duminică, 14 februarie 2010

"Adevărul despre mărirea tarifelor" cu Victor Parlicov

Cum am mai scris în articolul precedent, Victor Parlicov, directorul general al ANRE, a fost invitatul oficial la sesiunea a VII-a a Clubului de Discuţii Economice ASEM (pe viitor CDE), tema pusă în discuţie fiind "Adevărul despre mărirea tarifelor". Invitatul, la cererea coordonatorilor CDE, a început cu o mică prezentare a sa.
A terminat Relaţii Economice Internaţionale la ASEM, a lucrat 2 ani ca manager principal în teritoriu într-un proiect internaţional, de ajutorare a fermierilor, pentru ca apoi singur să lucreze ca fermier cîţiva ani, pentru experienţă; apoi s-a ocupat cu consultanţă, traininguri, traduceri, pentru ca să ajungă la IDIS implicat într-un proiect, legat de filiera energetică; şi din ianuarie 2010 să fie numit director general la ANRE.
A subliniat singur că s-a ocupat cu mai multe - instantaneu mi-a venit în minte vorba ceea, legată de diviziunea internaţională a muncii, care spune că un specialist în mai multe domenii nu e foarte bun în nici-unul din ele: totuşi am evitat să-l judec din start după ideea dată, pentru a nu cădea în eroare.

Legat de majorarea tarifelor, a subliniat că structura tarifelor, în baza cărora s-a făcut majorarea, este indicată pe site-ul ANRE. A menţionat că site-ul Agenţiei nu este unul prea reuşit, fiind greoi în căutare, dar că va fi schimbat în curînd.
În privinţa MoldovaGaz, aceasta nu ar fi fost controlată niciodată de către ANRE în timpul comuniştilor, care, cînd venea timpul controlului, dădeau telefon de sus să o "spisuiască". Anul acesta însă va fi controlată, imediat ce se va termina controlul de la Termocom, ANRE avînd 39 de angajaţi, prea puţin pentru mai multe activităţi deodată. De asemenea, a menţionat că există suspiciuni legate şi de presiunea gazului, ce ar influenţa puterea lui de ardere - dumnealui nu ar cunoaşte dacă există careva instituţii în RM să se ocupe cu verificarea acestuia, şi de aia MoldovaGaz ar putea uşor să ne tragă festa (şi ne şi fură, eu sunt sigur de asta ;) )

A vorbit de posibilitatea de instalare a unor contoare de gaz la intrarea în ţară, pentru a cunoaşte sigur cît gaz intră şi consumă RM. Lipsa acestor contoare face ca RM să achite şi pentru 120 mln. m3 de gaz pierderi, adică vreo 12% pierderi din gazul teoretic consumat de ţara noastră. A menţionat că în anii 90 autorităţile de-atunci şi Ucraina împărţeau RM 400 mln. m3 pierderi, şi că acum ar fi un real cîştig cifra dată de 120 mln., dar că totuşi s-ar putea şi mai bine odată cu instalarea contoarelor.
De asemenea, legat de pierderi, a subliniat că conform standartelor de calcul din timpul sovietic, numai în Chişinău s-ar pierde zilnic 64 mii m3 de gaz, ceea ce ar face imposibilă şi aprinderea unei ţigări pe stradă - un alt motiv de control la MoldovaGaz.

A mai pomenit de faptul că ANRE a coborît special tarifele pe 11 septembrie, la ordinul "cuiva"de sus, ca mai apoi Alianţa, ce de-abia se instala la guvernare, să le ridice provocând nemulţumirea maselor. Pe viitor ANRE intenţionează să stabilească tarifele trimestrial, pentru ca să nu mai existe aşa mari fluctuaţii în preţul pentru consumatori.
Personal l-am întrebat direct cum explică faptul că de la 5,83 cenţi dolari preţul de la Cuciurgan, 1 kW/h ajunge la 133 bani la consumator, şi dacă există intermediari. Practic, nu mi-a răspuns la întrebare: m-a trimis la siteul ANRE să văd structura tarifului, de ce s-a majorat (am căutat şi găsit aici); legat de intermediari a vorbit de Energocom, care ar fi singurul, ce ar lua doar 6,32 bani pe kilowat.

În fine, părerea mea: omul este deştept, cu potenţial mare de a învăţa sau creşte, competent pentru funcţia care o deţine (dacă nu, va învăţa repede), şi probabil nevinovat de majorarea tarifelor, el făcînd doar ceea ce trebuia să facă, dar... este un moldovean get beget. Adică, este oarecum (am observat discret) mîndru şi plin de sine (dar care moldovean nu e, aş întreba eu), vorbind simplu moldoveneşte (de genul la "tăt" în loc de tot), oarecum superficial (adică, altfel spus, niciodată nu va face mai mult decît trebuie, ci exact cît trebuie) - este exemplarul tipic de moldovean, pur şi simplu ceva mai ridicat datorită intelectului şi activismului său. Însă de la dînsul nu te poţi aştepta ca să ia rolul unui lider, unul care să vină cu soluţii ingenioase şi să realizeze schimbări radicale, prin care să "salveze lumea" - mai degrabă el se adaptează mai cu succes la sistem, decît să modifice sistemul după dînsul. Mai pe scurt, nu m-a impresionat - dar nici nu a avut obligaţia de a o face.

sursa imagine

2 comentarii:

  1. Mda... mândru de sine, numai că n-are pentru ce se mândri. Ce mai? Made in Moldova (ocupată cu oameni tipăriți de sovietici). Dacă satul părinților săi ar avea drumuri îngrișite, nu neapărat semaforizate atunci gena dșteptăciunii și hărniciei se oglindea și-n acest Tractor Pârlitcov.

    RăspundețiȘtergere
  2. Napocel:

    Vezi tu, dacă ai citit "Descrierea Moldovei" a lui Dimitrie Cantemir, apoi ai înţelege că mîndria e o trăsătură naţională a tuturor moldovenilor (inclusiv şi a celor din România). Aşa că personal nu am pentru ce-l blama de mîndria din interiorul său - mai degrabă de vină e societatea noastră, care aşa ne formează: mândri, dar nişte mizerabili fără de demnitate...

    RăspundețiȘtergere