sâmbătă, 8 mai 2010

Ah, Transnistria...


Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană după modelul cipriot este neacceptabilă. Cel puţin aşa a spus domnul Markus Loning, Comisar pentru drepturile omului al Guvernului Republicii Federale Germane şi vice-preşedinte al Liberal Democraţilor Europeni.

Astăzi la încheierea primei părţi a Şcolii Tânărului Formator, proiect în cadrul Academiei Liberale, dumnealui ne-a ţinut un mic discurs despre integrarea europeană şi Parteneriatul Estic. Personal l-am întrebat dacă RM pentru a adera la UE este obligată să-şi rezolve conflictul transnistrean sau ar putea să adere după modelul cipriot, cu Transnistria în afară.

Răspunsul său a fost unul precis: europenii deja regretă că au acceptat ca Republica Cipru să adere la UE fără a-şi fi rezolvat disputa cu aşa-numita Republica Turcă a Ciprului de Nord, şi nu vor mai face aceeaşi greşeală şi cu alte ţări candidate. Astfel că RM este obligată să-şi soluţioneze conflictul transnistrean dacă doreşte să poată adera la UE, Transnistria fiind pe-adevărat o piatră de moară legată de gîtul Moldovei.

Se poate spune că s-a spulberat visul optimist al unora ca rapid, în 10 ani, statul nostru să adere la UE, fiind foarte puţin probabil ca într-un deceniu, ţinînd cont că în 20 de ani nu s-a făcut mai nimic, să fie soluţionat conflictul de pe Nistru.

Alte afirmaţii ale domnului Markus Loning care mi s-au părut interesante, sau importante, sunt următoarele: dacă RM vrea în UE, trebuie în primul rînd ca societatea moldovenească să adopte valorile europene.

De asemenea dumnealui a precizat că trebuie să ne debarasăm în politică de asemenea oameni ca Vadim Mişin, a căror mentalitate de tip comunist este una veche şi deloc orientată către schimbare şi progres, şi ne-a sfătuit ca, în cadrul Parteneriatului Estic, să nu ne uităm deloc la celelalte 5 state (Belarus, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan) şi să nu ne axăm pentru a adera în bloc cu una din aceste ţări, care par la moment a se afla mult mai în urma noastră în privinţa drumului către integrarea şi aderarea la UE.

sursa imagine

Un comentariu:

  1. Nu cred ca acest oficial european isi poate permite o declaratie de forma "Republica Moldova va adera sau nu la UE strict in functie doar de problema transnistreana" . Nu stiu in ce forma v-a facut el delaratia insa sub aceasta forma imperativa este absolut ridicola chiar daca el reprezinta intr-un anumita proportie pozitia UE in calitate de parlamentar european . Dar el nu reprezinta in totalitate si ultimativ pozitia uniunii. Poate cel mult a grupului sau parlamentar. Decizia in cadrul uniunii, privitor la aderarea unui stat, urmeaza total alt traseu pina a fi adoptata nu doar prin declaratia unui parlamentar la Chisinau. Si sint vizate aspecte multiple nu doar un astfel de conflict militar si politic. Insa la voi circula , nu stiu de cine lansate, aceste pareri preconcepute ca nu se poate din cauza Transnistriei etc. Ori Moldova nici macar nu e stat candidat la aderare ca sa zicem ca e Transnistria o piedica. Ce zic eu candidat dar nici macar stat asociat cu UE deci practic sint vreo 3 stadii de parcurs pina la aderare , stadii care fiecare dureaza minim 3-4 ani. Voi abia sinteti intr-un parteneriat cu UE , ei pot sa aiba astfel de parteneriate si cu congo sau Angola , acest parteneriat nu a nici o garantie ca Moldova chiar va adera pe termen scurt sau mediu la UE. Daca maine prin absurd ar fi rezolvat conflictul transnistrea nimeni nu poate garanta ca Moldova adera la UE in 8-10 ani. Voi v-ati obisnuit sa va complaceti in acest gen de scenarii cind de fapt schimbarile care trebuie facute sint mult mai profunde si putini politicieni de la voi sint gata sa le faca. Ce sa mai spun de populatie care va sup[orta efecte foarte puternice ale efortului de aderare.

    RăspundețiȘtergere