joi, 18 februarie 2010

Sondaj: Aţi dori să plecaţi din RM/peste hotare?

Menţionam într-un articol precedent că vreau să fac un mic experiment. Aşa că acum trec la a doua parte, în care iniţiez un al doilea sondaj, care vă chestionează dacă "Aţi dori să plecaţi din Republica Moldova/peste hotare?".

Am ales 4 răspunsuri posibile:
1) Da, aş emigra definitiv cu plăcere - ce înseamnă că doriţi să plecaţi din RM pentru a vă stabili cu traiul pentru întotdeauna în altă parte;
2) Aş pleca doar la muncă peste hotare - adică cu intenţia de a lucra peste hotare, dar a vă reîntoarce înapoi în RM la timpul potrivit (bătrîneţe, sau cînd aţi strîns o sumă anumită, destulă pentru un scop anume);
3) Aş pleca la studii - adică pentru intenţia doar de a studia peste hotare, dar apoi de a vă reîntoarce şi lucra în RM;
4) Nu, nu plec deloc din ţara mea.

De asemenea, reamintesc că pe blog mai am un alt sondaj lansat, care vă întreabă dacă "Sunteţi fericit?", în care vă puteţi în continuare expune opinia (pentru cine nu şi-a făcut-o).

P.S. Sondajul dat este bazat în principiu pe un sondaj al Magentei Consulting, cu mici modificări de rigoare. Menţionez asta pentru a nu fi acuzat de plagiat ;).

sursa imagine

4 comentarii:

 1. Sondajul favorizează subtil primele 3 variante, adică plecarea. Corect ar fi fost să fie câteva motive pentru rămînerea în ţară

  RăspundețiȘtergere
 2. Mihai Bologan:

  Teoretic, trebuie să-ţi dau dreptate. Totuşi, cînd I oară am dat eu de acest sondaj, el pe mine nu cred că m-a influenţat, ţinînd cont că deja ştiam bine ce doream. Subtil, da, în mare măsură, sper că nu.

  Din alt p. de vedere, dacă analizez în raport de cum am formulat întrebarea şi ce s-ar părea că vreau să aflu, chiar într-adevăr influenţează plecarea. Numai că scopul meu a fost unul mai larg - nu numai de a cunoaşte dacă se vrea sau nu să se emigreze, dar şi pt ce să se emigreze (pt a face o legătură cu fericirea). Din acest p. de vedere, întrebarea sondajului nu este perfect formulată pentru ceea ce intenţionez să aflu. Dar nici nu cred că puteam formula mai reuşit, şi scurt totodată, întrebarea, plus eroarea consider că va fi una mică, în sine.

  Merci pentru comentariu.

  RăspundețiȘtergere
 3. Victor, uite o informaţie apropiată de tema ta:

  "70% din migranţi intenţionează să se întoarcă în ţară, arată un studiu al Centrului CIVIS, prezentat vineri 19 februarie. Potrivit directorului executive CIVIS, Ruslan Sinţov, emigranţii, de cele mai multe ori, pleacă la muncă peste hotare cu scopul de a câştiga bani şi de a face economia pentru a se întoarce mai curând acasă. "

  http://www.politik.md/?view=articlefull&viewarticle=2913

  RăspundețiȘtergere
 4. Eleonora:

  Mulţumesc frumos! Apreciez gestul tău :)

  RăspundețiȘtergere