joi, 4 februarie 2010

Cea mai săracă ţară din Europa


Care este cea mai săracă ţară din Europa? Probabil că toţi imediat îmi veţi răspunde că Republica Moldova. Atît de des se spune şi se jeluie lumea la noi de asta încît ideea dată a ajuns un clişeu, şi chiar mai rău poate, un stereotip - idee preconcepută, greşită.

De ce zic aşa? Pentru că da, într-adevăr, Republica Moldova a fost la sigur cea mai săracă ţară din Europa, cîţiva ani buni. Pe la sfîrşitul anilor '90 RM concura cu Albania pentru această "renumită" distincţie, pentru ca apoi Albania să se rupă de noi, reuşind să se dezvolte cu mult peste RM. Însă ceea ce mulţi au neglijat este că la 17 februarie 2008 un nou stat şi-a făcut apariţia pe harta Europei - Kosovo.

RM nu a recunoscut independenţa Kosovo, şi cel mai probabil că în viitorul apropiat sau mediu nici nu o va face. Însă alte 65 de state, membre ale ONU, au recunoscut independenţa acestei ţări. Putem discuta mult dacă Kosovo este independentă sau în continuare este parte a Serbiei după dreptul internaţional, dar cert e că Republica Kosovo are o administraţie proprie, guvernînd-o ca pe un stat suveran în sistemul internaţional. Şi atunci, mi-am propus să compar ţara noastră cu Kosovo, pentru a verifica dacă pe-adevărat noi suntem cei mai săraci din Europa.

Deci, cîteva date statistice economice: Kosovo are un PIB (după metoda parităţii de cumpărare) de aproximativ 5 miliarde de dolari, RM unul dublu (vedeţi aici, la lista CIA). Dacă e să luăm pe cap de locuitor, cifrele sunt de 2983 contra la 2300 dolari în favoarea RM.
Dacă comparăm după datele PIB-ului nominal, situaţia se schimbă. Kosovo are un PIB nominal de aproximativ 3,8 miliarde de dolari, RM unul de aproximativ 6 miliarde. Pe cap de locuitor, kosovarii sunt cu 67 dolari mai bogaţi decît noi: 1759 contra la 1692 dolari ai noştri.
O altă cifră înteresantă ne oferă situl CIA: în RM 29,5% din populaţie trăieşte sub linia sărăciei (2005), în Kosovo 37% (anul 2007).

Este clar că datele respective nu sunt deloc precise şi sigure, dar cert e că acum, la sfîrşitul deceniului I al secolului XXI, RM concurează cu Kosovo pentru distincţia ruşinoasă de cel mai sărac stat din Europa. Dacă cineva are alte date, mai noi şi mai sigure, este binevenit să le posteze aici (la comentarii). Ceea ce vreau să vă întreb, după opinia voastră, care totuşi este cel mai sărac stat din Europa: Kosovo sau RM? Şi cum credeţi, care va fi situaţia peste 10 ani: ne va lăsa Kosovo în urmă, exact ca ţara sa mamă, Albania, sau RM, sub noua conducere democratică, va reuşi să ţină pasul, şi chiar să o depăşească cu mult?

sursa imagine aici

4 comentarii:

 1. amuzantă este expresia "noua conducere democratică" :)))
  pentru că nu este nici nouă, nici cu atît mai puţin democratică :D

  RăspundețiȘtergere
 2. Crezi ca mai conteaza? Daca am ajuns sa ne comparam cu Kosovo, imagineaza-ti la ce nivel suntem...si incotro mergem...inainte sau inapoi

  RăspundețiȘtergere
 3. Oleg:

  Poate că nu este nouă, dar la sigur nu e veche. Şi nici atît de nedemocratică ca precedenta ;)

  RăspundețiȘtergere
 4. Victor:

  Contează. Şi încă mult. Căci dacă ne trezim în 2020 fiind din nou cei mai săraci din Europa, la o distanţă colosală de Kosovo, noul nostru "concurent", atunci la sigur existenţa RM ca stat independent nu va mai avea sens, căci va fi o a 2 dovadă că statul nostru nu poate asigura bunăstarea cetăţenilor săi...

  RăspundețiȘtergere