sâmbătă, 12 iunie 2010

Cazul Vasilcău


Săptămâna aceasta un membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova, Traian Vasilcău, scriitor (recunosc că prima oară am auzit de el), a părăsit partidul lui Filat. Sincer nu aş fi atras atenţie la acest caz dacă nu m-ar fi şocat extrem de durele cuvinte pe care Traian Vasilcău le-a atribuit fostului său partid, în declaraţia sa remisă presei: Înaltei Imoralităţi, ataşament diabolic, foştilor comunişti travestiţi peste noapte în membri PLDM, clientelei financiare, partid-model de imoralitate "naţională". Chiar dacă înţelegi că "frumoasele epitete" se datorează şi faptului că domnul Vasilcău este un om de cultură, nu poţi să nu remarci duritatea cu care acesta îşi atacă fostul partid.

PLDM justifică decizia şi declaraţia lui Vasilcău ca fiind "frustrările unui om de creaţie". Acest răspuns (cum că ar fi un frustrat) nu-mi spune practic nimic; ba chiar din contra, mă face să cred că Traian Vasilcău are dreptate. De ce? Păi bine, eu însumi sunt frustrat că România nu s-a calificat la mondiale - sunt rău, greşit cumva prin asta? Sau cei 30 mii de tineri din 6-7 aprilie care erau frustraţi de faptul că comuniştii falsificaseră alegerile, prin protestele lor ducînd la schimbare? Eu înţeleg că cuvintele "frustrări", "frustrat" au conotaţii peiorative de obicei în societate, dar orice om ce are niţică inteligenţă ştie că frustrarea nu este obligatoriu negativă, sau rea.

Apropo, pe facebook a apărut şi continuarea poveştii Vasilcău, în care acesta îşi justifică acuzaţiile, răspunzînd la declaraţia Biroului de presă al PLDM. Articolul se numeşte, ironic: "Omul politic Iurie Roşca n-a murit. El se numeşte Vlad Filat!/Din "Frustrările unui om de creaţie"/".
Apropo (doi) de frustrare, DEX: a lipsi, a priva pe cineva de un drept sau de un bun legitim. Şi atunci mă întreb, cu ce bun l-au lipsit, ce drept i-au încălcat cei de la PLDM lui Vasilcău, că acesta a ajuns să aibă asemenea frustrări? Cu ce i-au greşit cei de la PLDM lui Vasilcău, ca acesta s-a supărat atît de grav pe dînşii?

Personal am 2 alternative: prima - că poate cei de la PLDM nu i-au plătit o sumă de bani promisă, nu i-au dat vreun post de conducere promis, astfel că acesta e furios şi-şi descarcă frustrările acum pe fostul său partid.
Sau 2, că Traianus ar avea dreptate. Variantă mai plauzibilă parcă, dacă ţinem cont de privatizările frauduloase din perioada Filat din anii 1998-1999, de votul pentru Voronin al lui acesta (ca şi Iurie Roşca) în 2005, de intrare a foştilor comunişti, oameni de "treabă" după Filat, în partidul său, şi de multe alte acţiuni ale sale sau partidului său de cînd acesta se află la guvernare...

sursa imagine: unimedia.md

Un comentariu:

 1. Al doilea Dante a revenit din infern ca să ne mîntuiască cu poezia. Mă trec fiorii cînd mă gîndesc că Traianus a rezistat atîta în partidul model al imoralității naționale...

  Victore, din păcate o țară nu poate fi guvernată fără aportul populației ei. Indiferent de partidul care vine funcționarii din ministere, inspectorii din agenții, primarii din localității, polițiștii din secții nu vor putea fi schimbați brusc. Chiar și dacă asta ar fi posibil, ei tot din moloz local vor fi plămădiți. Vezi și studenții din jurul tău, atitudinea lor în tot ce fac.

  Multe din trăsăturile pe care le atribuim comunismului, în speranța că denumirea aceasta odioasă se face vinovată de viciile noastre, sunt de fapt trăsături ale aparatului de stat care se numește Republica Moldova.

  Asta s-a văzut și în marea schimbare de la primărie și în marea schimbare din guvern, mai recent.

  Nici tu, nici marele poet nu oferă o alternativă viabilă. Alegerea noastră e săracă în acest moment. Între foștii lui colegi, numiti foști comuniști și actualii comuniști ce propune Traianus să alegem?

  RăspundețiȘtergere