duminică, 5 decembrie 2010

Stepaniuc la Oglinda: Voronin este bolnav de boala tiranilor


Miercuria asta l-am avut ca invitat la Comisia Oglinda pe Victor Stepaniuc. Mi-am făcut o serie de notiţe la discursul şi răspunsurile lui, care mi-au părut mai interesante sau utile, şi pe care le public în acest articol. Interesant e că după ce ne-a "spălat" nouă creierii cu convingerile sale despre moldovenism, acesta a fost în aceeaşi seară la Publika TV, la o emisiune dezbatere dintre unionişti şi statalişti. Apropo, notiţele făcute sunt de la mai multe răspunsuri, astfel că să nu vă mire haotismul sau lipsa legăturii dintre unele propoziţii, care urmează una după alta. Să începem, deci ;).

Voronin şi Tarlev, când ar fi venit la putere în 2001, nu înţelegeau deloc care este rolul industriei în cadrul economiei naţionale. Astfel, aceştia nu ar fi făcut nimic pentru dezvoltarea industriei în Republica Moldova.
Stepaniuc ne-a spus că istoria "homo sapiens" e un şir lung de lupte pentru libertate. Ciudat, m-am gîndit eu: parcă în special liberalismul şi liberalii promovează această idee, astfel că în nici un caz nu m-aş fi aşteptat de la un comunist, sau fost comunist, să susţină această afirmaţie. Stepaniuc Transformed?

La 7 aprilie ar fi fost implicaţi Voronin şi alte persoane din Partidul Comuniştilor, implicaţi ascuns, pe la spatele Partidului. De asemenea, la 7 aprilie ar fi fost implicate şi 2 partide de dreapta - nu a precizat care.
De Tarlev a spus că acesta, după ce a ieşit din PCRM, a fost atras într-o capcană şi nu se va implica în politică în următorii ani, deoarece există o serie de materiale compromiţătoare pe dânsul de care el se teme.
Legat de cultura politică, precum şi morală, aceasta ar porni de la guvernanţi. Altfel spus, peştele de la cap se împute. Sau mai altfel spus, e (ar putea fi etichetat) un elitist.

La 7 decembrie anul trecut existau cel puţin 14 deputaţi din cadrul PCRM care erau pregătiţi moral de dînsul pentru a-l vota pe Lupu preşedinte, şi care (ştiau că) urmau să fie alungaţi după. Unii ar fi şi acum deputaţi de la PCRM. Nu am înţeles de ce nu le-a reuşit planul.

PCRM - partidul oligarhilor. Din 2001 pînă în 2009 de la un miliardar RM a ajuns să aibă 9, iar milionari de la 60 la 364. Voronin ar fi bolnav de boala tiranilor, de boala puterii.
Zvonul conform căruia Voronin ar fi aruncat cu scrumiera în Stepaniuc este adevărat. De asemenea Voronin l-a înaintat în 2008 pe dânsul de vicepremier special pentru a-l izola.

Impozitul zero, la care Stepaniuc ar fi fost împotrivă încă în cadrul PCRM, cînd s-a luat decizia, nu ar fi dus decît la sărăcirea populaţiei şi îmbogăţirea agenţilor economici. De asemenea, cînd acesta s-ar fi adresat cu o propunere de a face ceva în domeniul tineretului, Voronin i-ar fi replicat: "Şi ai grijă tu de tineret. Aista nu-i electoratul nostru".

Interesele economice şi clanurile mafiote ar fi intrat în politică mult datorită anume lui Voronin. Republica Moldova nu ar cunoaşte creştere economică din 2007, cifrele fiind măsluite. A 2 mare minciună - nr. de locuri de muncă ar creşte, în realitate fiind invers. RM - stat oligarhic.
În 2003 - 2005 RM ar fi avut creştere economică clară, dar nu "cifre desenate de Dodon".

În 2007, Stepaniuc ar fi fost împotriva candidaturii lui Iordan la primărie. Trebuia să-l susţină şi Lupu, dar acesta, din laşitate, ar fi cedat.
Victoria din 5 aprilie a PCRM-ului îi aparţine şi lui Marian Lupu, pentru care mulţi ar fi votat ca viitor preşedinte. Apoi lui Voronin nush ce i-a trăsnit că a propus-o pe Greceanîi preşedinte, astfel că Lupu tot a fost trădat, trădînd apoi partidul din reciprocitate :)). Stepaniuc ar fi susţinut candidatura lui Lupu la prezidenţiale, pentru care era sigur că s-ar fi găsit cineva să voteze din partidele de opoziţie.

În cadrul PCRM ar exista 3 grupuri: unul condus de Tkaciuk, al 2 un grup rusofon, conduşi de Iovu şi Mişin, şi al 3 grup, moldovenist sau patriotic, la care el (Stepaniuc) ar fi fost liderul.

Stepaniuc ne-a spus de mai multe ori că 76% din populaţia RM s-ar identifica ca fiind moldoveni, şi doar 2% de români, ca argument că noi am fi o naţiune/popor aparte. La întrebarea mea însă, în care i-am spus că mă identific ca fiind român, iar părinţii mei în 2004 s-au declarat şi ne-au declarat şi pe noi, copiii, de moldoveni, de frica represalilor sau de a nu avea unele probleme după, plus amintindu-i că şi 16% din populaţia RM ar fi recunoscut în 2004 că vorbeşte limba română, Stepaniuc a recunoscut că numărul celor care se identifică de români în RM ar fi mult mai mare, de 8-10%, dar totuşi mi-a menţionat, pentru a-şi apăra convingerile, că 65% s-ar identifica la sigur ca fiind moldoveni, dar nu români.

La final, dacă e să-mi dau părerea despre dânsul, omul mi-a lăsat la general o impresie chiar neaşteptat de bună. Pare a fi echilibrat, stăpîn pe sine şi situaţie, calm, tolerant şi receptiv, cu un timbru al vocii care sugerează uneori şi înţelepciune, sau cel puţin că ştie, are cunoştinţe în domeniul despre care ne vorbea. Dar cel mai mult ce mi-a plăcut la el este faptul că nu mi-a lăsat deloc impresia că ne-ar minţi: nu l-am văzut niciodată să ducă mâna la nas, plus nici un simptom de nelinişte sau frică - omul ăsta chiar crede în ceea ce spune, în convingerile sale despre moldovenism, şi chiar dacă eu mă consider de român, ideile sale neputînd să le accept, nu pot să nu apreciez asta. Pentru că în final, orice om are dreptul să creadă orice doreşte...

sursa imagine

4 comentarii:

 1. Victor nu ai putea sa pui pe blog un link catre www.tvlivemd.blogspot.com???

  RăspundețiȘtergere
 2. Dmxmd:

  Ok. Un link nici o problemă. L-am pus la Recomand.

  RăspundețiȘtergere
 3. Stepaniuc întotdeauna a fost stăpîn pe sine, fiind om cu carte, doar că puțini au fost alături de el în clipele grele. Datorită lui PCRM luase o cale bună în dezvoltarea țării, doar că a durat puțin. După anul 2006 cînd mai aproape de Voronin s-au aflat Tcaciuc, Reidman etc. țara a luat altă direcție de dezvoltare (încetinire și degradare). Sperăm să-l vedem și în continuare în conducerea țării deoarece țara are nevoie de astfel de oameni.

  RăspundețiȘtergere
 4. Anonim:

  Interesantă opinie ai. Nu sunt de-acord cu ea, dar ţi-o respect :).

  RăspundețiȘtergere