marți, 7 decembrie 2010

Concluziile şi opiniile mele despre rezultatele alegerilor din 29 noiembrie (II)


O altă opinie pe care mi-au întărit-o aceste alegeri este că ideile de românism/unionism, precum şi de aderare la NATO, nu îşi au rostul acum, fiind mai mult nocive decât benefice pentru viitorul european al Republicii Moldova la moment. Astăzi societatea din RM este scindată între AIE şi comunişti, între aderarea la Uniunea Europeană sau alegerea unui viitor comun cu Rusia/CSI.

I sondaj CBS-AXA din noiembrie anul curent arăta că 47% din populaţie ar opta pentru integrarea europeană, iar 46% pentru ca RM să rămână membră CSI. Chiar dacă nu dau crezare acestui sondaj, alte sondaje creditînd în mediu cam la 65% din populaţie (fără Transnistria) care ar pleda pentru aderarea la UE, dacă am include în socoteală şi populaţia Transnistriei, care constituie cam 14-16% din populaţia RM, ne dăm seama că din populaţia totală a RM de-abia se reuşeşte să se obţină un procentaj de peste 50+1 din cetăţeni pro-aderare la UE.

În acest context, toate discuţiile şi acţiunile despre unionism şi aderare la NATO nu fac decât să întărească coeziunea şi aderenţa cetăţenilor antiunionişti şi anti-NATO la PCRM, şi invers în cazul electoratului AIE, creînd disensiuni şi rupturi în cadrul acestuia, precum şi a Alianţei (electoratul PL e pro-NATO şi România, al PD e strict antiunionist şi anti-NATO, PLDM avînd de toate tipurile).

Astfel, în situaţia în care Republica Moldova se află la moment, singurile principii sau idei de bază, în jurul căruia ar trebui să se constituie o Alianţă puternică, care să mobilizeze şi unească majoritatea cetăţenilor ţării noastre pentru a ne putea mişca înainte, ar trebui să fie anticomunismul (anti - lupta împotriva unui "duşman comun", PCRM) şi integrarea în Uniunea Europeană (pro-UE: direcţionarea către un viitor pozitiv). Doar aceste 2 idei principale ar putea să motiveze şi mobilizeze cea mai mare parte a societăţii înainte, precum şi să rupă din electoratul comuniştilor, promovarea ideilor unionismului, aderării la NATO sau a românismului "ortodox anti-democraţie" nefăcînd decît să ne dezbine şi facă o "pradă uşoară" comuniştilor şi Rusiei.

În fine, aceste alegeri au demonstrat că nu ne vom debarasa atît de uşor de comunism şi comunişti. Cum mi-a reamintit un băiat azi, 40 de ani au fost primblaţi evreii în deşert pentru a uita de egipteni, şi probabil şi noi vom avea nevoie de 40 de ani (20 au trecut, deja) pentru ca populaţia să uite de "vremurile bune din URSS" şi să scăpăm definitiv de comunişti. Nu ştiu dacă va fi chiar aşa, dar la sigur şi peste 4 ani PCRM va fi un partid destul de puternic, care va lua la sigur peste 20% la alegeri.

Legat de cine este marele învingător al alegerilor, în opinia mea sunt doi: PCRM şi PLDM. Partidul Comuniştilor deoarece, în ciuda anului de guvernare AIE, a reuşit să-şi menţină electoratul aproape întreg, pierzînd doar 30.000 de alegători. Ceea ce poate fi considerat ca o adevărată victorie, ţinînd cont la cîte nelegiuiri de-ale lor s-au făcut publice, şi totul în zadar, PCRM reuşind practic să-şi păstreze electoratul.

PLDM - deoarece practic şi-a dublat numărul alegătorilor într-un singur an, reuşind să rupă voturi de la toţi: şi de la PCRM, şi AMN, şi PDM şi PL. Succesul lor s-ar datora, în opinia mea, la 3 cauze în principal:
1) prestaţia destul de bună pe care a avut-o Filat ca prim-ministru la putere, precum şi a celorlalţi liberali-democraţi din Guvern (Leancă, de exemplu);
2) campania pentru alegeri, una populistă, fiind foarte reuşită. De exemplu, sloganul "(neo)comunist" "Moldova fără sărăcie!", adresat în special electoratului de centru-stânga, a reuşit să rupă voturi şi de la PD, şi de la PCRM;
3) campania anti-mafie a lui Mocanu, în spatele căruia aproape la sigur a stat Filat ;). Dacă ne amintim sondajele de la finalul anului trecut, PLDM şi PD erau 2 partide în ascensiune. Însă, datorită campaniei anti-mafie îndreptată în special împotriva lui Lupu şi Plahotniuc, Partidul Democrat a fost coborît practic la acelaşi procentaj pe care l-a obţinut la 29 iulie 2009, PLDM-ul reuşind să îi fure alegătorii ;).

În rest, marele perdant al acestor alegeri este clar Serafim Urecheanu şi AMN, care nu au reuşit să intre în Parlament. Iar marea mea dezamăgire, Partidul Liberal evident, care a luat mai puţine voturi decât la 29 iulie.


sursa imagine

4 comentarii:

 1. Daca vrei sa faci bani din ceea ce scrii, incearca Blogmoney si inscrie-te!
  http://aff.blogmoney.com?aid=2647&acid=223

  RăspundețiȘtergere
 2. uite schema pierderii si castigarii voturilor, mie imi confirma niste banuieli. pldm-ul s-a ingrasat pe contul pl si amn si destul de putin pe cel al pcrm, mai ales daca tinem cont ce cei care voteaza din inertie cu cel care demonstreaza ca e la putere. Poate miscarea anti-mafie a stopat intr-o anumita masura ascensiunea pd-ului, dar pldm-ul a luat destul de putin de la pd. Sa stii ca multi au plecat de la pl la pldm tocmai din cauza anti-mafiei, sau mai degraba pt ca ghimpu a fost perceput mai aproape de lupu-plahotniuc decat filat. Stiu oameni care au judecat cam asa: filat e naspa, dar daca ghimpu e finantat de plahotniuc, nu-i mai bine sa aiba pldm-ul mai multe voturi si astfel pl-ul sa nu se poata alia cu pd-ul si sa-l impuna pe plahotniuc? Faptul ca ghimpu a aparut in ultimul timp de aceeasi parte a baricadei cu lupu i- daunat mult, mai ales ca filat a stiut sa ia figura de mater dolorosa si sa arate ca numai el munceste in tara asta in timp ce ceilalti ii pun piedici. Asta a jucat si in cazul compensatiilor unde cei trei n-au stiut unde sa se opreasca cu atacurile, si in cazul tratatului unde ghimpu nu a stiut sa explice clar, de la inceput ce vrea si care-i problema si a spus cuvinte cam mari. A mai jucat bine inteles si absenta lui chirtoaca pe lista, desi campania s-a bazat mult pe figura lui, e interesant de vazut cati si-au dat seama ca de fapt nu e pe liste. Plus "lipsa" echipei, desi parerea mea e ca pldm-ul are mai mult aparente de echipa decat o echipa serioasa. Oricum pl-ul are o problema de comunicare destul de serioasa si nu stie sa-si vanda marfa + nu are personalitati carismatice

  RăspundețiȘtergere
 3. am uitat sa pun link-ul http://corneliuharea.blogspot.com/2010/12/migratia-voturilor-in-cifre.html

  RăspundețiȘtergere
 4. Ana:

  Mersi frumos pentru comentariu, ai o opinie destul de interesantă şi utilă.

  Ştiam înainte de articolul lui Corneliu Harea, dar cînd am scris că PLDM a furat alegători de la PD, m-am referit anume la stoparea ascensiunii PD şi coborîrea acestui partid.

  În noiembrie 2009 PD-ul era cotat cu 14,1% din totalul alegătorilor, PLDM-ul mai slab cu 12,9%. Din totalul celor care si-au exprimat optiunea PD avea 21%, PLDM 19. În mandate PD 24, PLDM 21.

  Acum, logic gîndind, cine a luat acele 8%/9 mandate ale PD-ului? E clar că PLDM-ul. ;)
  Pur si simplu alegătorii AMN şi o parte mica a comunistilor s-au mutat initial la PD, apoi probabil la PLDM. Dar cert e ca PD-ul a aratat un rezultat mult mai slab decit l-ar fi aratat un an in urma. De ce? Ştii şi tu ;)

  link-ul: http://www.ipp.md/public/files/Barometru/2009/BOP-decembrie-2009-prezentare-r.pdf

  RăspundețiȘtergere