sâmbătă, 13 martie 2010

Despre naţionalismul meu extremist


Mi-a reproşat o colegă (prietenă) că la informaţia "Despre mine" scrie că aş fi din România, întrebîndu-mă ce e cu naţionalismul ăsta extremist la mine pe profil, sugerîndu-mi că şcoala aia de "liberalism" m-ar strica. I-am clarificat că informaţia dată este scrisă la mine pe profil încă din iulie 2008, de cînd mi-am creat blogul, şi i-am explicat motivele mele de ce am scris aşa. Voi explica şi pentru alţii, la mine pe blog, pentru ca să nu tragă concluzii neîntemeiate, neavînd idee despre ceea ce a fost, şi este, în capul meu.

Oraşul - Chişinău
Regiunea/Statul - Republica Moldova
Ţară/Teritoriu - România

Pentru mine Republica Moldova nu a fost şi nu va fi niciodată o ţară. Republica Moldova este un stat, şi va fi mereu un simplu stat, cu suprafaţa de 33.843 km2, şi doar atît. De aia şi la Regiunea/Statul am scris că sunt din Republica Moldova, pentru că, vorbind de stat, sunt chiar din Republica Moldova.

La ţară, însă, situaţia e diferită. Republica Moldova nu e o ţară, însă Moldova, teritoriul dintre munţii Carpaţii de Est şi rîul Nistru, cu o suprafaţă de aproape 100.000 km2, reprezintă într-adevăr o ţară, patria moldovenilor. De asemenea România este o ţară, fiind patria românilor, dar RM nu e o ţară, pentru că ea nu poate pretinde la a fi patria moldovenilor. Astfel că, la ţară, aveam 2 opţiuni să scriu; ţinînd cont că dacă scriam Moldova, mă repetam ("RM, Moldova"), am hotărît să scriu România, mai ales că mă şi reprezintă, ţinînd cont că eu mă consider şi mă identific ca fiind român (fiind moldovean, sunt implicit şi român).

P.S. Pentru cei care ar avea plăcerea să mă facă trădător, că aş trăda Republica Moldova, le reamintesc că eu, Ciobanu Victor, m-am născut la 24 octombrie 1987 în statul Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste. Astfel că, dacă eu chiar ar trebui să fiu loial unui stat anume, acest stat ar trebui să fie numai şi numai Uniunea Sovietică, statul în care eu m-am născut.
Dar pentru mine statul/statele nu contează, pentru că ele sunt structuri trecătoare. Pentru mine contează poporul în sânul căreia eu m-am născut, iar acest popor este poporul român!

P.S.2. Faptul că mă identific ca român nu mă etichetează imediat ca fiind unionist, că aş vrea lichidarea independenţei RM şi că aş lucra în direcţia dată. Greşeală amarnică!!! Nu sunt unionist (la momentul actual), pentru că sunt realist şi îmi dau seama care sunt implicaţiile şi posibilele consecinţe ale unui asemenea act la etapa actuală. Plus că, cred şi am speranţa (naivă) că românii basarabeni s-ar putea ridica din noroi şi mocirlă şi singuri. Pentru că altfel, vom fi mereu sub papucul cuiva!

sursa imagine

21 de comentarii:

 1. Crezi că putem fi români "sub papucul" românilor?

  RăspundețiȘtergere
 2. Toti sunt sub papucul cuiva. Crezi ca acum nu suntem sub papucul cuiva??? Un stat ca al nostru nu va putea niciodata supravietui singur. Asta pe langa faptul ca toti care vin la guvernare, indiferent de culoare si orientare politica, urmaresc un singur scop: imbogatirea personala intr-un termen cat mai scurt. Dar ca suntem oficial sub papucul romanilor, rusilor sau americanilor, sau neoficial - nu conteaza. Suntem prea mici...

  RăspundețiȘtergere
 3. ai niste perceptii cam zapazite si sincer daca nu te-as cunoste mi-ar fi cam greu sa inteleg ce ai avut in vedere.
  data viitoare incearca sa fii mai concis si mai structurat

  RăspundețiȘtergere
 4. amalgam total in mintea autorului:
  1. la distanta de cateva randuri afirma ca ar trebui sa fie loial URSS dar in acelashi timp declara ca s-a nascut român.
  2. nu recunoaste statul RM, dar la cetatenie nu vrea sa renunte. (argumentul cu "nu am alta solutie" nu tine - oricine poate fi apatrid shi sa se bucure de rezultatele muncii unui explorator pe numele sau Nansen - asta daca intr-adevar vrea sa fie consecvent cu crezul propriu)
  3. nu vrea RM ca tara, dar e impotriva Unirii!!!
  faza cu RM care nu e tara ci e un stat, mi s-ar parea geniala daca n-ar fi sora cu ineptia.

  RăspundețiȘtergere
 5. @atrave...blablabla
  1. Reciteşte. Vezi contextul în care e scris despre loialitate URSS.
  2. Nu recunoaşte ţara, recunoaşte statul.
  3. Ceea ce ai scris "mi s-ar parea geniala daca n-ar fi sora cu ineptia" e o tâmpenie.

  RăspundețiȘtergere
 6. "O ţară are tradiţii, cultură specifică, istorie, folclor, bogăţii terane şi subterane, importanţa turistică." Ori, la noi, astea fie lipsesc, fie sunt aceleaşi ca şi în România.

  Sunt de acord cu ce ai scris. Doar că eu mă piş pe economie, societate, cultură, relaţii cu alte state, etc. când vine vorba de unire.

  RăspundețiȘtergere
 7. Noua Garda de Fier Comanesti.Bacau
  Romania ne striga . Trebuie sa ne facem auziti si sa oprim DISTRUGEREA NATIUNII ROMANE.

  www.nouagarda.blogspot.com

  RăspundețiȘtergere
 8. Sandu:

  Eu cred că contează, căci dacă eşti oficial sub papucul cuiva, nu mai ai dreptul (legal) să lupţi. Dar neoficial, însă, îţi permite să îndrăzneşti să faci mişcări prin care să îţi creşti independenţa, şi să te îndepărtezi de unii, mai răi, şi să te apropii de alţii, mai buni, sau mai puţini răi.

  Şi nu, nu toţi politicienii urmăresc să îşi realizeze interesul personal. Există oameni implicaţi în politică anume pentru o idee naţională, şi, dacă ai să-i doreşti să-i cauţi, ai să-i găseşti.

  RăspundețiȘtergere
 9. Vlad:

  Citeşte te rog încă odată articolul, dar încet şi atent, făcînd diferenţă unde scrie ţară şi unde stat, precum şi toate cuvintele. Dacă ai să fii atent, mesajul are să-ţi pară clar structurat, şi percepţiile (mai corect ideile) destul de închegate logic.

  RăspundețiȘtergere
 10. Atravedilun:

  Nicu Calcea ţi-a demontat "inepţiile" mai bine probabil decît eu însumi aş fi făcut.

  Eu pot să-ţi spun doar 2 lucruri: reciteşte-mi articolul încet şi atent, dar nu pe-deasupra, interpretînd apoi după cum îţi dictează resentimentele (faţă de autor). Dacă vei dori/avea intenţia, vei înţelege corect mesajul articolului meu.
  Dacă nu îl vei înţelege, atunci, sorry, dar nu la toţi li-i dat să înţeleagă.

  RăspundețiȘtergere
 11. Nicu Calcea:

  Sincer, sunt surprins ca tocmai tu să mă fi înţeles printre cei mai bine, iar asta mă şi bucură. Mulţumesc.

  RăspundețiȘtergere
 12. tinere, daca ma dumiresti de ce inca pastrezi cetatenia STATULUI pe care il detesti (parca acesta a fost cuvantul citit intr-o postare anterioara) ma declar EU autorul ineptiilor. pana atunci, cu toata opozitia acestei situatii, autorul esti TU. -))

  RăspundețiȘtergere
 13. Bătrine,
  indică-mi "postarea anterioară" şi finisează de umblat cu "parcă", şi apoi îţi voi răspunde.

  RăspundețiȘtergere
 14. Foarte frumos scris, mai arar luciditate pe blogurile drept-moldovenesti, ori sunt chestii cu "fashisti" ori cu "plecati la voi in stepa calmuca".
  un stang-moldovean

  RăspundețiȘtergere
 15. Victor, chiar demonstrează precizie şi luciditate acest articol, vorba lui cipslim. presupun că înainte să dai la FRISPA erai şi unionist. Şi dacă e aşa, eşti unul dintre puţinii oameni care învaţă să gândească la universitate (zic asta pt că unionismul e, sincer vorbind, fundamentare ştiinţifică şi pragmatică), nu doar însuşesc o profesie, ca pe un ciocan bun de făcut bani. mă bucuri, amice :)

  RăspundețiȘtergere
 16. absolubil:

  Mulţumesc. Şi da, cred că ai presupus corect: înainte de FRIŞPA eram mult mai naţionalist, precum şi obsedat de românism, ceea ce nu e şi acum :). Mă bucur că te bucur :P :)

  RăspundețiȘtergere
 17. Tine-o tot asa...Si n-i baga in seama pe toti senilii... Mai bine sa nu comenteze daca ceea ce ai scris este peste capacitatea lor de intelegere!!

  RăspundețiȘtergere
 18. buna ziua! va rog frumos, daca puteti sa-mi spuneti ce mai e cu krafcenko. avea un blog www.nouagarda.blogspot.com . acum nu mai este de gasit! daca il cunoaste cineva, sa-mi dea nr de telefon sau vreun link, orice! va multumesc! e mail: violet.blonde@yahoo.com

  RăspundețiȘtergere