joi, 28 octombrie 2010

"Oră de sinceritate" cu Alexandru Tănase

Luni, 25 octombrie, am avut o vizită de studiu la Ministerul Justiţiei, organizată de Parlamentul Tinerilor (PT - din care fac şi eu parte), unde ne-am întîlnit cu Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, care a răspuns timp de o oră la întrebările tinerilor "deputaţi". Deşi cam tîrziu, voi publica unele răspunsuri ale domnului Tănase (fără comentarii sau păreri din partea mea), pentru că mi se par interesante, şi utile totodată. Apropo, "oră de sinceritate" pentru că aşa a denumit-o mijlocitorul acestei întîlniri, membru PLDM dar şi al PT.

I întrebare, de la "mijlocitor", era ce înseamnă a fi ministru, şi ministru al justiţiei, în particular. Tănase a răspuns că a fi ministru înseamnă o mare responsabilitate, iar a fi ministru al justiţiei înseamnă a avea o funcţie ingrată, deoarece aşteptările din partea cetăţenilor, populaţiei sunt foarte mari, instrumentajele ministrului de justiţie fiind inexistente sau limitate, mai existînd şi problema relaţiei proaste cu sistemul judecătoresc, care este independent (separaţia puterilor) faţă de el.

Legat de deciziile greşite pe care le regretă, a zis de una în care nu a dat afară la timp un dobitoc, care apoi a adus prejudicii activităţii Ministerului Justiţiei. Ar fi de-acord să fie ministru al justiţiei şi după alegeri, dacă viitorul Parlament, oricare ar fi coloratura sa politică, îi va accepta proiectele sale de legi sau propuneri, ca de exemplu eliminarea din justiţie a cel puţin 50% din judecători, care ar fi corupţi. Legat de instanţele economice a precizat că acestea monopolizează economia ţării, fiind centre de corupţie, care ar trebui să fie lichidate - combaterea corupţiei.

Răspunzînd la cum ar putea un tânăr să ajute în societate, a zis că în primul rînd orice cetăţean ar trebui să refuze să dea mită. Şi aici, idee foarte importantă, a spus că RM a ajuns la ultima fază de degradare a societăţii - faptul că un poliţist se plimbă cu un Hummer, iar lumea în loc să-l condamne îl admiră şi vrea să ajungă ca dînsul, demonstrează cum societatea noastră a ajuns să aibă ca virtute însăşi degradarea, însăşi non-valoarea. Alte exemple pomenite de el - copii şi tinerii de azi care au ca "ideal" să ajungă vameşi, sau poliţişti în poliţia rutieră, să "juchească" poporul.

Legat de lipsa locurilor de muncă pentru tinerii ce studiază la drept în RM, a replicat că el este şocat de calitatea studiilor, precum şi de motivaţia acestor tineri. În privinţa norei lui Muruianu, care a ajuns şi ea judecătoare, el porneşte de la principiul prezumţiei nevinovăţiei - că nu ar fi cumătrism. Ar prefera mai bine ca Muruianu să fie dat afară, iar ea să lucreze în continuare. Privitor la funcţionarii din structurile administrative ale RM, nu există funcţionar care nu cunoaşte limba română, pentru că toţi lucrează cu acte în limba română.

Legat de problema discriminării (minorităţilor sexuale) a precizat că el este împotriva discriminării, dar societatea nu este pregătită pentru asta. A menţionat că din punct de vedere legal nu există nici o discriminare în legislaţie, problema fiind de fapt în implementarea ei, precum şi a protecţiei (în caz de manifeste, proteste).

Penitenciare private - este pro. 20-30% din bugetul penitenciarelor de stat se fură, ceea ce nu ar fi şi în cazul celor private. De asemenea s-ar asigura condiţii normale deţinuţilor. În plus, avem aproximativ 6400 deţinuţi, din care 5000 liber pot da statul în judecată la CEDO pentru lipsa condiţiilor normale de detenţie, cîştigînd minimum 3000 euro fiecare pe judecată.

Consideră bună ideea judecătorilor de peste hotare, pentru că majoritatea de la noi ar fi corupţi. A exemplificat cu cazul Curţii Supreme de Justiţie, care pentru a-şi face de lucru, "capică", încalcă legea în peste 90% acceptînd atacul deciziilor de la curţile mai mici, pe care apoi în 70% din cazuri le schimbă. Se creează impresia ori că cei de la curţile mai mici sunt nişte tîmpiţi, ori că cei de la Curtea de Justiţie sunt corupţi.

În privinţa legalizării cannabisului, ca în alte ţări, de ex. Olanda, a menţionat că una e cînd după 5 zile de muncă un olandez utilizează cannabisul pentru a se relaxa, şi alta cînd moldovenii noştri, care lucrează mai de formă, s-ar droga mai tot timpul. Altfel spus, problema ar ţine de gradul diferit de civilizaţie.

sursa imagine

2 comentarii:

  1. Victor, salut! Te invit să vizitezi Arena - nou, interesant şi frumos portal de ştiri.

    www.arena.md

    RăspundețiȘtergere