marți, 16 noiembrie 2010

4 sondaje: concluzii


Luna trecută mă întrebam cînd vor apărea ceva sondaje legate de alegeri, ca să ne putem da seama cît de cît ce ne aşteaptă după 28 noiembrie. Ei bine, de la începutul lunii noiembrie pînă în ziua de azi, am avut parte de 4 sondaje, care, cel puţin mie, m-au ajutat să-mi formez unele idei sau concepţii despre care ar putea fi rezultatele alegerilor anticipate. În fine, eu sunt de-acord că în sondajele din RM nu prea poţi să ai încredere, unele fiind făcute, poate, la comanda sau interesul unor forţe (nu doar politice), dar oricum ar fi ele nu pot ascunde esenţa, sau marea parte a adevărului, doar unele procentaje fiind mai umflate sau coborîte ca urmare a interesului cuiva.

Sondajul CBS-AXA. PCRM - 39%, PLDM - 21%, PD - 19% şi PL - 13%. În mandate: PCRM - 42, PLDM - 23, PDM - 21, PL - 15.
Faptul că în acest sondaj nu prea merită să ai încredere este demonstrat de aşa-zisul procentaj de doar 3% din populaţia ţării care ar pleda pentru unirea cu România. Aceasta este o minciună tot atît de mare ca cea a comuniştilor de la referendumul din 2004 conform cărora doar 2% din populaţia RM s-ar identifica ca fiind români. De asemenea, procentajele de 47% integrare în UE şi 46% în CSI parcă special au fost inventate pentru a împăca Rusia (sau Rusia Unită a lui Putin, cu care PDM ar avea nush ce alianţă acolo). Iar dacă mai ţinem cont de faptul că directorul CBS-AXA, Ion Jigău, este membru al biroului politic executiv al Partidului Democrat, ne dăm seama de ce PD are un procentaj atît de ridicat, dacă comparăm cu celelalte sondaje, şi la comanda cui, sau în interesul cui a fost măsluit acest sondaj.

Sondaj transnistrean. PCRM: 32-36%, PLDM: 28-32%, PDM: 10-12% şi PL - 10%. Nu comentez acest sondaj pentru că idee nu am cine sunt realizatorii acestuia sau cîtă credibilitate le putem oferi.

Sondaj Asociaţia Sociologilor şi Demografilor. PCRM - 27.9%, PLDM - 15.6%, PD - 9.9%, PL - 8.7%, AMN - 5.1%. Dacă sunt luate în considerare voturile doar celor decişi: PCRM - 35.3%, PLDM - 19.8%, PD - 12.5%, PL - 11%, AMN - 6.5% şi PUM - 4.2%. În mandate: PCRM - 37, PLDM - 22, PDM - 14, PL - 13, AMN - 9, PUM - 6.
Lucru interesant este că acest sondaj este singurul care creditează că mai mult de 4 partide vor intra în Parlament. Dacă încă PUM se află la limită (4,2%), putîndu-se spune precis că nu vor trece pragul, AMN, conform sondajului dat, pare a avea şanse bune. Ceea ce celelalte sondaje nu par a fi de-acord.

Sondaj BOP. PCRM - 26%, PLDM - 21%, PD - 10%, PL - 9%. Din cei decişi: PCRM - 37%, PLDM - 31%, PD - 14.3%, PL - 12.5%. În mandate: PCRM - 39, PLDM - 33, PD - 16, PL - 13.
La BOP mă miră procentajul destul de înalt al celor de la PLDM, care îl depăşeşte chiar pe cel al PL şi PD împreună.

Concluzii:
1) Se poate spune în proporţie de 80% că în viitorul Legislativ vom avea doar 4 partide: PCRM, PLDM, PD şi PL. Celelalte 20% rămân ca pentru excepţii, de ex. AMN (personal nu cred că va intra în Parlament), sau pentru candidaţii independenţi (de ex. Gabriel Stati duce o campanie foarte puternică - sunt mulţi care zic că au să-l voteze pe dânsul, ceea ce mă miră un pic);
2) PCRM va câştiga sigur alegerile, cu undeva 35 - 40% (eu zic că 40%), PLDM va lua sigur locul II (20 - 25%), PD se va clasa pe 3 (12 - 15%) şi PL pe 4 (10 - 14%);
3) Alianţa, sau altfel spus PLDM+PD+PL vor lua la sigur peste 51 de mandate. Comuniştii nu par a avea şansa să revină la guvernare, ceea ce e un lucru foarte bun. Legat de chestia cu 61 de mandate, chiar dacă unele sondaje creditează cu şanse bune ca AIE să obţină peste 61 de locuri în Parlament, eu nu mi-aş pune deloc speranţe. Cum am spus mai sus, cred că PCRM va câştiga undeva 40% din voturi, ceea ce înseamnă undeva la 42 - 45 mandate.

sursa imagine Unimedia

3 comentarii:

 1. trebuie să-i vomăm pe toţi!
  http://fotoblog.burca.md/?p=276

  RăspundețiȘtergere
 2. Sondajele sugerează o situatie incertă. Raportat la directia viitoare a Basarabiei. Care e prezenta la vot prognozată?

  RăspundețiȘtergere
 3. Da, situaţia încă e incertă, dacă ne uităm la direcţia viitoare a RM. PL e orientat clar spre vest, PDM, pare că mai mult spre Rusia, cu alianţele lor...

  Undeva la 55 - 60%, cred.

  RăspundețiȘtergere