vineri, 25 iunie 2010

Un egal "de salon"


Portugalia şi Brazilia au făcut un egal "de salon", după vorbele unui comentator de la M1. Ce a avut acesta în vedere, nu ştiu sigur, căci aud prima dată de expresie; intuiesc însă că s-a referit la un egal semiblat, probabil.

Nu am urmărit întreg meciul: doar repriza a II-a şi ultimile 5 minute din I parte. Impresia generală care mi s-a lăsat e că portughezii se temeau (citeşte "inferioritate psihică") de brazilieni, iar brazilienii de Ronaldo. Şi că brazilienii ar fi mai tehnici decît portughezii.

Argumente: portughezii se apărau în special, lăsînd jocul mai mult pe seama brazilienilor, dovadă fiind şi statistica posesiei mingii: 39% Portugalia vs 61% Brazilia. În plus la aceasta, portughezii se apărau practic cu 9 jucători de cîmp în faţa aproape a oricărui atac al Braziliei. Altă dovadă, portughezii jucau mult mai mult în pase, doar Ronaldo remarcîndu-se cu un individualism aparte.

În partea adversă, brazilienii se dovedeau a fi mult mai curajoşi, şi tehnici, preferînd mai des unele acţiuni individuale, precum şi artificii tehnice, fente sau driblinguri. Însă şi aceştia aveau un complex, Ronaldo, dovadă fiind un moment din minutul 60, cînd un fundaş brazilian mai n-a dat o pasă de gol unui jucător advers, din simplul motiv că Ronaldo îi sufla în ceafă :).

Şi dacă e să mă expun pe Ronaldo, acesta mi-a lăsat o impresie neplăcută la general. Atuurile sale se dovedesc a fi doar faptul că este un jucător puternic fizic, şi rapid în acceleraţie şi viteză. Dar driblingurile sale mi s-au părut extrem de simple şi previzibile, şi nimic extraordinar la ele: doar viteza şi forţa sunt cele care îi permit să-şi depăşească adversarii.

Ceea ce mi-a displăcut la el este că lasă impresia că, datorită faptului că ar fi o "vedetă", echipa ar trebui să joace pentru el, dar nu el pentru echipă. În majoritatea timpului Ronaldo numai se "fâţâia" şi plimba pe teren, dar nu juca. Pe de o parte înţeleg că el a fost pus probabil special în post doar de atacant, ca să reţină vreo 2 fundaşi lîngă el, plus să speculeze ceva pe contraatac; dar cînd echipa ta întreagă se apără iar tu stai şi te plimbi agale pe la mijlocul terenului - un mare sentiment de antipatie mi se crea faţă de el.

A! da, să nu uit şi de comentatorii M1: aceştia nu prea lucrează bine împreună. A fost un moment hazliu, dar mai mult penibil pe la sfîrşitul primei reprize cînd unul dintre ei a spus-o mai în glumă să nu comenteze şi ei meciul, întru susţinerea comentatorilor nord-coreeni cărora li s-a închis gura; celălalt comentator neînţelegînd ideea a întrebat "de ce", pentru ca apoi să îşi ignore partenerul cu desăvîrşire, vorbind despre altceva.

sursa imagine: www.gsp.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu