vineri, 30 aprilie 2010

Sondaj: Ce fel de putere este Rusia?


Săptămîna trecută, în cadrul seminarului Jean Monnet la care am luat parte, un student de la RI a numit Rusia într-o întrebare adresată unui invitat drept hiperputere. Stupoare, ţinînd cont că nici SUA nu este şi nu a fost considerată vreodată ca fiind o putere atît de mare. Tind să cred că băiatul dat a făcut o confuzie dintre termenii de "hiperputere" şi "superputere", crezînd că ar fi sinonime, dar chiar şi aşa, uimirea îmi rămâne încă în vigoare, producîndu-mi o curiozitate.

Astfel, dacă un student la RI percepe şi consideră Rusia ca fiind o superputere, cum o percep ceilalţi, oamenii simpli, care sunt interesaţi mai puţin de Relaţiile Internaţionale? Astfel că lansez un nou sondaj, în care vă întreb simplu, ce este Rusia în viziunea voastră:
1) o superputere, care ar putea "da la bot" oricui;
2) o mare putere, egală Franţei, Germaniei, UK, dar inferioară Statelor Unite (poate şi Chinei);
3) o putere de rang mijlociu.

Nu e nevoie de explicaţii sau gînduri raţionale, în care să începeţi să analizaţi serios capacităţile Rusiei şi să o comparaţi cu alte state. E de-ajuns să alegeţi după impresia sau percepţia pe care o aveţi instantaneu cînd auziţi pronunţat cuvîntul "Rusia". În majoritatea situaţiilor subconştientul răspunde mai bine la "fricile" noastre.

sursa imagine

7 comentarii:

 1. un caine maidanez jigarit este rusia

  RăspundețiȘtergere
 2. E o mare putere - dacă nu era demult scăpam de ei

  RăspundețiȘtergere
 3. Vai de capul vostru.Cu ce va ajuta ma americanii.Aia nici nu au auzit de voi decat sub numele de rromi.Dar ce sa ceri de.Poate daca ati avea un rang mai ridicat al inteligentei ati sti din cate lucruri v-a scos Rusia de sub sclavia masonilor.A ,ma scuzati uni nici nu stiu ce inseamna masoni.Oricum pentru cunostintele voastre generale, ar trebuii sa stiti ca mari geni ai lumii (majoritatea) in urma unui studiu in Rusia arata ca acestiea invata limba rusa.Pentru cei ce inteleg ce am spus este un lucru important.Sunt sigura ca niste incuiati la minte care nu vad inainte decat america,cu minte luminata de tv nu vor intelege ce spun.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In primul rand, ar trebui sa inveti sa scrii, deoarece ai mari greseli de ortografie!in al doilea rand, avem ceva cu rusii deoarece ne-au facut si rau, nu doar bine!
   cine nu ma crede, sa citeasca aici > http://ro.wikipedia.org/wiki/Basarabia <
   Vai de capul tau, draga Eleonora!Poate americanii nu ne vor binele, dar stai tu linistita, ca nici rusii!

   Ștergere
  2. SI INCA CEVA!!!!!!CAND POSTEZI PE O ASEMENEA TEMA, TE ROG FOLOSESTE UN LIMBAJ CAT DE CAT ADECVAT, FARA EXPRESII ARGOTICE, CA S-AR PUTEA SA SUPERI MULTI PROFESORI DE ISTORIE, CA SI MINE!SI...ATUNCI ...N-O SA IASA BINE!

   Ștergere