marți, 19 ianuarie 2010

Scumpiri peste scumpiri


De azi vom plăti mai mult pentru căldură, energie electrică şi gaze. De ce? Deoarece pe 14 ianuarie aşa a decis Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, astfel încît Victor Parlicov, directorul ANRE, să se bucure pentru faptul că s-a ajuns la o înţelegere, o înţelegere care să-i bucure şi să-i mulţumească în special pe cei de la Termocom şi Moldova Gaz.

Se bucură monopoliştii, se bucură ANRE, dar ce fac consumatorii, oameni buni? Se bucură şi-aceştia? Dar a luat cineva în calcul interesele consumatorilor şi a sindicatelor înainte de a face majorări? NU! Şi atunci despre ce fel de înţelegere poate fi vorba, dacă cererea, consumatorii nu au fost la masa de negocieri? De o înţelegere doar dintre hoţi şi hoţi, iată ce fel de înţelegere.

Gazul de la ruşi s-a scumpit cu 21%, dar Termocom a vrut o majorare de 29% la agentul termic. Şi cei de la ANRE i-au mulţumit fix în fix, ridicînd la tocmai 700 lei tariful. Păi, mă întreb eu, ce ar fi fost dacă ar fi fost consultaţi şi consumatorii, interesele cărora erau ca tarifele să rămînă aceleaşi? Teoretic, s-ar fi găsit un compromis ca majorarea tarifului să fie între 10 şi 20%. Aşa însă, cît a vrut monopolistul, atît şi s-a ridicat. Ca la urmă şi Victor Parlicov să fie "bucuros", nu numai Termocom (oare ce-o cîştigat de-a ieşit aşa de fericit, mă rog?).

Apropo de Termocom, s-au făcut careva controale pe-acolo, s-a reorganizat instituţia? Că tot vorbea lumea pe timpul comuniştilor că cei de-acolo ar primi salarii de 15-30 mii de lei. Să sper că acum aceştia primesc salarii ceva mai "lumeşti"? Sau nu?

În privinţa energiei electrice, citisem prin 2007 o investigaţie destul de adîncă, făcută de către nişte jurnalişti, legată de faptul că noi procuram atunci cu 4 cenţi (44 bănuţi) 1 kW de energie electrică din Ucraina, ca apoi acesta să se plimbe prin nişte firme fantomă de prin Ungaria pentru ca la consumatorul moldovean să ajungă la un preţ de 1,08 lei (la Nord încă şi mai mare), de 2,45 ori mai scump decît preţul iniţial. Astfel, pe spatele omului simplu, consumatorul, se mai hrăneau cîteva firme căpuşe, în care erau implicaţi şi oficiali moldoveni, şi ucraineni.

De aici şi o speranţă a mea mai veche, că dacă vor veni "democraţii" la putere aceştia vor face un control, ordine, ca preţul energiei electrice chiar să scadă, nu să crească. Se pare că m-am înşelat. În fine, eu înţeleg că din 2009 am început să procurăm energie electrică mai scumpă de la Centrala de la Cuciurgan, dar nu mai ieftină de la ucraineni. De asemenea înţeleg că Centrala de la Cuciurgan a scumpit cu 14 bani curentul livrat pe malul drept al Nistrului. Dar de ce la consumatorul simplu kW-ul s-a scumpit cu 23 de bani? Şi cum se justifică faptul că plătim un preţ aproape dublu faţă de cel iniţial (1,33 lei în comparaţie cu 71,7 bani)?

În fine, eu recunosc că multe detalii nu le cunosc, şi că unele din situaţiile menţionate de mine poate nu ar fi corecte. Dar e dreptul meu să-mi pun întrebări, tot aşa cum mii de oameni şi le pun de ce au avut loc scumpirile şi cum vor putea mai departe să supravieţuiască, achitînd aşa facturi. Mă întreb dacă cei care au majorat preţurile s-au gîndit măcar puţin la oamenii simpli...

Alte articole legate de temă:

P.S. Apropo, scumpirile au dat buzna şi în pieţele din Chişinău. Argumentul: "Acum totul se scumpeşte. Şi benzina, şi gazul, şi energia electrică, totul". Dar salariile la oameni cînd le veţi ridica, dragi guvernanţi?

Sursa imagine.

4 comentarii:

 1. nice articol..app interesant e de ce accepta consumatorii aceste preturi si nu se duc sa protesteze in fata Termocom..ca doar asa sa facut si la 7 aprilie si apoi chiar si protestul batrinilor...oare nu au inteles inca locuitori acestui pamint ca doar luind atitudine de genul asta pot schimba ceva?

  RăspundețiȘtergere
 2. În I rînd ţine de vîrsta: 7 aprilie au făcut-o tinerii, ce sunt mai energici şi mai uşor se înfierbîntă. Cei care însă achită aceste facturi sunt în special părinţii şi buneii noştri, ce sunt mai liniştiţi şi mai puţin înclinaţi cître revolte.

  A 2 cauză ţine de mentalitate, care la noi, la moldoveni, nu e una europeană, ci de-aceea ca să taci, să rabzi şi să nu păţeşti nică. Mentalitate veche, comunistă, ce nu favorizează protestele şi implicarea cetăţenilor în influenţarea politicilor publice.

  RăspundețiȘtergere
 3. În campania electorală Filat spunea că tarifele sînt umflate și că vor fi aduse la cele reale.
  Acum au crescut...
  Deci sau ne-au mințit atunci, sau ne fură acum, sau ambele împreună!

  PS: mentalitatea europeană este la fel ca cea comunistă, înainte toți tăceau de frică, acum de - sunt toleranți :)

  RăspundețiȘtergere
 4. Oleg:

  Probabil putea să şi fost prost informat atunci, deşi nu cred. Cel mai probabil a fost populist şi ne-a minţit, dar cine ştie...

  În legătura cu mentalitatea, e mare diferenţă să taci din frică (din nevoia asigurării securităţii personale), decît să taci din toleranţă (din respect pentru celălalt). Plus că nu cred că poate fi vb de toleranţă la scumpirea tarifelor: lumea nu protestează din cauza fricii, sau din inerţie.

  RăspundețiȘtergere