miercuri, 6 ianuarie 2010

Studii europene FRIŞPA - soluţii şi recomandări


Scrisesem la sfîrşitului lunii noiembrie anul trecut un articol în care criticasem destul de agresiv programul de masterat Studii europene de la FRIŞPA, care, în opinia mea, nu se ridică nici la nivelul de 30% de ceea ce ar trebui să fie. Mă aflam atunci într-o perioadă în care eram extrem de frustrat, şi mai ales, furios. Acum, după mai bine de o lună trecută, am aflat sau conştientizat anumite lucruri/circumstanţe atenuante legate de programul de masterat, ce m-au făcut să fiu mai tolerant în legătură cu deficienţele acestui program.

De exemplu, programul dat de masterat a apărut cu un an şi jumate în urmă, fiind la început de cale, ceea ce şi presupune din start prezenţa a mai multor minusuri (nu scuză însă faptul că majoritatea disciplinelor nu au legătură cu studiile europene). În al II rînd, am aflat că în al II semestru vom avea disciplini noi ca "Sisteme politice europene", care nu sunt incluse în planul de învăţământ prezentat pe situl FRIŞPA. Ceea ce sugerează că cei de la Catedra Relaţii internaţionale cu încetul lucrează şi perfecţionează programul de masterat, aducîndu-l mai aproape de ceea ce ar trebui să fie.

În fine, am decis să scriu acest articol pentru că nu-mi place să las un lucru neterminat. Toţi pot să critice şi să arate ce e rău şi ce nu e bine - foarte puţini sunt cei care propun soluţii şi care dau recomandări. Astfel că am rămas dator după articolul critică cu expunerea unor soluţii pentru perfecţionarea programului de masterat.

Şi care ar fi soluţia? E foarte simplu. Ele nu ţin nici pe-aproape de trimiterea la pensie a jumate de profesori, cum sugera ex-colegul meu FRIŞPA Vlad la comentarii. Soluţia este ca disciplinele ce se predau în cadrul masteratului să ţină într-adevăr de studiile europene, adică să fie "studii ale Europei comune, Europei moderne, aflate în plin proces de integrare şi unificare". Iar pentru aceasta, cum este clar de la sine, este nevoie de existenţa unor manuale, care să atingă într-adevăr studiul proceselor integraţioniste din Europa.

Astfel că am făcut careva cercetări să văd ce manuale legate de studiul Uniunii Europene în limba română avem în Republica Moldova. De exemplu, Editura Cartier vinde 3 cărţi legate de studiul UE: Statele membre ale Uniunii Europene, Economia Uniunii Monetare şi Forma noii Europe, ce costă respectiv 88, 82 şi 66 lei. Editura Arc are 2 cărţi legate de UE în vînzare: Extinderea UE şi protecţia mediului, ce costă 53 de lei, şi Viitorul Europei: reformă sau declin, ce la sigur costă sub 50 lei. Şi, Editura Epigraf, ce a editat cartea "Puterea transformaţională a UE", ce costă 53 de lei. Mai există volumul Procesul decizional în Uniunea Europeană, de la Polirom, dar, am observat că deja există o disciplină cu aceeaşi denumire, ceea ce sugerează că cartea, probabil, deja a fost folosită ca bază pentru crearea unei disciplini.

Toate aceste cărţi (în afară de volumul Polirom), au apărut în anul 2009, ce explică de ce ele nu au fost introduse în programul de masterat de anul acesta. Însă, cred eu, cei de la Catedra RI de la FRIŞPA ar trebui de acum să gîndească şi să creeze curriculumuri pentru noi disciplini, pentru ca să le introducă în studiul programului de masterat pentru generaţia care vine după noi. Şi, de ce nu, să ni le introducă chiar nouă, în semestrul al III-lea, pentru ca cît de cît să studiem cît mai multe obiecte care au legătură cu studiile europene.

Mai există la Cartier şi cărţulia "Geopolitica Uniunii Europene", care, deşi e micuţă, nu ar strica să servească ca bază pentru crearea unei disciplini cu acelaşi nume. Ar fi interesant (cel puţin mie).

Şi nu e nici costisitor introducerea acestor volume: dacă s-ar procura cîte 3 de fiecare pentru biblioteca FRIŞPA, suma totală ar ieşi în jurul la 1.000-1500 lei. Pentru comparaţie, taxa de studii la masterat Studii Europene este de 6500 lei. Deci, de problema banilor nici pe-aproape nu poate fi vorba. În schimb, cîştigul ar fi imens - studenţii într-adevăr ar studia disciplini şi din manuale ce au legătură cu studiile europene, ceea ce i-ar ajuta să ajungă pe-adevărat specialişti pe problemele integrării europene.

Principalul e să existe dorinţă şi voinţă. Dorinţă - ca cei de la catedra RI să dorească într-adevăr să creeze un master veritabil în studii europene; voinţă - pentru ca să aibă voinţa şi puterea ca să se mişte şi să lucreze în direcţia respectivă. Doar atît. În rest, să sperăm, şi să luptăm pentru mai bine!

2 comentarii: