marți, 1 iunie 2010

Rezultate sondaj Rusia


55% din cei care au votat la I sondaj legat de Rusia consideră că Federaţia Rusă reprezintă o mare putere. Puţin mai mult de un sfert (27%) din cei care au răspuns la sondaj percep Rusia ca fiind o supraputere, iar aproximativ o şăsime (16%) consideră Rusia ca fiind o putere mijlocie. La sondaj au participat 36 de persoane.

Dacă mi s-ar cere mie părerea, de tînăr specialist în RI, fost absolvent FRIŞPA licenţă în 2009 :) , voi spune sigur pe sine că Federaţia Rusă este doar o mare putere, comparabilă Franţei, Regatului Unit, Japoniei, dar departe de a fi o superputere, fiind net inferioară după majoritatea parametrilor Statelor Unite.

Legat de al doilea sondaj, legat de viitor, 57% (16 voturi) din cei ce au răspuns la sondaj văd Rusia ca fiind la momentul actual un imperiu în decădere, iar restul de 43% ca fiind o mare putere în creştere. La sondaj au participat 28 persoane.

În rest, pentru că am observat că acum la "modă" în societate tare sunt sondajele legate de alegeri, care foarte probabil să aibă loc anul acesta, am hotărît să fac şi eu unul la mine pe blog, pentru ca să fac unul şi înainte de alegeri şi să pot compara rezultatele ;).

sursa imagine

2 comentarii:

 1. salut
  intradevar rusia este o mare putere, dar cam si-a pierdut din potentialul de super-putere.Daca e in decadere sau nu mie greu sa raspund, inca nu se stie care stat o sa depaseasca primul starea de criza.De exemplu, U.E. e in mare incurcatura si se pune problema in ce capacitati o s-o gasim in urmatorii 20 de ani, pe cind rusia cred ca o sa ramina acolo unde e si azi, adica pe 1/6 din suprafata uscatului.
  este cert pe plan intern, Putin si Medvedev sunt priviti pozitiv, in general, pe cind in exterior sunt mai mult niste anti-eroi.
  conditiile de viata sunt net inferioare altor mari puteri; democratia , drepturile omului, libertatea presei , nu prea sau afirmat in rusia.
  totusi isi permit parada pompoasa de 9 mai, sa aiba mari influente saupra altor state suverane, si doamne fereste sa te certi cu ei ca inchid robinetul de combustibil imediat...

  RăspundețiȘtergere
 2. Vlad, salut!

  Dacă e să privim Rusia din anul 1999-2000, ea este o mare putere în creştere, a cărei putere ar putea încă să crească în baza scumpirii preţurilor resurselor naturale pe care le deţine.

  Însă dacă analizăm Rusia de la începutul anilor 90, de cînd ea a intrat într-o criză demografică acută, dar şi problemele pe care le are şi o macină în interior (problema economiei nemodernizate, a populaţiei alcoolice, SIDA în creştere, micşorarea populaţiei de religie creştină şi creştere a musulmanilor, chinezarea extremului Orient, etc), ea dă impresia unui uriaş cu picioare de lut, a unui imperiu ce se află în decădere.

  RăspundețiȘtergere