vineri, 5 martie 2010

Despre fericire la moldoveni

Toamna trecută cei de la Magenta Consulting au realizat un sondaj, în care 64% de moldoveni s-au declarat fericiţi, şi numai 3% nefericiţi. Rezultate surprinzătoare, dacă ţinem cont de faptul că trăim în cea mai săracă ţară din Europa (omitem Kosovo). Totodată cei de la Magenta au realizat şi un alt sondaj, în care 68% din cei intervievaţi au declarat că doresc să părăsească ţara cu diferite scopuri. Un paradox: moldovenii sunt fericiţi, dar doritori să emigreze!
Acelaşi sondaj l-a făcut printre tineri şi Clubul de Discuţii Economice ASEM, rezultatele fiind că 68% din respondenţi s-au declarat fericiţi, dar la capitolul emigrare tocmai 91% sunt gata să părăsească ţara.

Personal nu consider rezultatele acestor sondaje relevante pentru situaţia noastră. La sondajul dacă sunt fericiţi, evaluarea a fost făcută în baza unei scale de la 1 la 10, ceea ce reaminteşte de sistemul zecimal de apreciere a elevilor la şcoală. Notele 2, 4, fiind netrecătoare, majoritatea respondenţilor inconştient din start resping aceste cifre, apoi notele 5, 6 se pun numai la "fraieri", care de-abia se tîrîie să termine şcoala, astfel că era de aşteptat ca majoritatea intervievaţilor să-şi pună note la fericire între 7 şi 10. Ceea ce mi s-a şi întîmplat: cînd am făcut sondajul dat în cadrul sondajului CDE, pe colegii mei de la universitate, cea mai mică notă la fericire a fost 7.

Astfel că am hotărît să fac aceleaşi sondaje, cu un mic experiment, la mine pe blog, dar modificînd răspunsurile posibile, în baza cărora urma să fac evaluarea. Primul sondaj, "Sunteţi fericit?" a fost unul de tip binar, în care răspunsurile erau două: Da sau Nu. Din 23 de persoane care au răspuns la sondaj timp de o săptămînă, 60.8% au declarat că sunt fericiţi, 39% că nu sunt fericiţi.

Personal mă gîndeam că majorităţii oamenilor nu le plac inconştient negaţiile, obişnuind să interpreteze eronat varianta de răspuns Nu. De exemplu, cînd eu spun că ceva nu-mi place, mulţi oameni înţeleg negativ răspunsul meu, în sensul că aş avea neplăcere, în realitate în majoritatea cazurilor acel ceva fiind indiferent, neutru pentru mine. Aşa şi răspunsul Nu la I sondaj, unii l-ar fi putut interpreta ca a fi nefericit, excluzînd faptul că răspunsul Nu ar cuprinde şi starea zero: nici fericit, nici nefericit.

Acesta a şi fost motivul principal pentru care am lansat sondajul 3 (experimentul), identic la întrebare cu primul, "Sunteţi fericit?", dar cu 3 variante de răspuns: Da, neutru şi nefericit. Stupoare, rezultatele au fost practic identice cu cele de la I sondaj: din 24 de respondenţi 58% s-au declarat fericiţi (60,8% fericiţi la I sondaj). Deci, se poate concluziona categoric că majoritatea moldovenilor (50+1%) într-adevăr se percep ca fiind fericiţi, dacă luăm în calcul şi rezultatele sondajului CDE, şi al Magentei Consulting.
În privinţa celorlalte 2 răspunsuri, 20,8% s-au declarat nefericiţi, tot atîţia (20,8%) declarîndu-se nici fericiţi, nici nefericiţi. Aceste ultime rezultate sugerează faptul că dacă Magenta ar fi realizat sondajul dat în baza unei evaluări cu 3 răspunsuri (nu de la 1 la 10), ar fi obţinut la sigur mai mult de 3% de nefericiţi.

În privinţa celui de-al II sondaj făcut de mine, timp de 10 zile, dacă aţi dori să plecaţi din RM, 79% din 32 ce au votat au răspuns că da: 21% ar emigra pentru întotdeauna din ţară, 12% ar pleca la muncă peste hotare, iar 42% ar pleca la studii peste hotare (I concluzie e că mă vizitează mulţi tineri: elevi şi studenţi :D). Numai 21% nu ar pleca deloc din ţară.

Astfel, se confirmă paradoxul: majoritatea absolută a moldovenilor (50+1%) se consideră fericiţi, dar în schimb doresc să părăsească Republica Moldova definitiv sau cu diferite scopuri. Şi atunci, cum poate fi explicat fenomenul dat? Are cineva careva idei, opinii, explicaţii legat de aceasta? Dacă da, sunteţi oricine bineveniţi să le lăsaţi la comentarii.
Gîndurile-concluziile mele legate de explicarea aceste situaţii paradoxale le voi posta, poate, mai tîrziu, dacă va fi necesar.

P.S. Sunt conştient că la sondajele mele este posibil să fi votat persoane şi din alte ţări (români, de exemplu), dar ţinînd cont că majoritatea "imensă" a vizitatorilor blogului meu sunt din Moldova/moldoveni, mi-am permis să omit acest aspect în analiza sondajelor şi crearea acestui articol ;) .

P.S.2. Rezultatele sondajelor făcute de mine le vedeţi în partea stîngă a blogului meu.

sursa imagine

5 comentarii:

 1. Victor,

  Cred ca e interesanta idea de a face sondajul in baza a doua raspunsuri. In acelasi timp, e cam "riscant" si ingust. Oricum e o idee originala intr-un sens careva :)

  Ce am vrut eu sa spun e ca... nu poti analiza rezultatele tale, totusi, in comparatie cu cele ale Magentei si CDE. de ce? pentru ca numarul persoanelor intervievate nu este absolut deloc relevant. Nu spun asta cu rautate, o spun obiectiv ;) Poate.... daca ne permiti tu, postam cu Dana un astfel de sondaj la noi pe blog, ce zici? Si vedem ce rezultate obtinem si noi ;)

  RăspundețiȘtergere
 2. Natalia:

  Cel mai bine e să faceţi un sondaj cu 5 răspunsuri: 1) Absolut fericit;
  2) Oarecum fericit;
  3) Nici fericit, nici nefericit;
  4) Oarecum nefericit;
  5) Absolut nefericit.
  Sau din 3 răspunsuri: Fericit, neutru, nefericit.

  Legat de rezultatele sondajelor mele, nu le pot analiza, dar le pot compara cu cele ale Magentei şi CDE. Plus toate concluziile majore pe care le-am făcut în acest articol sunt făcute şi în baza sondajelor Magentei şi CDE, dar nu doar a sondajelor mele.
  Pur şi simplu micile mele sondaje m-au ajutat să mă conving că rezultatele sondajelor Magentei, in principiu, sunt corecte. Doar atît.

  RăspundețiȘtergere
 3. Eu cred că poţi să te simţi fericit, dar să-ţi doreşti să pleci în străinătate (pentru un timp sau pentru o perioadă mai îndelungată). Nu pleacă doar nefericiţii.

  Fericirea vine de la starea de împăcare a individului cu sine însuşi, de la armonia pe care se pricepe s-o asigure şi s-o întreţină în anturajul său, în viaţă.
  Simpla schimbare a locaţiei nu-ţi asigură automat schimbarea felului în care te simţi.

  Definiţii ale fericirii:

  Constituţia doar dă oamenilor dreptul la fericire. Trebuie însă să o găseşti singur. - Benjamin Franklin

  Fericirea e în noi, niciodată în jurul nostru. - Necunoscut

  Alergăm după fericire până departe, fie pe mare, fie pe uscat, dar fericirea e aici, aproape. - Horaţiu

  Fericirea constă în a fi liber, adică a nu dori nimic. - Epitteto

  Fericirea este un fluture, care, atunci când este urmărit, este întotdeauna la un pas de a fi prins, dar dacă stai liniştit, se poate aşeza pe tine. Fericirea nu este o destinaţie, nu există un moment, un punct al fericirii de atins. Adevărata fericire constă în optimism. - Nathaniel Hawthorne

  Fericirea e să ştii să îţi doreşti ceea ce ai deja. - Fericitul (Sfântul) Augustin

  Pentru a avea o viaţă fericită, trebuie să ai o minte liniştită. - Necunoscut

  Fericirea trebuie să fie o răsplată, nu un scop. - Antoine de Saint-Exupery

  Fericirea poate fi întâlnită într-un simplu grăunte de nisip din deşert. - Paulo Coelho

  Fericirea este cea mai mare biruinţă, aceea pe care o dobândim împotriva destinului ce ne este impus. - Albert Camus

  Dacă fericirea ar consta în plăcerile trupeşti, am spune că boii sunt fericiţi când găsesc de mâncare năut. - Heraclit din Efes

  Când o uşă a fericirii se închide, o alta se deshide; dar, deseori, ne uităm atât de mult la uşa închisă, încât nu o mai vedem pe cea care s-a deschis pentru noi. - Helen Adams Keller

  Când alţii te cred fericit şi tu crezi că nu eşti, ia-te după ei! - Raymond Ruyer

  Rar se întâmplă ca oamenii răi să fie fericiţi. Se otrăvesc cu propria lor răutate. - Maurice Chevalier

  Ferice de noi, că nu suntem prea fericiţi. - William Shakespeare

  Unii produc fericire oriunde se duc; alţii oricând se duc. - Oscar Wilde

  Fericirea unui om nu constă în lipsa dorinţelor, ci în cunoaşterea perfectă a lor. - Alfred Lord Tennyson

  Nimănui nu-i pasă dacă eşti trist, aşa că ai putea la fel de bine să fii fericit. - Cynthia Nelms

  RăspundețiȘtergere
 4. Maria Arsene Gal, psiholog şi profesor de filosofie, spune într-un interviu:

  “Mereu încordaţi, mereu chinuiţi de probleme şi gânduri interioare, trecem prin lume ca nişte străini. Majoritatea oamenilor îşi reprimă emoţia. Îşi zidesc de vii sentimentele. Fericirea e aproape. Totul este să ai aceeaşi lungime de undă cu ea. Să o "sesizezi".

  Orice proiect împlinit, pentru care am luptat multă vreme - carieră, familie, dragoste - ar trebui, în principiu, să ne bucure. Drumul este câteodată aşa de greu şi de lung, încât când te afli faţă în faţă cu fericirea nu o mai recunoşti. Ai obosit aşteptând-o. Cu toate astea, există oameni care ştiu să-şi transforme fiecare clipă a vieţii în fericire. Au darul înnăscut de a se bucura din nimic.”


  http://eleonora-lisnic.blogspot.com/2009/06/fericirea-nu-se-da-pe-reteta-fiecare-om.html

  RăspundețiȘtergere
 5. Eleonora:

  Cei care vor să emigreze pentru întotdeauna din ţară, aceştia la sigur sunt nemulţumiţi de aproape de totul: jobul pe care îl au, salariu, guvernarea, drumurile, oamenii pe care îi cunosc - practic de întreaga societate, fiind nişte nefericiţi cronici.

  Cei care vor să plece la muncă peste hotare sunt nemulţumiţi de lucrul pe care îl au, de salariul pe care îl primesc, de perspectivele pe care le au în cariera profesională - deci sunt mai puţin nefericiţi decît primii, dar la sigur nişte nemulţumiţi şi nici pe-aproape fericiţi.

  Cei care vor să plece la studiu peste hotare îi nemulţumeste calitatea studiilor de la noi şi perspectivele ce le deschid aceste studii - deci, sunt mult mai puţin nefericiţi, cu mari şanse de a fi mulţumiţi şi fericiţi în alte domenii.

  Cei care nu vor să părăsească deloc ţara, aceştia foarte probabil sunt mulţumiţi de situaţia în care se află, deci sunt în cea mai mare parte la sigur fericiţi.

  Acesta reprezintă raţionamentul meu, legat de acest articol.

  RăspundețiȘtergere