duminică, 13 februarie 2011

Gînduri peste gînduri despre un comentariu şi un articol

Două zile în urmă am publicat pe blogul meu un comentariu de la articolul "De ce nu plec din Republica Moldova" al lui Andrei Fornea, fără a explica de ce. Astfel am riscat să nu fi fost înţeles corect, unii oameni putînd interpreta gestul meu ca fiind un contraarticol la cel al lui Andrei Fornea. Greşit. Astfel că simt nevoia să mă explic acum, mai ales după ce Andrei Fornea a scris articolul "Adio Moldova??!", precum şi şi-a şters argumentele de la articolul cu pricina, făcîndu-mă să mă simt ca o parte a acelor influenţe (negative) ce l-au făcut să procedeze astfel.

Principalul motiv pentru care comentariul respectiv m-a impresionat atît de mult este faptul că citindu-l, aveam impresia că îmi citeam propriile gînduri, propriile idei şi teorii. Nu doresc să explic importanţa acestui motiv pentru mine, deoarece intru în dimensiunea (ascunsă a) personalităţii mele.

Alt motiv ţine de faptul că comentariul respectiv reprezintă o combinaţie dintre deşteptăciune, inteligenţă şi înţelepciune, autorul comentariului (Alex) creîndu-mi impresia că ar fi mai deştept şi mai înţelept decît mine. Mai deştept, deoarece de declaraţia preşedintelui Iranului nu ştiam, plus de ideea "femeielor noastre ieftine" probabil la fel (zic probabil deoarece e posibil să o fi ştiut în sinea mea, dar nu şi conştientizat). Mai înţelept deoarece are experienţa plătirii impozitelor de cel puţin 10 ani (deci logic este cu cel puţin 10 ani mai mare decît mine), înţelepciunea fiind direct legată de experienţa (vieţii).

Alt motiv: argumentele aduse dau dovadă de o gîndire extrem de largă, atotcuprinzătoare, fiind şi de la nivele de analiză (a realităţii) internaţională şi naţională (valorile occidentale, criza demografică, etc.), dar şi interpersonale, şi chiar intrapersonale (omul (liber) fără adăpost, revolutie în psihologia noastră). Iar ideile şi concluziile făcute demonstrează o gîndire profundă.

Şi nu în ultimul rînd, mi-a plăcut modalitatea în care Alex a realizat comentariul. În loc să atace autorul, sau să atace faptul scrierii acelui articol, aşa cum au făcut-o peste 90% din comentatori, acesta a preluat fiecare idee din articolul lui Alex, a trecut-o prin "sita" creierului său, deconstruindu-le, sau aprobîndu-le pe cele care le-a considerat corecte. Un adevărat "computer", o adevărată minte ilustră (Minţile ilustre discută idei, inteligenţele medii discută evenimente, iar minţile reduse îi discută pe alţii).

Aş vrea să scriu un pic şi despre Andrei Fornea, şi articolul său. Într-adevăr, acesta nu s-a primit unul deloc reuşit, adunînd o mulţime de comentarii ostile autorului. Problema principală a fost în faptul că Andrei a scris articolul într-o tentă personală (De ce nu pleacă el din RM), încercînd să descopere motive generale. Ceea ce este valid pentru el, nu este valid şi pentru alţii. De aici şi numeroasele comentarii împotrivă: majoritatea au perceput argumentele lui Fornea ca pretinzînd a fi generale, însă nefiind deloc convingătoare. Însă aceasta nu înseamnă că ele nu sunt adevărate şi bune: în lumea lui Andrei, a realităţii lui, ele sunt adevărate, şi Andrei nu ar fi trebuit să se dezică/şteargă argumentele din articol. E problema comentatorilor săi că au fost prea limitaţi de a înţelege acest aspect.

Alt aspect ţine de faptul că a greşit cînd a limitat plecarea oamenilor peste hotare la doar motivul banilor. Da, motivul banilor este prezent probabil în orice plecare peste hotare, dar în majoritatea cazurilor banii sunt doar o condiţie care au favorizat cauza plecării, dar nu au reprezentat cauza în sine. Altfel spus, unii moldoveni au părăsit ţara pentru a face bani pentru a-şi întreţine copii, alţii pentru a-şi realiza un trai decent, alţii pentru ca să îşi cumpere un apartament, sau deschidă o afacere cînd se întorc în RM. Banii sunt deseori doar mijlocul, nu şi scopul în sine.

Apoi a urmat argumentul în care Andrei a lovit într-o serie de moldoveni, care lucrează joburi neonorabile peste hotare, dar cînd se reîntorc în Moldova dau impresia că l-ar fi apucat "pe Dumnezeu de coadă". Un soi arhicunoscut de moldoveni, goi în minte şi în suflet, care cred că dacă au bani, sunt "mai oameni decît oamenii". Însă iarăşi, majoritatea care l-au comentat (majoritatea fiind la sigur gastarbeiteri), nu au înţeles asta, crezînd că Andrei i-ar fi înjosit pe toţi gastarbeiterii moldoveni că ar spăla toalete peste hotare - de aici şi multitudinea de comentarii virulente la adresa autorului. Apropo, aş spune că şi Alex (autorul comentariului publicat de mine) ar fi exagerat cînd l-a acuzat pe Andrei că i-a demonizat pe cei plecaţi - cel puţin eu nu am simţit ca Andrei să o fi făcut asta.

Cel mai important lucru pe care nu l-au observat comentatorii articolului lui Fornea a fost intenţia cu care a scris el acest articol. Anume ideea de a nu părăsi Moldova - o idee bună, o idee nobilă în sine. Au fost orbi, după cît se vede, şi tind să cred că orbirea lor, şi în special răutatea din comentariile lor, este cauzată de suferinţă (nu mai dezvolt ideea, că e destul de complicată, plus sunt deja obosit). Din acest motiv i-aş recomanda lui Andrei să nu să se demoralizeze, şi să ignore, sau minimalizeze "importanţa" acelor comentarii, pentru că scopurile şi idealurile sale sunt bune, şi numai menţinîndu-şi entuziasmul va putea să contribuie la schimbarea şi progresul acestei ţări, ceea ce el îşi şi doreşte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu