joi, 4 noiembrie 2010

Cum ar trebui să fie orarul unui masterat normal, la FRIŞPA?

Ei bine, în primul rînd eu cred că un masterat normal ar trebui să fie unul în care să se înveţe cel puţin 5 zile pe săptămână (luni - vineri), care să aibă aproximativ 15 lecţii, exact ca la licenţă. De exemplu, mai mulţi cunoscuţi mi-au spus că la Academia de Administrare Publică pe lîngă Preşedintele Republicii Moldova (unde există specialitatea la masterat Relaţii Internaţionale) se fac ore de luni pînă vineri, de la ora 9.00 pînă la ora 15.00. Pe lîngă faptul că ar avea cîte 5 disciplini pe semestru, la Academie s-ar face cursuri şi la 2 limbi străine (nu ştiu dacă e adevărat, ar trebui să verific informaţia). Să fi fost aşa masteratul şi la FRIŞPA, ar fi fost mai mult decît perfect.

Apropo, personal tot sunt de-acord că un student sau un masterand nu ar trebui să lucreze (cu excepţia dacă ar lucra strict pe specialitate, poate). Nu ai cum să înveţi normal şi să ieşi un specialist bun dacă faci 2 lucruri deodată. Practica (viaţa) mi-a arătat că un tînăr student cînd lucrează şi învaţă, sau neglijează învăţătura (şi atunci ce fel de specialist va ieşi din el?), sau neglijează lucrul (ce fel de angajat este atunci el?). Dar problema nu ţine aici nici de studenţi, nici de universitate, ci de stat, de politicile Ministerului Educaţiei. Despre aceasta însă voi scrie altădată.

Revenind strict la masteratul de la USM, FRIŞPA, şi dacă acceptăm "ideea genială" a celor de la catedra RI sau de nush unde că masteranzii ar trebui să înveţe mai mult de sine-stătător, avînd mai puţine prelegeri şi seminare la universitate (de exemplu, 8 lecţii avem acum pe săptămână), orarul la masterat s-ar fi putut face în zeci de variante mult mai avantajoase pentru bieţii masteranzi.

De exemplu, dacă tot avem doar 8 lecţii pe săptămână, se putea lesne face un orar în care să fi învăţat cîte 4 lecţii doar sâmbăta şi duminica, toată săptămâna avînd liber, astfel masteranzii avînd şansa să lucreze ca orice om normal şi să-şi facă ceva bani de buzunar, dar nu să stea pe capul părinţilor.

Sau, se putea lesne de făcut un orar în care să fi învăţat vineri 2 lecţii, seara, şi apoi sâmbătă şi duminică, cîte 3 lecţii. Iarăşi în acest caz masteranzii ar fi fost avantajaţi, putînd şi să meargă la lucru, dar şi să frecventeze cu uşurinţă lecţiile de la masterat.

Altă idee ar fi fost, că dacă tot avem de făcut doar 8 cursuri pe săptămână, să se fi făcut cîte 2, de luni pînă joi, seara, undeva între orele 18.00 şi 21.00.

Cum vă daţi seama, se putea face cu uşurinţă un orar la masterat prin care masteranzii să poată merge şi la lucru, dar şi să poată frecventa cursurile masteratului. Din păcate însă, cei de la universitate le este în cot de interesele masteranzilor, iar masteranzilor, legea reacţiunii, li s-a făcut în cot de universitate şi masterat. Vina eşecului masteratului la FRIŞPA le aparţine în totalitate celor de la universitate...

sursa imagine

5 comentarii:

 1. Mi-e sila de Frispa...o facultate cu Lectori turbati!!!

  RăspundețiȘtergere
 2. Nush ce ai cu lectorii de la FRIŞPA, dar mie îmi par majoritatea normali.

  Problema constă în sistem mai mult, decît în "calitatea" profesorilor.

  RăspundețiȘtergere
 3. In Franta cursurile la master sunt de la 8 dimineata pina la 5 seara.
  Intrun master ordinar ai 5 zile pe saptamina. Apoi exista mastere care se numesc "in alternanta". 2-3 zile ai lectii restul faci stagiu. Modelul 2 merge foarte bine. Pe cind asa ceva si in Moldova?

  RăspundețiȘtergere
 4. Nush... şi nici nu cred că prea curînd. La noi societatea mai mult degradează, decît progresează.

  RăspundețiȘtergere
 5. Sunt de acord ca masterandu ca sa faca carte buna trebuie sa fie implicat in activitate de dimineata pana seara, dar nu uitati ca sistemul educational a trecut recend la sistemul de la Bolognia... deci mai raman o multime de oameni ce doresc sa faca masterul insa deja sunt angajati in campul muncii plus ca mai au si familii.... ar trebui de gandit la ei... ai spus bine si mi-au placut ideile cu lectiile sambata si duminica sau sa zicem seara de la 17, la 20, iesire se poate de gasit plus ca asa propunere a fost inaintata decanului, nu inteleg de ce sunt asa de rigizi ???? insa se plang ca studentii nu prea frecventeaza orele.... Nu mi-a mai ramas mult o scot la capat si o sa-mi amintesc ca de un vis urat.....pacat de pantaloni rupti.. ca cu alta nu ma aleg

  RăspundețiȘtergere