vineri, 23 iulie 2010

Dependenţi

Cum e să te scoli de dimineaţă şi să te trezeşti fără apă?
Într-o asemenea dimineaţă, nu ai cum să te speli pe faţă. Nu ai cum să faci un duş cu apă rece să te răcoreşti. Nu ai cum să-ţi speli mâinile. Nu poţi să-ţi speli dinţii. Nu poţi să te duci la WC că ţi s-a terminat apa. Nu poţi să-ţi speli vesela după tine. Nu poţi să-ţi speli un piersic sau alt fruct. Nu poţi să te apuci să faci curăţenie, dacă ai dori. Nu poţi să faci parcă mai nimic, atît de neputincios eşti şi te simţi.

Spre deosebire de cei de la sat, care au în mod normal fîntîni şi care, unii dacă au apă şi canalizare în casă, aceasta reprezentînd un privilegiu pentru ei care le "extinde" sistemul făcîndu-le viaţa mai uşoară, pentru noi, orăşenii, apa reprezintă o parte a unui sistem în care dacă ea ar lipsi ceva mai mult timp, întreg sistemul s-ar prăbuşi. La fel e şi cu lumina electrică, sau căldura termică, fără de care noi, orăşenii, nu am putea supravieţui sau nu ne putem imagina viaţa modernă, pe cînd buneii noştri, sau oamenii de la sate de astăzi, cu lumînări, lemne şi cărbune le-ar putea substitui cu uşurinţă dacă ar avea nevoie.

Am ajuns atît de deprinşi şi de încîntaţi de facilităţile lumii moderne încît nici nu mai observăm cît de dependenţi şi de slabi am ajuns. Oare ce s-ar întîmpla dacă, în urma unui cutremur sau altă calamitate naturală, în Chişinău s-ar sista apa pe mai mult de o săptămînă, două? Dar fără lumină? Nici nu vreau să-mi imaginez...

Ups! ajunge cu atîtea gînduri deprimante şi apocaliptice. S-a dat drumul la apă!

sursa imagine

3 comentarii:

 1. Din motive de cascare am fost deconectat de Union Fenosa de 3 ori in ultimul an. Au fost zilele cu cel mai sanatos somn. Ultima oara chiar am prelungit voluntar vacanta electrica la o saptamana. Chemam prietenii la discutii cu ceai la luminari.

  Omul e un om care se adapteaza. Aceiasi alintati care acum se jeluie ca traiesc greu fara apa, in caz de razboi sau cutremur sunt in stare sa reziste saptamani intregi pe ger, dormind in picioare cite o ora doua.

  Normalitatea e o chestie de durata. Cazul de care te temi s-a intamplat cu Tbilisi multi ani. Oamenii carau apa, au facut in apartamente sobe.

  RăspundețiȘtergere
 2. Într-adevăr, omul este o fiinţă care uşor se adaptează la diferite condiţii. Cît de adaptabili însă sunt oamenii, depinde de fiecare individ în parte. Unii sunt mai rezistenţi şi "iubitori/luptători" de viaţă, alţii mai puţin.

  Plus depinde şi de atitudinea fiecărui individ în parte. Cazul tău cu lumina electrică trădează o atitudine pozitivă: in loc de neajuns te-ai concentrat asupra aspectelor pozitive, făcîndu-ţi viaţa mai interesantă (discuţii cu ceai la lumânări).

  RăspundețiȘtergere
 3. Hello!

  Moisa Adrian, pictor aerografist Iasi pe Tunning Auto.
  Site-ul cu picturile mele (800 unici/luna in crestere): http://www.adrianmoisa.ro
  As vrea sa iti propun un link exchange site-wide sau intre posturi (guest post).

  Adrian Moisa, aerografie auto

  Y!mess desene_aerograf, mail desene_aerograf@yahoo.com sau la telefon 0743521412.
  Mii de multumiri, Adrian

  RăspundețiȘtergere