joi, 11 februarie 2010

Vot de la 16 ani sau "Limitele democraţiei"


Propunerea lui Ghimpu ca tinerii să-şi exercite dreptul la vot de la 16 ani a născut o mică dezbatere în societate. Unimedia a lansat deja un sondaj în care vizitatorii portalului îşi pot expune opinia legat de subiect. De asemenea, am observat pînă acum şi 2 bloggeri ce şi-au expus opiniile legat de asta: Nataliţa Efros, oarecum reticentă faţă de iniţiativă, şi Nicolae Apostu, cu un pro hotărît.
Mie personal iniţiativa lui Ghimpu mi-a adus aminte imediat de un articol al lui Oleg Serebrian, "Limitele democraţiei", din volumul "Politică şi Geopolitică", publicat de către acesta la Editura Cartier. Un articol destul de reuşit, care m-a impresionat puternic la momentul cînd l-am citit, de l-am reţinut în minte pînă acum. De aceea, aş vrea să public cîteva fragmente din articol pe blog, care privesc într-o măsură mai mare sau mai mică dreptul de vot de la 16 ani, şi la general, dreptul de vot pentru orişicine. S-ar putea să vă extindă cîmpul de analiză, creîndu-vă subiecte în plus pentru reflecţie, precum şi să vă ajute să aveţi o părere mai obiectivă şi argumentată legată de iniţiativa votului de la 16 ani.

"Pînă şi cetăţenii sunt trataţi în mod foarte diferit. Sînt suficient de frecvente cazurile cînd unele categorii de cetăţeni, cum ar fi militarii în termen, deţinuţii sau bolnavii psihici, sînt lipsiţi de dreptul de a vota sau candida. Şi dacă sînt lipsiţi de acest drept bolnavii psihici, de ce să nu fie lipsiţi de acest drept şi analfabeţii, de exemplu? Sînt oare analfabeţii mai puţin sensibili la manipulare decît bolnavii psihici, sau credeţi oare că au în mod necesar o cultură politică mai ridicată decît cei din urmă?

Ca să merg şi mai departe, voi reaminti că "popor" şi chiar "cetăţeni" înseamnă şi cei mai tineri de 18 ani, vîrsta la care în majoritatea democraţiilor se poate merge la vot. Dar are cineva certitudinea că un cetăţean de 16 ani e mai puţin capabil de o judecată corectă decît unul de 80? Sau de ce dacă admitem o barieră de vîrstă de jos să nu admitem şi o barieră de vîrstă de sus? De ce să nu exonerăm de responsabilităţi politice persoanele care ar avea mai mult de 75 de ani?

Şi mai discutabile din punctul meu de vedere sînt domeniile în care poporul trebuie şi poate să-şi spună cuvântul. Trebuie s-o recunoaştem pe şleau că uneori întrebăm maturii nişte lucruri la care putem avea un răspuns tot atît de "calificat" şi de la un copil. E oare neapărat ca un cetăţean ordinar cu studii foarte sumare să fie capabil să se pronunţe asupra unor subiecte cum ar fi constituţia europeană, moneda unică sau spaţiul vamal unic? Cred că nu.
..............................................................................................................................................
Îmi pun şi eu întrebarea de ce, dacă pentru a conduce un automobil e nevoie de un carnet de conducere, n-ar fi nevoie de un carnet de elector şi pentru a vota? N-ar fi oare mai corect ca dreptul de vot să-l aibă orice cetăţean care a atins vîrsta de 15 ani şi a susţinut un examen de cultură civică şi politică, examen ce-i dă dreptul de a alege şi a fi ales? Fiţi de acord că pentru ca democraţia să fie reală cetăţeanul care votează ar trebui să aibă o anumită cultură politică şi, ceea ce este şi mai important, să dorească să fie implicat politic. De ce să i se ofere gratis dreptul de a vota unuia care nu vrea să ia nici o atitudine, sau de ce să i se ofere acest drept cuiva care nu are o cultură politică necesară? Odată ce am văzut că democraţia este oricum restrictivă şi la urne nu poate să se prezinte nici acum chiar oricine, de ce n-am stabili nişte norme şi rigori şi mai clare decît cele de vîrstă sau cetăţenie pentru a obţine dreptul de vot?"

sursa imagine

13 comentarii:

 1. am citi articolul...interenant
  da intr-adevar batrinilor,unora, de la 75 de ani parca si eu le-as fi taita dreptul de la vot ca ei oricum nu gindesc limpede, dar stii, asta ar insemna discriminare, cit de ciudat nu ar parea.E ca un virf cu 2 taisuri

  Corect este si faptul ca ar fi ideal ca sa voteze doar cei ce au o cultura politica si civica anumita.Asta ar insemna sa ramana vreo 100.000 de votanti in Moldova daca sar selecta dupa toate rigorile.

  de fapt in toata lumea politicienii manipuleaza masele, ce crezi ca Obama a cistigat cinstit alegerile, lau votat turme intregi de oite care au vazut in el nu stiu ce salvator al Natiunii.
  Oricum daca sa fim realisti, parerea meu cred e ca nu trebuie sa se permita vot la 16 ani.La virsta asta esi un copil in liceu sau scoala si nu constientizezi nici pe de parte complexitatea politicii si cu atit mai mult poti fi manipulat si mai usor ca esti convins ca oamenii nu pot sa minta la cel mai inalt nivel de conducere, dar ei mint , in toata lumea, in fiecare zi

  RăspundețiȘtergere
 2. o varianta de compromis ar fi ca cei care implinesc 18 ani in anul alegerilor sa poata vota. asta de fapt ar trebui sa fie.
  in austria am inteles ca deja au drept la vot de la 16 ani, se discuta si in franta.

  RăspundețiȘtergere
 3. şi grecia au dreptul
  şi germania se discută

  RăspundețiȘtergere
 4. NU STIU SIGUR CUM E IN TARILE EUROPENE dar eu mai inti incerc sa gindesc rational daca e bine sau nu , nu intotdeauna practica europeana e corecta, daca ma intelegeti.

  adica ce vrea sa spun ca un copil de 16 ani , ce cunoaste el de fapt despre politica , nu prea multe.Eu la 16 ani abia incepusem sa prind cite ceva din curiozitate, dar ma lasam influentat de ceea ce spuneu altii ce e bine si cee rau, fiindca inca nu aveam o gindire abstracta, independenta.
  deja la 18 ani e altceva , deja esti destul de constient in politica , ca general.Oricum Alianta incearca sa cistige mai multi votanti prin manevra asta,

  RăspundețiȘtergere
 5. Vlad:

  Gîndim aproape la fel, practic ;)
  Matincă asta e şcoala FRIŞPA :)

  RăspundețiȘtergere
 6. Anonim, sau poate Marina?

  Nu văd diferenţa din asta. Ori 18 ani împliniţi, ori cei care împlinesc în anul alegerilor 18 ani - diferenţa e de cîteva mii doar de alegători, adică minoră. Nici nu s-ar merită pt asta de modificat Constituţia.

  RăspundețiȘtergere
 7. Nicolae:

  Şi Moldova deja discută :D
  În pas cu Europa suntem ;)

  RăspundețiȘtergere
 8. Foarte bine. Și tinerii de 16 ani s-aibă drept de vot. Ei aproape au trecut de tranziția de mentalitate.

  RăspundețiȘtergere
 9. Napocel:

  Şi eu sunt pro ;), doar că am alte motive/argumente.

  RăspundețiȘtergere
 10. Foarte interesant ca idei. Exista undeva varianta electronica a acestui carti sau capitol ?

  RăspundețiȘtergere
 11. Anonim:

  Din păcate, nu. În schimb cartea se vinde la librăriile Cartier, şi costă doar 43 de lei.

  RăspundețiȘtergere
 12. Anonim:

  cu plăcere. Dar ai găsit, ce? Cartea la librăriile Cartier?

  RăspundețiȘtergere