marți, 16 februarie 2010

Studii europene: semestrul II


În semestrul II la programul de masterat Studii europene sunt incluse următoarele disciplini:
1) Studiul politicilor migraţioniste internaţionale;
2) Strategii europene comunitare: perspectivele pentru Republica Moldova;
3) Filosofia unificării europene;
4) Sisteme politice europene;
5) Prevenirea conflictelor şi gestionarea crizelor internaţionale;
6) Istoria şi metodologia cercetării Relaţiilor Internaţionale.

Ultimile 2 disciplini le avem împreună cu grupa Studii Diplomatice, ceea ce denotă pe faţă că ele nu ţin de studiile europene. În esenţă ultimile 2 disciplini ţin de (programul de masterat) Teoria Relaţiilor Internaţionale, neţinînd teoretic nici de studii europene, nici de studii diplomatice.
Din cele 4 disciplini rămase, pe care le avem doar noi, grupa Studii europene, I disciplină: Studiul politicilor migraţioniste internaţionale, ţine de fapt de programul de masterat Studii strategice de dezvoltare.

Astfel că din 6 disciplini doar 3 practic ţin de studiul Uniunii Europene, de studii europene, acestea fiind: Strategii europene comunitare, Filosofia unificării europene şi Sisteme politice europene. Un raport de 50% (50% disciplini studii europene, 50% disciplini de altă natură).
Cantitativ însă (legat de numărul de ore academice), din 16 ore academice pe 2 săptămîni doar 7 ore sunt destinate celor 3 disciplini legate de studii europene, ceea ce reduce procentajul la 43.75%.

Concret spus, semestrul al II-lea la programul de masterat Studii europene reprezintă doar în proporţie de 43.75% ceea ce ar trebui să fie, 56.25% din conţinutul semestrului neavînd legătură cu studiile europene. Iarăşi nesatisfăcător, dar totuşi cu un real progres faţă de semestrul I, unde raportul era de 20% (doar o disciplină din 5 ţinea teoretic de studii europene).

Articole pe aceeaşi temă:

sursa imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu