vineri, 22 octombrie 2010

Metodă de combatere a corupţiei

Miercuria asta la Comisia Oglinda l-am avut ca invitat pe dr. Norbert Neuhaus. Acesta la un moment dat ne-a dat un exemplu foarte interesant despre felul cum germanii combat corupţia la ei în ţară. În Germania, un funcţionar public, dacă este prins că a luat mită, este obligat să întoarcă întreaga mită statului, îşi pierde locul de muncă, fără şanse de a mai fi angajat vreodată în administraţia statului, şi, atenţie, îşi pierde dreptul la pensie, la tot ce a agonisit la pensia sa cît timp a lucrat. Interesant lucru este că şi profesorii sunt consideraţi a fi funcţionari publici.

Acum nu pot să nu mă întreb ce-ar fi dacă aşa o lege ar fi adoptată şi la noi. Dacă, în urma unui act de corupţie şi luare de mită, funcţionarilor publici şi profesorilor li s-ar şterge totul ce au agonisit la pensia lor, ar mai îndrăzni oare aceştia să rişte şi să ia mită? Vor risca ei întreg viitorul lor (îndepărtat, de la bătrîneţe) pentru un beneficiu imediat, sau se vor gîndi de şapte ori înainte dacă merită sau nu de luat mită?

Sincer, eu aş fi total pro pentru o aşa lege. Pentru că, în aşa caz, ori corupţia se va micşora dramatic, ori, în caz că moldovenii vor continua să ia mită, statul se va elibera de povara pensiilor pe viitor. Ceea ce e bine pentru stat şi aşa, şi aşa ;).

sursa imagine

7 comentarii:

 1. lucrurile geniale sînt foarte simple, acesta e unul din ele!

  RăspundețiȘtergere
 2. aici sunt ceva nuantze.
  1. functzionarul publik german, primeste un salariu care tare putzin il impune sa fie nevoit sa ia mita.
  2. cine sa faca asa lege ? cei koruptzi sa faca legi kontra lor ?
  3. cine sa controleze ? cei koruptzi sa monitorizeze pe cei koruptzi ?
  :)

  RăspundețiȘtergere
 3. e o abordare prea simplista pentru RM.

  care pensie sa o piarda?......700 lei lunar>? nemtii au 2000 eur

  RăspundețiȘtergere
 4. Anonim:

  Ei bine, I motiv e doar o scuză banală auzită des în societate, prin care noi doar vrem să ne eschivăm de la vinovăţia noastră. Aşa că nu îl iau în considerare.

  Legat de p. 2 şi 3, aici ai lovit fix în rană: într-adevăr, ai cam dreptate aici. Dar cine ştie, poate s-a mai schimba puterea, şi or veni noi oameni la conducere, necorupţi...

  RăspundețiȘtergere
 5. Vektornord:

  e normal să fie simplistă, pentru că nu e o abordare, ci doar o singură metodă. Astfel că nu ar strica să o aplicăm, ca un prim început în combaterea serioasă a corupţiei.

  700 lei? Sorry, dar mie mi se pare că funcţionarii publici primesc de cel puţin 2 ori mai mare pensia... şi chiar 700 lei, dacă înmulţim la 10 ani, iesă peste 84 mii lei - deci cam contează ;)

  RăspundețiȘtergere
 6. 10 ani? ce ai in vedere.. 10 ani de pensie? te-ai intrebat oare.. cati batryni reusesc sa profite din plin de pensiile sale? zilnic la cimitirul Doina sunt ingropati intre 40-60 persoane, dintre care 90% sunt batrini. nanasa parintilor mei s-a stinsi din viata anul trecut.. profitind de pensie doar 4uni, dupe pensionare. acum oamenii mor.. ca mustele.

  si.. sa vorbim serios.. 80mii lei nu e o suma cine stie ce ce mare. abia de-ti ajunge pentru un an.. ce sami vorbim de 10

  RăspundețiȘtergere
 7. Extra:

  te-ai întrebat vreodată, cîţi oameni cred că vor trăi mai puţin decît vârsta pînă la pensie??? Aşa este orice om, optimist, crezînd şi sperînd să trăiască 70, 80 de ani. Dacă însă tu crezi că vei trăi doar 50-60 ani, atunci da, metoda dată nu te va influenţa pe tine să nu i-ai mită...

  2 la mână, deja RM plăteşte pensii pentru mai bine de 600 mii de pensionari, ceea ce deja este o piatră de moară legată la gâtul ţării noastre. Iar numărul pensionarilor încă va creşte. Şi atunci, cine le va mai plăti pensiile?

  Dacă însă se va adopta legea dată, dacă moldovenii vor continua să ia mită, statul cel puţin se va elibera de povara pensiilor - scuză-mi cinismul pragmatic. Altfel spus, nu te uita doar la "partea goală a paharului" - vezi şi partea plină a acestuia, precum şi ieşi chiar din afară "ramelor paharului" - vei vedea complet o altă situaţie, o altă lume :).

  RăspundețiȘtergere