sâmbătă, 26 iunie 2010

Decretul lui Ghimpu


Sincer, nici prin gînd nu-mi trecea că în urma unui simplu decret al lui Ghimpu putea să se facă un asemenea tărăboi în societate. Dacă grohăiturile oficialilor ruşi şi ale comuniştilor sunt uşor de subînţeles, în spatele acestora ascunzîndu-se interesele imperiale ale Rusiei, respectiv interesele personale şi de partid precum şi sentimentele şovine, xenofobe şi antiromâneşti ale comuniştilor, atunci reacţia atît de ostilă şi unită a 3 partide din AIE împotriva decretului lui Ghimpu mă pune pe gînduri.

Da, Ghimpu a luat această decizie fără a se consulta cu ceilalţi lideri din AIE. Da, poate că această mişcare e una electorală, în interesul unui singur partid, după cum toţi "deştepţii" consideră şi gesticulează cu ardoare. Da, poate că decretul nu e unul "pragmatic", contribuind la divizarea societăţii, după părerea unor "mari" specialişti.

Dar chiar atît de tare i-a supărat şi frustrat aceste momente pe cei 3 crai de la Răsărit, pardon, din AIE, încît aceştia să fie împotriva comemorării sutelor de mii de victime ale regimului comunist sovietic? Doar cîteva zile înainte, aceştia, inclusiv cu Ghimpu, au comemorat pe 22 iunie victimile fascismului, un regim tot atît de criminal ca şi comunismul stalinist, şi care, să o spunem pe şleau, a comis de zeci de ori mai puţine crime în Basarabia decît au făcut-o sovieticii. Şi atunci, cum se explică poziţia duplicitară a celor 3 partide din AIE? Doar că ar fi "extrapragmatice"? Sorry, dar tind să cred că e mai mult decît atît...

Cel mai mult acest decret îi loveşti pe alolingvi, pe ruşii ocupanţi. Cel mai mult acest decret îi displace Rusiei. Nu ştiu dacă cele 3 partide din AIE vor doar să se gudure de bine pe lîngă Moscova sau se află sub piciorul Kremlinului, avînd relaţii dubioase cu "metropola"; dar impresia generală care mi s-a întărit (format încă de înainte) este că Partidul Liberal este singurul care nu are legături murdare cu Rusia, singurul care are rădăcini curate din doar românii basarabeni, nefiind deloc controlat, finanţat sau putînd a fi cumpărat de către Rusia.

Nu ştiu cu ce se va finisa această poveste, dar eu pe 28 iunie voi comemora Ziua victimilor ocupaţiei sovietice. Şi nu din cauza că URSS ar fi cotropit/eliberat Basarabia de la România Mare, ci din cauza că comuniştii sovietici au făcut rău neamului meu, românilor basarabeni.

sursa imagine

Un comentariu:

  1. Salut, vreau să te rog să promovezi Ziarul de Fotbal în felul următor:
    Ataşezi o fotografie cu coperta acestui ziar (faci printscreen sau o ceri de la mine) şi pui următorul link - http://ivangoncearuc.blogspot.com/p/ziarul-de-fotbal.html

    Linkul face trimitere la pagina cu arhiva ziarului de pe blog, pagina nou creată anume pentru aceasta.

    Merci anticipat.

    RăspundețiȘtergere