joi, 10 iunie 2010

Tehnica sovietică vs cea de azi


Anul trecut am cumpărat un aspirator nou. După nici un an, acesta, acum vara se încălzeşte şi se opreşte. Eşti nevoit pentru 15 m2 de vreo 4-5 ori să faci pauză, pentru a nu-l arde. Înainte de acest aspirator, timp de aproape 20 de ani părinţii mei au avut un aspirator sovietic. Singura oară cînd s-a oprit a fost şi pentru ultima oară - pînă atuncia a lucrat cu neîntrerupere timp de 20 de ani, neavînd nici o problemă nici vara.

Televizoarele noastre moderne... După 5-6 ani culorile încep a păli deja, iar după 7-10 ani eşti nevoit să-ţi iai un altul. Pînă în 2005-2006 am avut acasă un televizor sovietic, alb pe negru, pe care părinţii îl aveau de aproape, iarăşi aceeaşi cifră, de 20 de ani. Şi pînă acuma există oameni care au televizoare sovietice ce funcţionează şi acum, televizoare ce au şi peste 30 de ani. De radiourile sovietice nici nu mai vorbesc...

Tatăl meu conduce un automobil Lada, produs de Uniunea Sovietică, ce are deja peste 23 de ani, aflîndu-se într-o stare destul de bună încă. Mai mulţi cunoscuţi şi prieteni i s-au plîns/spus tatei că toate Ladele ruseşti procurate de ei după anii '90 în 5-7 ani erau putrede de rugină, fiind nevoite să le vîndă ca să scape de ele.

Nu rareori mă gîndesc că viaţa în URSS, în unele aspecte, era mai bună decît în prezent...

sursa imagine

2 comentarii:

  1. da , ai dreptatea , la multe capitolre tehnica sovietica a fost mai rezistenta in timp, asta e de fapt paradisul pierdut a acelor produse relativ ieftine dar bune.

    dar nu ne ramine decit sa ne para rau ca in magazine azi se vind lucruri mult mai putin rezistente in timp, cu toate ca dizainul si publicitatea moderna ne face sa cumparam totul...

    RăspundețiȘtergere
  2. În genere se spune că mai înainte toată tehnica, nu doar cea sovietică, era mai trainică şi mai rezistentă în timp. Azi însă, ai deseori impresia că contează doar goana după profit, şi mai puţin calitatea.

    RăspundețiȘtergere