luni, 6 septembrie 2010

De ce a picat referendumul?


Dintîi să facem ceva calcule. Există 2,68 mln. de alegători înscrişi pe liste, dintre care între 600 mii şi un milion sunt plecaţi peste hotare (aprox. doar 30-40 mii din aceştia au votat la ambasade). Astfel, în Moldova există real doar între 1,7 şi 2,1 mln. de alegători, adică 63 - 78% din întreg electoratul ţării noastre. Conform sondajelor, amintite răutăcios şi manipulativ de către unii politicieni după referendum, din cei prezenţi în Moldova doar 70% intenţionau să voteze, ceea ce se traduce în doar 44 - 55% din întreg electoratul. Numai că aceste 70% se preconizau cam înaintea campaniei electorale şi a boicotului comuniştilor, astfel că, dacă am exclude procentul simpatizanţilor comuniştilor, care e în medie 40%, obţinem o prezenţă la vot de 26,5 - 33%, deci sub pragul de o treime pentru validarea referendumului.

Cam prea multe calcule, şi cuiva i-ar putea fi mai greu să le înţeleagă. De aceea aşi putea aminti, mai simplu, alegerile din 29 iulie anul trecut. Atunci participarea la vot a fost de 59%, iar dacă excludem procentajul mediu al simpatizanţilor comuniştilor, de 40%, care ar fi boicotat referendumul la îndemnul lui tătuca Voronin, obţinem 35,4% prezenţa la vot, deci de-abia peste pragul validării. Şi dacă mai ţinem cont că la referendum populaţia este mai indiferentă şi mai pasivă decît la alegeri parlamentare, începem să înţelegem cam de ce referendumul a căzut...

Apropo, mama mea nu intenţiona ieri să voteze, fiind mai mult indiferentă considerând că şi fără ea referendumul va trece. Doar după ce a văzut la TV datele slabe ale prezenţei la vot s-a hotărît să meargă la vot, după ora 20.00 deja. Dar mă întreb, cam cîte mii de acest caz puteau să mai fie ieri, cînd oamenii să ignore referendumul că au treabă şi că fără ei a trece, ne mai reuşind în final să voteze?

Ceea ce vreau să spun este că se putea anticipa că referendumul nu va fi validat. Din păcate, nimeni nu a prevăzut asta, (nici eu nu m-am gîndit la aşa ceva), toţi din AIE fiind foarte optimişti în legătură cu referendumul, aceasta fiind I greşeală a lor. De fapt, cred că anume AIE este principala vinovată de faptul că referendumul a eşuat, din mai multe motive, I greşeală fiind optimismul exagerat, cum am spus.

A 2 mare greşeală, cum a scris şi Tănase, a fost faptul că liderii celor 4 partide din AIE nu au mers împreună în campanie. În locul tuturor acelor placate verzi, albastre sau nush ce altă culoare politică, ar fi fost mai bine să fi existat unul singur, pe care să fi fost toţi cei 4 lideri ai AIE îndemnînd populaţia la vot. Aşa însă, unii lideri din AIE s-au şi războit între dînşii, de parcă ar fi fost alegerile parlamentare...

Şi a 3 greşeală, opinia mea, este că unele partide din AIE au şi făcut campanie electorală ca pentru prezidenţiale, dar nu de informare a cetăţenilor de ce să vină la vot şi să voteze pentru. Pe lîngă faptul că campania a fost organizată a lehamite, cum a observat corect acelaşi Tănase, ea a mai fost organizaţă şi incorect.

Urmează să vedem dacă liderii AIE îşi vor fi învăţat lecţia, şi nu vor face greşeală să ne reîntoarcă sub comunişti...

sursa imagine

3 comentarii:

 1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 3. Sa-i lipsim pe cei plecati peste hotare de dreptul la vot. Oricum dintr-un milion voteaza numai 4-8 mii de oameni. Nu voteaza - inseamna ca demult nu-i mai intereseaza ce se intampla in Patrie. Cinstit - nici nu se mai prea pricep ce se intampla aici.

  Astfel hotaram problema referendumului.

  RăspundețiȘtergere