luni, 22 februarie 2010

Academia Liberală: Şcoala tânărului formator


Am aplicat la "Şcoala tînărului formator", proiect din cadrul Academiei Liberale lansate de Partidul Liberal. Miercurea trecută am avut interviul, am fost selectat, iar sîmbătă şi duminică am avut primele 2 traininguri. Sîmbătă ne-au vorbit Mihai Ghimpu (istoria PL) şi Victor Ionescu, vicepreşedinte al Tineretului Naţional Liberal din România (Liberalism: introducere, principii), iar duminică ne-au ţinut trainingurile Mariana Ambros, doctor în economie (Liberalism economic, reforme), şi Sandu Ion, doctor în ştiinţe politice, USM (despre liberalism/PL în Moldova).

Ce aş putea să spun? În I rînd, că mi s-a schimbat radical viziunea. Personal aplicasem mai mult din plictiseală, că am prea mult timp liber şi nu prea am ce face. Plus la asta nu consideram proiectul a fi cine ştie ce serios, sau o mare chestie. În realitate, proiectul este unul destul de consistent, în care se investesc destui de mulţi bani în noi (mii de euro, după cît îmi dau seama), participanţii la Academia Liberală. Ceea ce mă bucură mult. Se doreşte într-adevăr instruirea şi pregătirea noastră politică pentru ca apoi să putem noi ajuta pe alţii, să formăm şi educăm alte persoane, sau pentru a ne ajuta în cariera noastră politică, pentru cine şi-o doreşte.

Proiectul este realizat în parteneriat cu FNF (Fundaţia Friedrich Naumann), NDI (National Democratic Institute), care au şi sponsorizat proiectul. Toate acestea, seriozitatea proiectului, mă fac să percep dintr-o parte Şcoala tânărului formator ca o adevărată provocare, pe care vreau să o trec cu brio. Şi totodată, implică şi cere tot mai multă responsabilitate şi seriozitate din partea participanţilor la proiect, ceea ce e bine.

În fine, legat de traininguri, evident că au existat şi puncte slabe, ca plictiseala în unele momente. Dar aceasta poate să se datoreze şi faptului că materialul predat în lecţiile de ieri şi alaltăieri eu le trecusem în I an de FRIŞPA. Pe viitor însă, se pare că vom avea traininguri pe teme extrem de interesante, cu care mai puţin m-am intersectat pe la FRIŞPA: Management, comunicare, public relations, leadership, politici de tineret, lecţii de APL, APC, etc. Se promite a avea lecţii destul de interesante pînă în mai, şi sper să nu mă dezamăgesc în ele.

P.S. Pentru cei care nu ştiau, sunt membru a Partidului Liberal din vara 2008, dar niciodată nu am fost unul activ, sau extrem de interesat în relaţia cu partidul. În fine, unul din motivele şi pentru care am aplicat la Şcoala Liberală, apoi la Şcoala tânărului formator, a fost acela de a-mi clarifica decisiv relaţia cu PL: dacă avea să fiu respins (de la ambele şcoli) îmi propusem să scriu cerere de a ieşi din partid, pentru ca apoi să îmi pot concentra atenţia 100% asupra unor alte proiecte/alternative din viaţa mea, complet diferite de politică; aşa însă, voi încerca să profit la maximum de şansa care mi s-a oferit, de a mă integra în partid, şi sper ca Şcoala tînărului formator să fie punctul de pornire pentru un viitor parteneriat între mine şi partid, în care să ne folosim reciproc obţinînd un câştig mutual, totodată şi contribuind la binele societăţii din Republica Moldova.

8 comentarii:

 1. ma bucur ca ai intrat pina la urma
  succes ia cei mai bun de la ei

  RăspundețiȘtergere
 2. Da Victor sunt deacord cu tine in privinta Scolii, aceasta experienta ne va prinde bine oriunde, oricind si cu orine vom avea o careva discutie, in orice domeniu. Bafta si ne vedem in Weekendul apropiat

  RăspundețiȘtergere
 3. Si pentru organizartori proiectul "Academia Liberala" reprezinta o provocare. Nimeni nu a mai participat vreodata la realizarea si implementarea unui astfel de proiect si ne straduim sa invatam "din mers".
  Important e sa ne atingem obiectivele pe termen scurt - iar in perspectiva sa reusim sa promovam o noua generatie de functionari si oameni politici.

  RăspundețiȘtergere
 4. Ana:

  Ştiu că proiectul este implementat pentru I oară, şi că şi pentru voi, organizatori, este o provocare, ceva nou. Sper însă să iasă totul bine, şi chiar mai perfect decît bine ;).
  Şi sper totodată proiectul să devină o continuitate, din an în an.

  RăspundețiȘtergere
 5. Buna ziua ,

  Vroiam sa va anunt despre un nou site , unic in Romania , prin ceea ce ofera vizitatorilor:

  -Tradu orice cuvant sau text in orice limba !(romana , engleza , franceza , germana , italiana , etc)
  -Asculta textul scris in Romana sau Engleza si trimite mesaje vocale la prieteni !

  Daca considerati util acest site , raman recunoscator daca l-ati accepta ca si comentariu sau
  daca exista posibilitatea adaugarii in blogroll .


  http://www.onlinetranslator.ro/ sau codul :

  Online Translator


  Va multumesc ,

  Tudor

  RăspundețiȘtergere
 6. Tudor:

  Nu îl pot adăuga la blogroll pt că nu este un blog. Dar îl pot adăuga la link-uri utile, la Recomand. Poate îmi va prinde bine şi mie vreodată ;)

  RăspundețiȘtergere