şi greu să o descriu, atît de mult mă dezgustă şi irită. Sau mama mea, care în special în perioada sărbătorilor de Anul Nou îi place să urmărească concertele de muzică de la Prime, RTR Planeta, în care cîntă asemenea interpreţi gen Kirkorov, Pugaciova, Sofia Rotaru, Leontiev matincă, etc., cîntece care mie îmi displac.

Şi viceversa, pentru noi tinerii cântecul lui Dan Bălan, Chica Bomb, este un hit. Mamă mea, I oară cînd l-a ascultat, nu a înţeles nimic din el, decît faptul că Dan ar repeta aiurea 2 cuvinte în cruce, care naiba ştie ce înseamnă. Iar după ce a mai văzut şi videoclipul, cu atît mai dezgustată a şi rămas. V-aş propune şi vouă să faceţi asemenea experimente: să vă întrebaţi părinţii, buneii ce părere au de unele cîntece de-ale lui Dan Bălan, Ladu Gaga, Black Yead Peas, etc. şi să vă minunaţi apoi de răspunsurile primite. Sau morala voastră, a acelor care îl contestaţi pe Pavel Turcu, este că părinţii şi buneii noştri ar fi nişte proşti, nişte calici, nişte ţărani, de aia şi nu le place muzica noastră şi ascultă muzică de "rahat"? Asta e, să înţeleg?

O altă întrebare care o am este dacă aceşti oameni care contestă piesa lui Turcu au ştiut şi au gîndit vreodată la faptul că 57% din locuitorii RM trăiesc la sate (mai uitaţi-vă la recensămîntul din 2004, oameni buni). 57% din moldoveni au un mod de viaţă, precum şi gusturi muzicale total diferite faţă de cei care trăiesc la oraş. La sate predomină în special, chiar şi nu printre puţini tineri, anume cântece populare sau cântece de genul Imnului Eurovision al lui Turcu. De exemplu, un unchi de-al meu (frate cu mama şi cu celălalt unchi) ce trăieşte la sat anume că muzică de tipul lui Turcu şi ascultă (Frumoasă situaţie: 3 fraţi - 3 gusturi de muzică total diferită). Nu credeţi, mai duceţi-vă la nunţi, la cumătrii şi alte evenimente de la sate, să vedeţi cum anume ce cântece haioase, vesele, simple şi optimiste, de tipul cântecului lui Turcu, se joacă.

Şi atunci care ar fi morala, conform logicii contestatarilor lui Turcu? Că cei de la sat sunt nişte ţărani (de fapt, ei şi sunt), sunt nişte proşti, nişte inculţi, iar noi cei de la oraş am fi educaţii şi deştepţii, pentru că noi am asculta cântece de valoare adevărată ale Madonnei, Beyonce, Lady Gaga, Dan Bălan, Inna, etc., interpreţi de care cei de la sat, în special de vîrsta a 2 şi a 3, nici n-au auzit vreodată?

Ceea ce vreau să spun eu este că nouă tinerilor, şi în special celor de la oraş, care ascultăm numai muzică occidentală şi care avem ca idoli interpreţii occidentali (nu-i mai repet), şi care avem ca etalon de cântec perfect doar ceea ce produc occidentalii, pseudo-starurile noastre încercîndu-i doar să-i copie, este normal să ne displacă şi să ne dezguste cântece de tipul stilului lui Turcu, cântece care reprezintă o altă cultură a unei lumi care trăieşte chiar alături şi împreună cu noi, dar pe care noi o ignorăm şi nici nu o observăm datorită strălucirii vieţii occidentale ce ne orbeşte pur şi simplu ochii. Iar a considera cântecul lui Turcu prost nu demonstrează decît cît de limitaţi în viziune şi gândire sunt aceşti oameni, cît de intoleranţi şi chiar, nedemocratici sunt contestatarii lui Turcu faţă de alte tipuri de culturi, pe care mulţi dintre noi o considerăm de "low culture".

Şi pe final, să revenim la Pavel Turcu. Voi credeţi, şi aveţi şi tot dreptul, că cântecul lui e o prostie, dar pentru dînsul nu e deloc. Acest om a plătit 200 de euro, adică 3500 de lei, pentru crearea acestui cântec. În loc să le cumpere copiilor săi bomboane, să le cumpere cadouri, să cumpere ceva util casei, acest om, cu susţinerea soţiei şi familiei şi rudelor sale, a hotărît să-şi îndeplinească un vis, acela de a merge la preselecţia Eurovision Moldova, jertfind, foarte probabil, 2 luni din munca sa de la supermarketul unde lucrează.

Dacă voi chiar credeţi că cântecul e o prostie, imaginaţi-vă că vă aflaţi în faţa lui şi a întregii familii: aţi putea să-i ziceţi în faţă că cântecul e o prostie? Dacă da, atunci acest articol este scris în zadar pentru voi; dacă nu, înseamnă că mai aveţi ceva omenie, toleranţă şi respect faţă de alţi oameni şi alte culturi. Omul acesta, şi piesa acestuia, au tot dreptul să existe şi să candideze la preselecţia Eurovision, şi de aceea v-aş ruga să încetaţi cu toată ponegrirea lui Turcu şi a piesei lui, căci prin aceasta nu demonstraţi decît cît de limitaţi şi de intoleranţi sunteţi voi înşivă cu alţi oameni şi alte culturi. Atît.

17 comentarii:

 1. Adevăraţilor apărători ai valorilor tradiţionale le dedic o hăitură. Şi îi rog să-mi spună ce e prostesc în ea:

  Aho, Aho,

  Lume multă şi frumoasă,
  Melodia cea aleasă,
  Lume multă, lume bună
  Doar o dată-n an răsună.

  Ce lumini! Ce feierie!
  Cîntece şi bucurie,
  Europa se adună,
  La un gînd şi-o voie bună,

  Azi avem emoţii mari,
  Concursanţii toţi sînt tari,
  Dar în noi e o speranţă,
  Omul cît trăieşte-nvaţă.

  De trei zile lumea toată
  este emoţionată,
  Cine oare, cine oare,
  este starul cel mai mare?

  Europa a deschis
  Azi concursul cel de vis
  Şi de azi va fi lansată
  Melodia preferată.

  Noul star se va lansa,
  Lumea-ntreagă-l va vedea,
  Relaxare să primiţi,
  Şi să fiţi doar fericiţi.

  Hăi! Hăi!
  Voie bună!

  RăspundețiȘtergere
 2. da toti sunt tarani si prosti si esti si tu de acord k asta, si dupa logica ta ar trebui sa participe toti la eurovision?
  s stie toata europa ce prostie d muzica se face si se asculta in moldova...da la cumatrii nunti etc se asculta asha muzica da nu inseamna k noi din respect pentru bunici sh mai nu stiu cine kare are asha gusturi trebe so ascultam sh mai ales sa sustinem o astfel d piesa sa participe la un concurs international...
  vb d logica celor care-l ponegresc da tu ce logica ai?te uiti numa la ce este mai rau in tara asta, nu ii sustii pe artistii precum Barbu, Millenium, acelsh Valentin Boghean care a castigat o sumedenie de festivaluri peste hotare...impreuna k Trigon si fara...sh multi altii care merita atentie...tu ai ales sa sustii o piesa stupida care ar fi hit numai in piata centrala daq nu ar fi cei care o sustin!
  mai gandestete!

  RăspundețiȘtergere
 3. da victor... ar trebui sa te duci nu mai decit sa traiesti citiva ani la tara ca sa poti aprecia ceea ce cu adevarat autohton ca apoi sa vii sa delirezi aici cuvinte si valori de care nu ai habar.Tatal meu la cei 48 de ani ai sai si bunelul la cei 75 ..le/am dat sa asculte piesa...si m/au intrebat curiosi ce nebun este asta...Acum vii tu sa/mi spui ca de fapt asta ii reprezinta...Parca esti desprins din filosofiile lui Marx si Engels..sory dar te ratacesti printre valori care nu iti apartin...Interesant daca tot faci SE ce ai impotriva Occidentului atit de luminat care app nu e Occident dar e Hollywood ex.lui Dan Balan ar trebui sa te mai documentezi draga...si sa mai mergi pe la tara nu toti cei de la tara chiar taranii fiind sunt prosti si pentru asta crede/ma ca nu au nevoie de WI/Fi sau altceva pentru a fi asa cum sunt.

  RăspundețiȘtergere
 4. si nu e nice..prin genul asta de articole sa/ti cistigi reating...poti sa o faci si prin articole mult mai serioase nu ca si cel de genul asta.Respecta/te pe tine macar daca nu iti respecti cititorii si Documenteaza/te mai mult.

  RăspundețiȘtergere
 5. Irina, merci de sfat, este chiar util, îndeosebi şi ţie ;)
  De unde ai scos că eu sunt de-acord că toţi sunt proşti şi ţărani? Dacă tu eşti nu înseamnă că eu îţi semăn ţie...

  Vb de Boghean, Millenium, Barbu: gusturile diferă, dragă, nu ai prins o idee a articolului.

  Şi app, faptul că tu şi alţi moldoveni consideraţi piesa o prostie asta nu înseamnă că şi Europa are să o perceapă aşa, nici pe-aproape. Iarăşi reduci lumea întreagă la doar tine...

  Piesa e stupidă - părerea ta, nu şi a mea. Eu o consider bună, chiar foarte bună. Şi am ales-o pt că poate fi hit şi în Europa, şi pt că e singura, spre diferenţă de celelalte, care şi poate cîştiga Eurovisionul.

  RăspundețiȘtergere
 6. Anonim:

  Interesant. Încerci să dai impresia că m-ai cunoaşte şi să dai o mai mare veridicitate celor spuse de tine. Şi inteligent: te-ai legat anume de anumite fapte concrete din articol special pentru a-ţi evidenţia afirmaţiile tale, ca şi cum ar fi absolut de corecte.

  Zici de Dan Bălan: foarte corect, mulţi de la sate ştiu de el. Dar app, IPP a arătat că aproximativ 1% din moldoveni nici nu au auzit de Voronin. Şi sunt sigur că mai mult de 5% nici de Bălan nu au auzit. Îţi pare normal sau anormal asta? Sau e o prostie for u?

  Şi app, dc te-ai legat numai, repet, numai de Dan Bălan? Ideea principală era că cei de sate, în special vîrsta a 2 şi a 3, nu cunosc şi nici nu au nevoie de a cunoaşte vedetele occidentale, gen Black Yead Peas, Gaga, etc. Dc nu ai combătut ideea, dar anume faptul? Pt că nu-ţi ajunge inteligenţă? App, o remarcă: oameni proşti discută alţi oameni, oamenii deştepţi discută fapte, cei geniali discută idei. Sper că ţi-ai conştientizat locul: îţi propun să tinzi la mai mult.

  În privinţa la dc am scris acest art: vrei să dai impresia că ştii mai multe decît ştii, şi că m-ai cunoaşte. Fals. Dacă crezi că l-am scris pt rating, crede cum vrei. Puţin îmi pasă, atît timp cît eu ştiu mai bine dc l-am scris şi ştiu că nu l-am scris pt asta.

  În legătură cu tatăl şi bunelul tău: poate să fie un exemplu fals (dc aş avea încredere în tine), precum şi faptul că dacă lor nu le place asta nu înseamnă altora nu le-ar plăcea. Nu absolutiza. Plus ideea centrală a articolului meu este că există gusturi diferite, precum şi culturi diferite în propria noastră ţară, dar nu că cântecul lui Turcu ar reprezenta Moldova. Iar în legătură cu reprezentarea ţi-aş recomanda articolul lui Ion Grosu: http://www.iongrosu.com/2010/01/imaginea-moldovei-in-acest-bradul-de.html
  Apoi să mai vorbeşti ;)

  RăspundețiȘtergere
 7. Crede/ma ca acesta si la o nunta simpla in sat ar fi fluerat si dat jos de pe scena
  si nu fi nepoliticos..si incurca ideiile
  nu am nimic cu Balan ci ma refeream la faptul ca combati Occidentul si cultura acestuia dar faci SE, poate ai incurcat facultatea?
  si app cei de virsta a 2, 3 la sate asculta muzica populara romaneasca dar nu cintecele din baie a lui Turcu.
  Dar ca sa te convingi iesi putin in oras si intreaba populatia obisnuita de virsta a 2, 3 nu tinerii daca au auzit de piesa si ce parere au..daca tot vrei sa scrii un articol macar sa fie bine facut si bazat pe sondaj si cifre.

  RăspundețiȘtergere
 8. Spune-mi te rog că articolul ăsta e o satiră şi trebuie citit ca atare, fără a fi considerat serios.

  RăspundețiȘtergere
 9. salut victore,
  inainte sa comentez si eu ce cred despre Pavel Turcu, am citit cam tot ce ai scris despre el , asa ca sa nu ma hazardez in parerea mea.
  Daca sa fiu sincer, nu m-am asteptat sa se scrie atiti de mult pe bloguri despre Turcu.Intelege-ma corect, nu cred ca merita.
  In comparatie cu altii , nu am sa arunc cuvinte jignitoare la adresa lui, nu am nimic cu el personal.ba chiar il respect pentru curaj,la IQ-ul sau el nu a inteles ca nu are sanse ,dar poate era visul lui sa cinte, si nu sa ofticat ca toti moldovenii ca in tara asta oricum nu reusesti.
  Cit despre piesa, e una cit de poate de comuna iar la Eurovision nu va ajunge.Da, are dreptul la viata si piesa lui Pavel ,dar limita e aici.
  Mai mult ma indigneaza faptul de ce suntem noi o colectivitate de blogger care isi consuma timpul cu asa subiecte, oare chiar ne-am plictisit si nu avem despre ce discuta?
  Intradevar, gusturile nu se discuta, cine sunt eu sau altul sa spun ca melodia e rea.
  Scenariul mea.Pavel Turcu va mai fi,,vedeta,, pina la primavara, va participa in preselectie , poate va ajunge in finala, va pierde, presa il va intevieva de citeva ori.Si atit.De fapt poate il va finanta cineva sa scoatea un album de piese,care va fi ascultat pe la nunti ,cumetri.In cel mai bun caz va deveni un star de moment in mediu rural.

  RăspundețiȘtergere
 10. Anonim:

  Nu te cred, pt că şi eu am participat la nunţi în sat, şi ştiu că acolo nu rareori se ascultă cântece mult mai stupide decît îl consideri tu pe acesta.

  Occident, SE - nu le confunda. Occidentul înseamnă Europa de Vest + Germania + America de Nord, SE se leagă în principiu de UE, adică state şi din Europa Centrală şi de Est. 2 la mână, porneşti de la o prezumţie falsă - faptul că fac SE nu înseamnă că nu ar trebui să am şi păreri critice asupra UE, Occidentului.

  În privinţa muzicii de la sat - corect ai menţionat. Doar că nu se ascultă doar muzică populară - ci şi cîntece ruseşti vechi, şi cîntece ale interpreţilor pop autohtoni, precum şi a cîntăreţilor, chiar deseori, gen Anişoara Puica sau apropiat de tipul cântecului lui Turcu. Situaţia e diversă.

  În priv. art. meu, admit şi recunosc că nu e deloc perfect şi că are şi greşeli. Fix ca şi tine, care ai adus argumente avînd la fundament un adevăr, dar comiţînd destule greşeli la dezvoltarea lor.

  RăspundețiȘtergere
 11. Vlad:

  Într-adevăr, şi eu m-am săturat de isteria asta Turcu, şi chiar să scriu eu însumi articole extrem de lungi pt ca apoi să fiu acuzat de profitor pt rating (de parcă nu puteam să scriu 2-3 prop. de Turcu, fără să încerc ceva să argumentez, şi aveam să fiu citit tot atît de mult ca şi la art ăsta).

  Dacă vrei să înţelegi dc se discută atît de mult despre el, îţi recomand să accesezi linkul următor:
  http://www.ernu.ro/anticasual/ce-zice-groys-si-derrida-despre-turcu-si-eurovizion/

  şi să citeşti comentariu al 3 de la art., al lui Vitalie (Sprânceană). Un comentariu extrem de inteligent, pe care l-aş recomanda tuturor, pt a înţelege mai bine ce şi dc se petrece asta în societate.

  RăspundețiȘtergere
 12. mersi pentru riposta, victor, apreciez mult critica constructiva , o sa tin cont.
  mersi de link dar eu m-am cam saturat de subiectul asta,nu-l mai citesc, mai bine ma concentrez sa mai scriu un articol propriu,despre altceva, ca blogul meu e cam ,,subtire''.Ma gindesc ca asta ar trebui sa faca fiecare blogger, sa mai comenteze alte situatii, decit asta

  RăspundețiȘtergere
 13. Vlad,
  nu a fost o ripostă, nici pe-aproape, căci nu m-ai atacat, ci pur şi simplu ţi-ai exprimat opinia.

  În privinţa link-ului, nu ţi-am recomandat articolul, ci un comentariu al acestuia (al 3 comentariu), care te-ar fi putut clarifica de ce s-a făcut atît de multă vîltoare în jurul subiectului Turcu. Nu vrei să-l citeşti - e decizia ta. Te salut.

  RăspundețiȘtergere
 14. Victore, cu tot respectul dar aceasta melodie chiar este un jeg.Incearca sa citesti versurile si sa uiti melodia (care la fel suna urat de tot) Pai ce vrea sa spuna Tzrcu asta prin "concursanti"? Este un asa cuvânt in limba româna? De fapt aceasta melodie este de fapt o poezie de prost gust, cu apucaturi de gradinita si cu tente de comunism, care sugereaza ca totul e bine si frumos. Citeste aceasta strofa
  De trei zile lumea toată
  este emoţionată,
  Cine oare, cine oare,
  este starul cel mai mare?
  Suna oribil, "cine oare cine oare" ce suntem copii mici Victore, suntem la concursul de la 5 la 10?
  Si te rog sa nu compari o melodie populara adevarata (nu din alea care se cânta la nunti modificate si cu cel mult 2 instrumente) cu nimicul asta de melodie a lui Turcu. Avem valori traditionale, avem muzica autohtona de valoare, dar sa nu ne prostim in aces hal cu aceasta melodie de gradinita

  RăspundețiȘtergere
 15. Valentyn:

  Foarte corecte observaţiile tale. Dar te-aş ruga să priveşti şi din altă parte problema.

  De exemplu cuvântul "concursanţi". Spune-mi te rog, tu I oară ai auzit de acest cuvânt, şi anume din piesa lui Turcu? Eu, pînă la apariţia piesei date, acest cuvânt l-am auzit de zeci de ori, chiar sute, pronunţat de mulţi alţi oameni: prieteni, colegi, rude, cunoscuţi. Da, acest cuvânt nu există în limba română cultă, dar în limbajul de zi cu zi din Basarabie el este nu rar prezent. Şi tot aşa cu multe alte cuvinte, care nu fac cinste limbii române culte, dar moldovenii le folosesc destul de des. Şi asta îl face anume autentic pe Turcu. Cel puţin rusisme el nu a folosit în piesă, şi asta deja e de apreciat în comparaţie cu limbajul moldovenilor obişnuiţi.

  În al 2 rând, da, piesa e simplă, foarte simplă. Ceea ce şi o face uşor de memorat şi un hit. Ca de ex. cântecul lui O-zone, "Dragostea din tei". Dar totodată ţi-aş pune să te imaginezi în locul europeanului (francez, german, sloven, etc): acesta nu cunoaşte l. româna şi piesa, anume cuvintele ei, nu i se vor părea deloc simple şi de grădiniţă. Din contra, el va aborda serios piesa, şi ceea ce i se va întipări în minte va fi muzicalitatea ei, care este una veselă şi optimistă. Sau tu sugerezi că la Eurovision ar trebui de trimis un cîntec "real" şi trist, care să cînte despre dezastrul şi sărăcia din RM? Nu cred că ar fi o soluţie prea bună.

  Poate pt noi, moldovenii şi românii, piesa e stupidă şi proată, în mare parte şi datorită prejudecăţilor noastre, dar în Europa ea ar putea fi acceptată total diferit. Europeanul nu ştie de Piaţa Centrală (cum că piesa ar fi bună doar acolo), în schimb el ar putea afla povestea lui Turcu (om sărac, cinstit şi autentic), ceea ce l-ar putea convinge să voteze anume pentru Moldova (o cauza morală), dar nu în continuare din motive "politice", cum criticăm noi Eurovisionul.

  RăspundețiȘtergere