miercuri, 14 aprilie 2010

Moldova, ultima şi la capitolul internet


De pe facebook am nimerit pe blogul lui Zoso, ca de acolo să ajung pe situl Internet World Stats, unde poţi afla că Republica Moldova are cea mai mică rată de penetrare a internetului din Europa - 19,7% (omitem preoţii, adică Vaticanul). Pînă şi consoartele noastre la sărăcie, Albania şi Kosovo, ne depăşesc - 20,6% şi respectiv 20,9%. Belarusul, stat dictatorial, şi are o rată de penetrare a internetului de 1/3 din populaţia sa, la fel ca România (33,4%). Ucraina, al 2 vecin al nostru, are un procentaj de 22,7%. Cum se observă, şi la capitolul internet suntem codaşi în Europa.

Se poate spune că mare diferenţă dintre procentajul nostru şi cel al Albaniei, Kosovo sau Ucrainei nu este (1-3%). Însă aici supără faptul că creşterea ratei utilizatorilor la noi (3.300%), perioada 2000-2009, este mult mai mică decît la albanezi (29.900%) sau ucraineni (5.077%), ceea ce denotă că această diferenţă va creşte în continuare.

Din altă parte de vedere, unele date sunt cam discutabile. De exemplu, numărul populaţiei RM, care conform sitului www.internetworldstats.com este de 4,32 mln. Conform recensământului din 2004, RM (fără Transnistria) avea 3,38 mln locuitori, iar Transnistria, conform unui recensămînt propriu făcut cam în acelaşi an, avea 550 mii locuitori. Deci, un total de aproximativ 3,93 mln locuitori pentru RM.
Sau numărul de 850 mii utilizatori internet, de asemenea nu îmi este clar dacă este pentru întreaga RM sau fără Transnistria.

Oricum ar fi, aceasta nu schimbă faptul că RM are mult de lucru şi la capitolul internet (realizarea unei societăţi informaţionale, obiectiv MTIC). Şi denotă, de asemenea, că IT-ul va reprezenta un sector foarte profitabil pentru afaceri pe viitor (el deja şi este).

sursa imagine

2 comentarii:

  1. ciudat, nu verificasem datele, dar auzisem de câteva ori de la Vasile Găluşcă că rata de penetrare a internetului în RM este mai mare decât într-un şir de state europene. poate totuşi datele pe care le ştia el erau mai actuale, de după apariţia Orange internet pe piaţa moldovenească. Cred că ei au făcut o revoluţie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Absolubil:

    Cred că problema constă în faptul că cifra de 850 mii useri internet ţine doar de malul drept al Nistrului, nu şi pentru Transnistria.

    RăspundețiȘtergere